Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 4. 2010,
10.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 15. 4. 2010, 10.32

7 let, 12 mesecev

Prvi oskar za režiserko je navdih mnogim ženskam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mesec dni po tem, ko je Kathryn Bigelow postala prva ženska z oskarjem za najboljšo režijo, so ženske v filmski industriji za BBC spregovorile o pomenu njene zmage.

Morda Susanna White res ni izjemno slavna, pa vendar je v filmski industriji znana kot britanska Kathryn Bigelow. Njen zadnji televizijski izdelek je nadaljevanka Generation Kill (Rojeni za ubijanje), vojna drama o skupini ameriških marincev med invazijo na Irak leta 2003. "Zelo sem počaščena, da mi pravijo britanska Kathryn Bigelow," je povedala Whiteova, ki je Bigelowovi čestitala že ob podelitvi nagrade Ameriškega združenja režiserjev.

Susanna White, ki je podpisana pod TV serije Bleak House, Jane Eyre in Teachers, je pred kratkim dokončala snemanje svojega prvega celovečerca Nanny McPhee and the Big Bang. Scenarij za družinsko komedijo so ji ponudili med snemanjem serije Rojeni za ubijanje v Namibiji.

Zmaga žensk v popolnoma moškem svetu "Kathryn Bigelow je moj Generation Kill zelo pohvalila. Pomembno je, da sva obe dobili priznanja za zgodbe o popolnoma moških svetovih. Ko sem serijo posnela, so me ljudje videli povsem drugače, bolj resno kot prej," je povedala Whiteova.

Zvezda filmov o čudežni varuški Nanny McPhee in dvakratna oskarjevka, Emma Thompson, se strinja, da je zmaga Kathryn Bigelow pomembna, ker je združenje režiserjev zelo zaprt klub. "Klub je dobesedno moški, zato je njena zmaga velik korak. Kmalu bomo videli, koliko žensk bo v prihodnosti na ta račun dobilo režisersko delo in končno tudi priznanja za svoje delo," je povedala Thompsonova.

Ženske še vedno obdaja plašč nevidnosti Ko je serija Generation Kill začela dobivati razne nagrade, je Whiteova priznala, da je imela občutek, da je niso omenjali v isti sapi kot moške režiserje. Thompsonova je na to dodala, da imajo ženske še vedno nekakšen plašč nevidnosti, ki ga je treba raztrgati, in da je Kathryn s svojim filmom naredila velik korak v to smer.

Tudi igralka Maggie Gyllenhaal meni, da je režiserkin oskar "precej pomemben". "Ženske smo trenutno v dobrem položaju, zdi se mi, da imamo veliko moči," je povedala Gyllenhaalova, ki pa po drugi strani ne želi poudarjati dejstva, da je film Bombna misija posnela ženska. Film je po njenih besedah posnela "oseba". Kljub temu je zadovoljna, ker je zmagala in prebila led.

Bigelowova želi navdihniti režiserje obeh spolov Igralka iz filmov Tajnica, Sherrybaby, Temni vitez in Crazy Heart (Noro Srce) pravi, da je snemanje pod žensko taktirko deloma drugačna izkušnja kot delo z moškim režiserjem. Tudi Bigelowova je malce nejevoljna, kadar jo označujejo kot "žensko režiserko", kar je povedala tudi v svojem govoru na podelitvi oskarjev. Takrat si je zaželela, da bi navdihnila režiserje obeh spolov.

Zakaj je treba narediti takšen kraval?

Scenaristka domišljijske romantične pustolovščine Stardust (Zvezdni prah) in akcijske komedije Kick-Ass Jane Goldman se strinja: "Vsekakor je čudovito. Še bolj pa bo, ko ljudi ne bomo več ocenjevali glede na njihov spol. Kathryn Bigelow je čudovita režiserka in tako jo tudi vidim, najprej pomislim, da je režiserka, šele potem, da je ženska. Tako je tudi prav."

Matthew Vaughn, režiser filma Kick-Ass, je razpravi dodal še moški pogled: "Point Break (Smrtonosni val) je bil eden mojih najljubših filmov, vendar se strinjam z Jane – zakaj je okrog tega treba narediti takšen kraval? Če bodo ženske dobro režirale, bodo pač dobre režiserke, ni treba poudarjati, da so ženske."

Ne spreglejte