Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 9. 2016,
18.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

SiOL TV slovenski film DKino HBO televizija

Petek, 23. 9. 2016, 18.58

6 let, 6 mesecev

10 slovenskih filmov, ki so dejansko gledljivi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60
Slovenski filmi na SiOL TV

19. Festival slovenskega filma je za nami. Ob tej priložnosti smo za vas pripravili izbor desetih domačih celovečercev (vključno z manjšinskimi koprodukcijami), ki vam bodo pokazali, da Slovenci znamo snemati kakovostne in gledljive filme.

Ne, med njimi ni Kekca, Sreče na vrvici in Vesne, niti mojstrovin Boštjana Hladnika. Pri izboru smo se namreč osredotočili na filme, ki so jih s pomočjo slovenskega znanja, talenta in denarja posneli v tem stoletju in si jih lahko že ta konec tedna ogledate na SiOL TV.

Ker smo poskušali zadovoljiti različne filmske okuse, smo v izbor vključili tako filme, ki so se proslavili na domačih in tujih festivalih, kot tudi tiste lahkotnejše, ki so namenjeni manj zahtevnemu občinstvu.

Vsi seveda ne bodo všeč vsem, vsem naslovom pa je skupno to, da niso dolgočasni in da nam na takšen ali drugačen način vzbujajo upanje v svetlejšo prihodnost domače kinematografije.

ŠIŠKA DELUXE

Kruh in mleko, Odgrobadogroba in eksperimentalni Archeo so Janu Cvitkoviču prinesli številne nagrade ter navduševali kritike in zahtevnejše gledalce, ob njegovi komediji o treh podjetnih zgubah iz Šiške pa bodo na svoj račun prišli tudi vsi tisti, ki filmov ne gledajo zaradi umetnosti, ampak zaradi smeha in zabave.

Na voljo v videoteki DKino na SiOL TV in v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


RAZREDNI SOVRAŽNIK

Pri kritikih in občinstvu odlično sprejet celovečerni prvenec Roka Bička, ki je na Festivalu slovenskega filma prejel kar pet nagrad, med njimi tudi vesni za najboljši slovenski film leta in najboljšega glavnega igralca (Igor Samobor). Čeprav je ena od osrednjih tematik filma samomor, je Bičkov film vse prej kot duhamoren.

Na voljo v videoteki DKino na SiOL TV in v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


IDILA

Prva prava slovenska grozljivka, ki navdušuje z mamljivim obetom strahu, trepeta in groze, kakršnih na domačih tleh še ni bilo.

Idila je navdušila tudi žirijo 18. FSF, saj je ta ekipo pod vodstvom Tomaža Gorkiča nagradila s štirimi vesnami: za najboljši celovečerni film, za najboljšo stransko žensko vlogo, za najboljšo stransko moško vlogo in za najboljšo scenografijo.

Na voljo v videoteki DKino na SiOL TV (programsko mesto 5).


DVOJINA

Če ste romantična duša in ne prenašate krvi, vam svetujemo, da si namesto Idile ogledate Dvojino – drugi celovečerec Nejca Gazvode, nadarjenega režiserja nizkoproračunske uspešnice Izlet.

Izvrstni Nina Rakovec in Mia Jexen blestita v tej romantični zgodbi o dveh sorodnih dušah, ki se spoznata v napačnem trenutku v "najlepšem mestu na svetu".

Na voljo v videoteki DKino na SiOL TV in v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


ZENIT

Ko smo že pri ljubezni v napačnem trenutku … Zenit je v Cannesu nagrajena hrvaško-slovensko-srbska koprodukcija, v kateri se tri ljubezenske zgodbe v treh zaporednih desetletjih odvijajo v sosednjih vaseh na Balkanu, ki jih muči dolga zgodovina vzajemnega etničnega sovraštva.

Med slovenskimi ustvarjalci, ki so sodelovali pri snemanju filma v režiji Daliborja Matanića, moramo še posebej izpostaviti direktorja fotografije Marka Brdarja.

Na sporedu: 25. septembra ob 21.30 in 29. septembra ob 20. uri na programu HBO ter 30. septembra ob 23.45 in 6. oktobra ob 19. uri na programu HBO 2.


ZORAN, MOJ NEČAK IDIOT

Še ena manjšinska koprodukcija, le da te nismo posneli v sodelovanju z južnimi sosedi, temveč z zahodnimi. Črna komedija Mattea Oleotta o zagrenjenem 40-letniku in njegovemu čudaškemu nečaku, ki ga je odlično odigral Rok Prašnikar, je prejela nagrado občinstva v sekciji Teden kritike na Beneškem filmskem festivalu in nagrado za manjšinsko koprodukcijo na FSF.

