Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 1. 2015,
13.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocena filma filmska recenzija ocenili smo švedski film

Petek, 16. 1. 2015, 13.13

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Višja sila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Pronicljiva, čustvena, napeta ter zelo zelo smešna študija delitve vlog med spoloma in krize identitete, ki nastopi, ko eden od obeh partnerjev ne izpolni pričakovanj.

Tomas in Eba (odlična Johannes Bah Kuhnke in Lisa Loven Kongsli), glavna junaka švedske drame Višja sila (Turist/Force Majeure), imata na videz popoln zakon. On je popoln mož in ljubeč oče, ona je popolna žena in ljubeča mati. Oba sta mlada, privlačna, samozavestna in predana svojima čudovitima otrokoma (Vincent in Clara Wettergren).

Spoznamo jih na začetku petdnevnega oddiha v smučarskem letovišču v francoskih Alpah. Popolna družina na popolnih počitnicah. Nihče od njih ne sluti, da se bodo te kmalu sprevrgle v nočno moro in da se bo njihova navidezna družinska idila sesula kot hišica iz kart.

Prelomen trenutek nastopi, ko družina obeduje na terasi hotela tik ob smučišču. Upravniki smučišča na bližnjem pobočju sprožijo nadzorovan plaz, ki se z veliko hitrostjo približuje terasi. Eba poskuša zaščititi otroka, medtem ko Tomas nagonsko zbeži od mize.

Na srečo (oziroma Tomasovo nesrečo) se izkaže, da plaz nikoli ni predstavljal resne nevarnosti za goste. Ko se oblak snega, ki ga je ta potiskal pred seboj, poleže, se Tomas vrne za mizo in, kot da se ni nič zgodilo, nadaljuje obed. Eba in otroka le nemo bolščijo vanj, nihče ne spregovori niti besede.

Te izbruhnejo na plan šele ob večerji, ko zakonca nekemu drugemu paru razlagata, kaj se jima je zgodilo. Eba osupla spozna, da se dogodkov spominjata različno. Družinska oziroma zakonska nočna mora, v kateri bo Tomas razkril svoj pravi značaj, se lahko začne.

Kako bi na Tomasovem mestu ravnali vi?

Prizori iz njunega zakonskega življenja, ki sledijo, poteptajo uveljavljene predstave o delitvi vlog med obema spoloma. Švedski režiser Ruben Östlund je iz preproste premise ustvaril kompleksno psihološko dramo, ki se na humoren način in z veliko mero ironije poigra z družbenimi stereotipi ter nam pokaže, da je popolna enakost med obema spoloma mit.

Od moškega se pričakuje, da bo izpolnil naloge alfasamca in branil svoj zarod. Kaj naj si potem mislimo o očetu, ki v ključnem trenutku zapusti svoja otroka? Kaj naj si o njem misli njegova partnerica? Kako bi v podobnih okoliščinah ravnali vi? Preden vas te ne doletijo, ne morete vedeti. Ne pozabite, da je Tomas zbežal od mize instinktivno. Je zaradi tega strahopetec in, kar je še huje, slab oče in slab mož ali je samo žrtev svojih instinktov?

Tomasa odgovori na ta vprašanja tako zelo strašijo, da si jih rajši sploh ne zastavlja. Ves dogodek bi najraje izbrisal. Ker ga ne more, poskuša popačiti resnico ter še naprej igrati vlogo popolnega očeta in popolnega partnerja. Težava je v tem, da ga je partnerica že spregledala. Se bo njun zakon po teh počitnicah lahko vrnil v ustaljene tirnice?

Ni ga več

Višja sila, švedski kandidat za tujejezičnega oskarja, je po Zimskem spanju in Ni je več že tretji film v zadnjih mesecih, ki preučuje razpoke v zakonu in vloge, ki jih igramo v zakonski zvezi. (Če bi se predvajali drug za drugim, bi dobili imeniten ločitveni maraton!) Kdor pravi, da je do partnerja vedno popolnoma iskren, laže. Lahko bi celo dejali, da je zakon ultimativna igra pretvarjanja, iluzija. Da, tako kot film.

Med idealizirano podobo, ki si jo je Tomas ustvaril o samem sebi, in resničnostjo, ki se priplazi za njim, je nepremostljiv prepad, s katerim se Tomas nikakor ne more sprijazniti. Ko se, zapade v globoko krizo identitete. Alfasamec se pred našimi (in ženinimi) očmi spremeni v hlipajočega otroka.

Čeprav se nas Tomasove solze dotaknejo, ob njih težko zadržujemo smeh. Östlund v drami odkrije komedijo, dolgi neprekinjeni prizori, v katerih je opazen vpliv njegovega rojaka Roya Anderssona, pa subtilen humor, ki temelji na neverbalni komunikaciji in redkih, toda izjemno pristnih dialogih, samo še okrepijo. Prepiri med različnimi partnerji v filmu – Tomasa in Ebo v letovišču obiščeta njuna prijatelja – so resnično vredni zlata.

Režiserjev smisel za humor razkriva že uporaba Vivaldijevega Poletja, zvočno kuliso pa dopolnjujejo še škripanje žičnic in ropot snežnih topov. Ta v kombinaciji s hladno zasneženo pokrajino ustvari napeto vzdušje, zaradi česar Višja sila spominja na Kubrickovo Izžarevanje – še en film, v katerem očetovski lik odpove.

Silovito.

Napovednik filma Višja sila:

Ne spreglejte