Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 8. 2014,
11.05

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Varuhi galaksije James Gunn Chris Pratt Zoe Saldana Dave Bautista Vin Diesel Bradley Cooper superjunaki ocenili smo ocena filma filmska recenzija

Ponedeljek, 11. 8. 2014, 11.05

5 let, 5 mesecev

OCENA FILMA: Varuhi galaksije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Izvrstno in svojevrstno poletno razvedrilo, ki že na prvi pogled izstopa iz množice bolj ali manj kakovostnih tekmecev, hkrati pa se lepo vklaplja v preostanek Marvelovega vesolja.

Z Varuhi galaksije (Guardians of the Galaxy), križancem med Maščevalci in Vojno zvezd (ali pa Zvezdnimi stezami, kar vam je ljubše), se Marvelovo filmsko vesolje širi v ... vesolje. Film – tako kot njegov glavni junak, šaljivi pridanič Peter Quill (Chris Pratt) – že po uvodni sekvenci zapusti naš planet in se nanj nikoli ne vrne. Brez skrbi – Marvelova vesoljska pustolovščina o skupinici petih izobčencev, ki poskušajo preprečiti kozmični razčefuk, je tako zabavna, da Zemlje prav nič ne pogrešamo. Čeprav smo vajeni, da v filmskih vesoljih srečujemo najrazličnejše stvore, so Varuhi galaksije resnično nekaj posebnega. Tudi (ali še posebej), če jih primerjamo z drugimi stripovskimi junaki, ki so v zadnjih letih presedlali na veliko platno.

Marvelova divja horda

Naj vam jih predstavim. Peter je nepomemben tatič in iskalec artefaktov. Mati mu je umrla, ko je bil še otrok, očeta ni nikoli poznal. Takoj po materini smrti so ga ugrabili pirati in ga odpeljali v vesolje. Vse, kar ga spominja na domač planet, sta vokman in kaseta z glasbenimi sladkorčki iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja, ki jih samooklicani Star Lord posluša med svojimi pustolovščinami. Petrova posebnost? Neverjetna sposobnost, da se že v prvih sekundah zameri vsem, razen gledalcem.

V cvetoberu posebnežev izstopata živalsko-rastlinska lovca na glave: do zob oboroženi rakun Raketa (glas Bradleyja Cooperja), ki se izraža kot Joe Pesci, in humanoidno drevo Groot (glas Vina Diesela), ki venomer ponavlja en sam stavek: jaz sem Groot. Prvi, nesrečen produkt genetskih poskusov, je jezen na ves svet, drugi je (večino časa) tako prijazen, da bi ga najraje kar objeli.

Tu sta še neusmiljena bojevnica Gamora (Zoe Saldana), zadnja živeča predstavnica svoje vrste in edina ženska v ekipi, ter maščevalni bodybuilder Drax Uničevalec (Dave Bautista). Zlobni in častihlepni Ronan (pomodreli Lee Pace) je obema ubil družini, njo pa je za nameček še posvojil in jo izuril za svojo elitno morilko.

Njihova skupna pot se začne v strogo varovanem zaporu. Sprva se želijo med seboj pobiti, nato začnejo sodelovati. Ravnajo se po načelu: sovražnik mojega sovražnika je moj prijatelj. A do pravega prijateljstva in vzpostavitve zaupanja jih loči še veliko zabavnih korakov.

Prikupne vesoljske zgube

Zaplet je v resnici precej klišejski in obroben. MacGuffin (stvar, okoli katere se zaplet vrti) je krogla s prav posebnim kamnom. O njem morate vedeti samo to, da ga lahko redki obvladajo, tisti, ki ga, pa lahko z njim uničijo planete in zavladajo galaksiji. Pomembno je le to, da si ga iz takšnih ali drugačnih razlogov vsi želijo. Za zgodbo bi bilo popolnoma vseeno, če bi se podili za petim elementom ali pa za zadnjim koščkom čokolade v vesolju.

Glavna naloga filma je, da nam predstavi junake (zlobnežem posveča manj pozornosti) in pripravi teren za njihove nadaljnje pustolovščine. Naj so varuhi še tako nenavadni – Thor in Superman sta v primerjavi z Raketo in Grootom videti kot preprosta poštarja – premorejo toliko človečnosti, da se nam zelo hitro prikupijo. Tudi zato, ker so take zgube. Junaki postanejo šele pozneje, ko spoznajo, da je v slogi moč. Pred tem so, kot se izrazi eden od stražarjev, samo kup navadnih riti.

V vesolju nihče ne sliši vašega petja in smeha

Čeprav je skupinska dinamika med igralci izjemno pomembna, moramo pomemben delež za uspeh filma pripisati skoraj povsem neznanemu Prattu, ki bi ga morala vloga Petra Quilla, križanca med Indiano Jonesom in Hanom Solom, izstreliti med zvezde.

Igralec s svojim deško-nagajivim, že skoraj otroškim šarmom pooseblja šaljivi, samoironični značaj Varuhov galaksije – Marvelove prve komedije po Maščevalcih. V oceni filma Stotnik Amerika: Zimski vojak sem zapisal, da je druga faza Marvelovega vesolja veliko temačnejša od prve. Varuhi galaksije so v tem pogledu izjema, s katero se studio vrača k lahkotnejšemu tonu njihove največje uspešnice.

Film še najbolje opiše prizor, v katerem Peter svojega nasprotnika razoroži s prepevanjem hita skupine The Five Stairsteps Ooh-ooh Child. Zlobnež je podobno šokiran, kot smo šokirani gledalci. Glede na to, da so ustvarjalci v projekt vložili zajetnih 170 milijonov ameriških zelencev, smo spektakularne posebne učinke pričakovali. Večje presenečenje so glasbeno-plesne točke in reference na muzikal Footloose. Ob koncu filma so še mene zasrbeli podplati in glasilke, kar je tudi svojevrsten dosežek.

Tveganje se je obrestovalo

Po nadaljevanjih Iron-Mana, Thora in Stotnika Amerike nas je studio Marvel presenetil s svojim najbolj bizarnim in tveganim projektom. Visokoproračunska vesoljska komedija, ki jo je po malo znani seriji stripov režiral James Gunn (kdo?), bi bila lahko pravi fiasko. Namesto tega so Varuhi galaksije izvrstno in svojevrstno poletno razvedrilo, ki že na prvi pogled izstopa iz množice bolj ali manj kakovostnih tekmecev, hkrati pa se lepo vklaplja v preostanek Marvelovega vesolja. Naj bo sila še naprej z njimi!

Napovednik filma Varuhi galaksije:

Ne spreglejte