Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 8. 2012,
20.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 4. 8. 2012, 20.10

7 let, 12 mesecev

S filmom nad seksizem na ulicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Študentka je s kratkim filmom o nadlegovanju žensk na ulicah belgijske prestolnice dvignila veliko prahu - odzvala se je celo tamkajšnja vlada.

Ko se je Sofie Peeters preselila v Bruselj, da bi tam študirala film, jo je na belgijskih ulicah čakalo neprijetno presenečenje – kadarkoli je zapustila širi stene svojega stanovanja v delavski in etnično mešani soseski Anneessens, jo je na ulici pričakalo seksistično nadlegovanje, piše Guardian. Moški so se namreč za njo ozirali z žvižgi, opolzkimi opazkami in celo vprašanji, koliko stane.

Sprva ji ni bilo popolnoma jasno, kaj se pravzaprav dogaja – si je za nadlegovanje kriva sama? Ali morda nosi napačna oblačila? Da bi stvari prišla do dna, se je odločila, da za enega od študijskih projektov o tej temi posname dokumentarni film. Na ulico se je odpravila s skrito kamero in posnela film Femme de la Rue, ki se je znašel v središču burne javne razprave.

V filmu se avtorica sprehaja po tamkajšnjih ulicah, sledi ji skrita kamera, moški vseh starosti pa se nanjo odzivajo z žaljivkami, kot so "kurba", "prasica", "pocestnica", eden od njih pa ji celo sledi. Kot pravi sama, se ji take stvari dogajajo vsaj desetkrat na dan.

Nekaj podobnega so potrdile tudi njene sogovornice – nadlegovanje na ulici naj bi bilo tako hudo, da hiše nikoli ne zapustijo v krilu, z moškimi ne vzpostavljajo očesnega stika, se ne vozijo z metrojem in se izogibajo določenim ulicam. Moški sogovorniki so na vprašanje, kaj naj ženske storijo, da se to ne bi dogajalo, ogovorili, naj po ulici hodijo z moškimi.

Odziv tudi v Franciji Kot je pričakovala, je njen film vzbudil tudi kritike – devetdeset odstotkov moških, ki v filmu nadlegujejo ženske, je namreč imigrantov, večina severnoafriškega rodu. Kljub temu avtorica poudarja, da ni želela, da bi film izpadel rasistično.

Belgijski politiki sicer zagotavljajo, da se bodo lotili zakonodaje, s katero bi se spoprijeli s seksističnimi opazkami in nadlegovanjem, pri čemer obljubljajo tudi kazni za kršilce. Na film Femme de la Rue so se odzvale tudi francoske feminističen skupine, ki trdijo, da je film osvetlil težavo, s katero se srečujejo ženske po celem svetu. Hkrati so ga uporabile tudi izpostavitev sorodnih težav v Franciji. Francoski parlament je sicer v torek soglasno sprejel zakonodajo, ki spolno nadlegovanje obravnava kot kaznivo dejanje in ne več le kot prekršek.

Spodaj si lahko ogledate intervju z avtorico in tudi film.

Ne spreglejte