Na voljo v videoteki DKino na SiOL TV in v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


POT V RAJ

Že pogrešate poletje, čeprav se je to pravkar končalo? Potem si oglejte Ajdo Smrekar in Klemna Janežiča v romantično-komični drami Blaža Završnika o fantu in dekletu, ki se zbližata na jadranju v Dalmacijo. Završnikov celovečerni prvenec je na 17. FSF prejel nagrado občinstva, Smrekarjeva pa je bila razglašena za Stopovo igralko leta.

Na voljo v videoteki DKino na SiOL TV in v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


NIKOGARŠNJA ZEMLJA

Iz raja do pekla. Čeprav sta oskar in zlati globus za najboljši tujejezični film leta 2001 odšla tja, kjer se odvija zgodba filma – v Bosno in Hercegovino –, si lahko del zaslug za uspeh te komične vojne drame Danisa Tanovića, pri snemanju katere je sodelovalo pet držav (BiH, Francija, Slovenija, Italija in Velika Britanija), lastimo tudi Slovenci. Podobno, kot si lastimo Branka Đurića - Đura.

Na voljo v videoteki DKino na SiOL TV in v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


GREMO MI PO SVOJE 2

Ne, nismo pozabili na mlajše gledalce. Ti si lahko v videoteki DKino ogledajo nadaljevanje mladinske uspešnice Mihe Hočevarja, v katerem se kopica razposajenih najstnikov z Jurijem Zrnecem in Tadejem Tošem vrne v tabor Zviti svizec.

Glede na to, da je prvi del Gremo mi po svoje z naskokom najbolj gledan slovenski film vseh časov, se temu naslovu v našem izboru preprosto nismo mogli izogniti.

Na voljo v videoteki DKino na SiOL TV in v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


HOUSTON, IMAMO PROBLEM!

Najnovejšega med vsemi filmi v našem izboru smo prihranili za konec. Celovečerni prvenec Žige Virca, ki je nastal v koprodukciji med Slovenijo, Hrvaško, Nemčijo, Češko in Katarjem, je veliki zmagovalec letošnjega FSF, saj je iz Portoroža odnesel vesno za najboljši celovečerni film, za najboljšo režijo in najboljšega igralca (Božidar Smiljanić).

Film, ki raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih 60. letih prejšnjega stoletja, je tudi slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja 2017 in najbolj gledan slovenski film v kinematografih v zadnjih dveh letih.

Ne glede na to, ali bo Virčev Houston nominiran za oskarja, lahko že zdaj rečemo, da je prihodnost slovenske kinematografije veliko svetlejša, kot pa je to nekoč veljalo za Jugoslavijo in njen vesoljski program.

Film Houston, imamo problem! bo premierno prikazan v nedeljo, 25. septembra, ob 20. uri na programu HBO (programski mesti 6 in 200* na SiOL TV).

Drugi termini predvajanj:

• 26. septembra ob 14.50 in 29. septembra ob 22.05 na programu HBO.

• 30. septembra ob 22.20 na programu HBO 2 (programsko mesto 204* na SiOL TV).
Film bo dostopen tudi na storitvah videa na zahtevo – na HBO On Demand (programsko mesto 203* na SiOL TV) in HBO GO (programsko mesto 240* na SiOL TV). 

 *Velja za komunikator BOX.


Kje si lahko ogledate priporočene filme?

NASLOV FILMA: NA VOLJO: PROGRAMSKO MESTO NA SiOL TV:
Šiška Deluxe DKino, TViN 5
Razredni sovražnik DKino, TViN 5
Idila DKino 5
Dvojina DKino, TViN 5
Zenit HBO, HBO2, HBO GO, HBO OD 6 ali 200/204/240/203
Zoran, moj nečak idiot DKino, TViN 5
Pot v raj DKino, TViN 5
Nikogaršnja zemlja DKino, TViN 5
Gremo mi po svoje 2 DKino, TViN 5
Houston, imamo problem! HBO, HBO2, HBO GO, HBO OD 6 ali 200/204/240/203

Opomba: programsko shemo SiOL TV boste našli tukaj, za natančne ure predvajanj posameznih vsebin na linearnih kanalih pa obiščite TV-spored na Siol.net.

Ne spreglejte