Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 9. 2016,
11.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

DKino SiOL TV Jennifer Jason Leigh vestern Ennio Morricone Samuel L. Jackson Quentin Tarantino Podlih osem HD-film

Petek, 23. 9. 2016, 11.55

6 let, 6 mesecev

Novo v videoteki DKino na SiOL TV!

Podlih osem (The Hateful Eight)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Podlih osem

Razvpiti, z oskarjem nagrajen vestern Quentina Tarantina o potnikih kočije, ki se nekaj let po koncu ameriške državljanske vojne zatečejo v gorsko postojanko, kjer jih pričaka skupinica sumljivih tujcev.

ZDA/2015/168 min.
Režija: Quentin Tarantino
Igrajo: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Tim Roth, Michael Madsen, Bruce Dern
Žanr: Misteriozni vestern
Ocena IMDb: 7,9/10

Nekaj let po ameriški državljanski vojni skozi zasneženo pokrajino Wyominga drvi kočija. Razvpiti lovec na glave z ujetnico potuje v mestece Red Rock. Pot jima prekrižata temnopolti major severne vojske in južnjaški dezerter, ki trdi, da je tamkajšnji novi šerif.

Ledeni metež jih prisili, da se ustavijo v osamljenem gostišču, kjer naletijo na okorelega oskrbnika Boba, rablja Oswalda, kavboja Joeja in zagrenjenega generala Sanforda. Kot se hitro izkaže, nimajo vsi dobrih namenov, ločevanje zrnja od pleve pa povzroči kaotično spiralo verbalnih in fizičnih spopadov.


"Podlih osem prav gotovo ni za vsak okus. Ali jih boste vzljubili ali zasovražili, težko pa boste zanikali moč Tarantinovega najnovejšega filma, ki se, vsaj po mojem mnenju, uvršča v zgornjo polovico njegovega zavidljivega opusa. 5/5" Klemen Černe, Siol.net (Preberite si vso recenzijo filma Podlih osem.)


Oskar: najboljša izvirna filmska glasba (Ennio Morricone).

Nominaciji za oskarja: najboljša igralka v stranski vlogi (Jennifer Jason Leigh) in najboljša fotografija.


Podlih osem | Foto:

Zanimivosti:

Ennio Morricone je za izvirno glasbo filma prejel svojega prvega (rednega) oskarja. Podlih osem je po 35 letih prvi vestern, za katerega je Morricone ustvaril izvirno glasbeno podlago, in prvi Tarantinov film, v katerem prevladuje izvirna glasba.

• Film so posneli na 65-milimetrski filmski trak s kamero UltraPanavision 70. V tem ultraširokem formatu so pred tem posneli samo deset filmov – večinoma je šlo za zgodovinske spektakle, kot sta Ben Hur in Upor na ladji Bounty –, nazadnje pa so ga uporabili leta 1966 pri snemanju puščavskega epa Kartum.

• Čeprav je to že šesto sodelovanje med Quentinom Tarantinom in Samuelom L. Jacksonom, je to prvi Tarantinov film, v katerem ima igralec vodilno vlogo.

• Ker se je scenarij znašel na spletu, je Tarantino skoraj odpovedal snemanje filma. Premislil si je po tem, ko je scenarij predstavil v obliki bralne predstave in z njo navdušil obiskovalce nekdanje kinodvorane hotela Ace v Los Angelesu.

• "Sem človek z vestjo in ko vidim umor, ne morem samo nemo stati zraven, ampak moram umorjene označiti za umorjene in morilce za morilce." V ZDA so policijski sindikati zaradi te Tarantinove izjave pozivali k bojkotu filma Podlih osem.

• Po režiserjevih besedah sta na Podlih osem najbolj vplivala filma Stvor (1982) in Stekli psi (1992).

Napovednik filma Podlih osem:

SiOL TV: Na daljinskem upravljalniku izberite programsko mesto – DKino.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do SiOL TV-ja preko optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo SiOL BOX in imajo vsaj HD ready TV sprejemnik.

Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte