Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 5. 2017,
14.50

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča HBO

Foto: HBO

Natisni članek

advertorial David Lynch HBO Twin Peaks

Sreda, 24. 5. 2017, 14.50

2 meseca

Ponedeljkove noči ne bodo več tako mirne

Vsebino omogoča HBO

Foto: HBO

Oboževalci kultnega Twin Peaksa očitno niso razočarani, saj ima novo delo ekscentričnega Davida Lyncha na spletni filmski bazi IMDB izjemno visoke ocene – 9,6 je povprečna ocena več kot štiri tisoč ocenjevalcev.

Dih jemajoča Laura Palmer in Dale Cooper v Rdeči sobi. | Foto: Dih jemajoča Laura Palmer in Dale Cooper v Rdeči sobi.

Novi Twin Peaks je tako svež, kot da ne bi za zastorom čakal četrt stoletja.

To, kar smo videli v ponedeljek, je absolutna filmska poslastica, saj se že v prvih delih zvrsti toliko izjemno fotogeničnih in "lynchovsko" ekscentričnih prizorov, da mu gledalci ne moremo očitati prav nič mlačnosti.

Tudi režiserjevo mojstrsko krmarjenje med tišino in pričakovanjem ter njegovo obvladovanje napetosti nikakor ne popušča. Prav tako nas vsakokrat znova osupne njegovo poveličevanje strašljive lepote.

Novi Twin Peaks ni razočaral

twin peaks hbo | Foto:

"Come back" novega Twin Peaksa obeta svežo in polnokrvno zgodbo, ki pa se do zdaj presenetljivo ne dogaja večinoma v mirnem hribovskem mestu, ampak sredi newyorških nebotičnikov in na prašnih cestah Južne Dakote ter seveda v Rdeči sobi Črne koče.

So vam blizu sanjske podobe, vzporedni svetovi in skrivnostni pojavi ter dvoumni predmeti, prostori z dušo in preskakovanje dimenzij? Prvih nekaj ur, ki smo jih preživeli v družbi novega Twin Peaksa, obeta skrivnosti polno zabavo.

Ker gre pri Twin Peaksu bolj za občutke in ne le za zaporedje dogodkov, se je tem občutkom vredno prepustiti. Pravzaprav je novi Twin Peaks eno samo čutno potovanje, ki ga je težko opisati z nekaj stavki.

Skupina Chromatics je s pesmijo Shadow poskrbela še za nekaj mističnega vzdušja proti koncu drugegadela. | Foto: Skupina Chromatics je s pesmijo Shadow poskrbela še za nekaj mističnega vzdušja proti koncu drugegadela.

Igralska in glasbena poslastica

Glasba Angela Badalamentija med najavno špico hitro in učinkovito poskrbi za to, da se v spominu naenkrat preselimo v mističnost prejšnjih Twin Peaksov.

Tudi igralska zasedba novega Twin Peaksa je poslastica svoje vrste. V prvih dveh delih smo videli Jennifer Jason Leigh in Ashley Judd ter celo samega mojstra Davida Lyncha v vlogi namestnika direktorja FBI.

Ashley Judd kot hotelska pomočnica. | Foto: Ashley Judd kot hotelska pomočnica.

Nestrpno pričakujemo še nekaj imen, Lauro Dern, Naomi Watts, Michaela Cero, Sherilyn Fenn, Davida Duchovnyja, ki bodo poskrbeli za še večjo prepoznavnost kultnega Twin Peaksa.

Seveda smo vsi komaj čakali, da se pred nami pojavi mistična Laura Palmer (Sheryl Lee), ki je pognala kolesje celotne zgodbe Twin Peaksa. V Rdeči sobi Črne koče se nam je razodela kot speča Trnuljčica, ki se je prebudila iz spanja oziroma smrti, in ker ima vlogo v vseh 18 delih, se že veselimo nadaljevanj, ko bodo ponedeljkove noči malo manj mirne.

Mimogrede, David Lynch in Michael Frost ne želita, da gledalci o novem Twin Peaksu govorijo kot o tretji seriji, saj gre po njunem za enotno celovito 18-delno filmsko zgodbo, ki ne bo imela nadaljevanja. Zato tudi posamezni deli niso epizode, ampak deli.

Nekdanje srednješolke se še vedno spogledujejo. | Foto: Nekdanje srednješolke se še vedno spogledujejo.

Novi Twin Peaks bomo vsak ponedeljek ob 22. uri spremljali ekskluzivno na kanalu HBO, in sicer do finala 4. septembra, ko bosta na ogled zadnja dva dela. Na storitvah videa na zahtevo HBO On Demand in HBO GO pa so že na voljo prvi štirje deli. Tam si lahko ogledamo tudi prvi dve izvirni sezoni serije Twin Peaks.
Ne spreglejte