Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 6. 2015,
10.39

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

TV Telekoma Slovenije športni film svetovno prvenstvo košarka Darko Bajić

Torek, 23. 6. 2015, 10.39

4 leta, 4 mesece

V videoteki DKino!

Postali bomo prvaki sveta (Bićemo prvaci sveta)

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Film, ki se osredotoča na zgodovino jugoslovanske košarke od leta 1947 do svetovnega prvenstva leta 1970, ko je jugoslovanska reprezentanca v Ljubljani osvojila naslov svetovnih prvakov.

Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Slovenija, Srbija/2015/124 min.
Režija: Darko Bajić
Igrajo: Strahinja Blažić, Miloš Biković, Aleksandar Radojičić, Marko Janketić, Jure Henigman, Leon Lučev
Žanr: Športna komična drama
Ocena IMDb: 6,8/10

Film, posnet po resnični zgodbi, sledi viziji štirih prijateljev, ki so po drugi svetovni vojni zavetje pred vsiljivo politiko našli v športu in osnovali legendarno jugoslovansko košarkarsko šolo, kjer so se pod koši razvijali novi talenti. Trnova pot glavne protagoniste vodi prek številnih preprek, vse do svetovnega košarkarskega prvenstva v Ljubljani, kjer je na nepozabni tekmi jugoslovanska reprezentanca s kapetanom Ivom Daneuom, odličnim Krešimirjem Čosićem in pod vodstvom znamenitega selektorja Aleksandra Nikolića premagala ZDA in prvič osvojila naslov svetovnega prvaka.


Ozadje: Svetovno prvenstvo v košarki leta 1970 je bilo 6. svetovno prvenstvo in se je odvijalo med 10. in 24. majem 1970 v jugoslovanskih mestih Sarajevo, Split, Karlovec, Skopje in Ljubljana. V Hali Tivoli je bil sklepni del prvenstva. Naslov svetovnega prvaka je v konkurenci 13 reprezentanc prvič osvojila jugoslovanska reprezentanca, ki je premagala ZDA z rezultatom 70:63. Drugo mesto je zasedla Brazilija, tretje pa Sovjetska zveza.


Postava jugoslovanske reprezentance: Krešimir Ćosić, Ivo Daneu, Petar Skansi, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Aljoša Žorga, Rato Tvrdić, Damir Šolman, Ljubodrag Simonović, Trajko Rajković, Dragutin Čermak in Dragan Kapičić. 

Zanimivosti:

 | Foto:

• Srbsko-slovensko-hrvaška koprodukcija je projekt producentske hiše Intermedia Network, ki se je podpisala tudi pod TV-serijo in filmsko trilogijo Montevideo o udeležbi jugoslovanske nogometne reprezentance na prvem svetovnem prvenstvu v Urugvaju leta 1930.

• V mednarodno pisani igralski zasedbi slovenske barve med drugimi zastopajo Jure Henigman (v vlogi Iva Daneua), Katarina Čas, Toni Cahunek, Rok Kunaver, Boris Kerč, Jure Ivanušič in Jaša Jamnik.

• Film je bil premierno prikazan v ljubljanski Hali Tivoli (fotografije s premiere filma si lahko ogledate tukaj).

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Ne spreglejte