Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 7. 2014,
10.51

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Transformerji Doba izumrtja Michael Bay Mark Wahlberg Nicola Peltz Stanley Tucci Kelsey Grammer ocena filma ocenili smo filmska recenzija

Petek, 4. 7. 2014, 10.51

3 leta, 10 mesecev

OCENA FILMA: Transformerji: Doba izumrtja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Najbolj znosen del Bayeve robotske franšize. Ko bi bil vsaj uro krajši. Ali pa še bolje - zadnji.

Te sreče nimamo. Dokler množice ljubiteljev brezglave, bučne in za nekatere precej mučne zabave polnijo kinematografske blagajne, Transformerji še ne bodo izumrli. Nasprotno: Doba izumrtja (Transformers: Age of Extinction), četrti del franšize, je uvod v novo trilogijo, kar pomeni, da lahko od Michaela "rad snemam eksplozije, sončne zahode in ženske zadnjice" Baya v naslednjih letih pričakujemo še najmanj dva tovrstna visokoproračunska mastodonta.

(Ne)popolna prenova

Bay vedno bolj spominja na hiperaktivnega, posesivnega in razvajenega paglavca, ki s svojimi igračkami uničuje vse v svoji okolici, pri tem pa ne pusti, da bi se z njimi igral še kdo drug. Robotov se še ni povsem naveličal, so mu pa po treh filmih očitno začeli presedati človeški igralci.

Trikratnega rešitelja človeštva Shie LaBeoufa nihče niti ne omeni, prsate starlete v visokih petkah in vročih hlačkah, ki je v prejšnjem filmu zamenjala odsluženo Megan Fox, se nihče več ne spomni, Bay je iz franšize izbrisal celo vso stransko igralsko zasedbo.

Če že ni mogel sebe, je to pravzaprav druga najboljša stvar, ki jo je lahko naredil. Sprememba igralskega orkestra resda nima odločilnega vpliva na hrup, ki prihaja iz njegovih zvočnikov – scenaristični in režijski inštrumenti ostajajo podobno razglašeni –, težko pa bi zanikal, da pridružena ekipa vnese v serijo nekaj prepotrebne svežine. Še vedno premalo.

Bayevo seme

Novi rešitelj človeštva je oče samohranilec in obubožani amaterski izumitelj Cade Yeager (Mark Wahlberg), ki s svojo 17-letno hčerko Tesso (Nicola Peltz) – "najboljšo stvarjo, ki jo je kadarkoli izdelal" – prebiva v hiši na idiličnem teksaškem podeželju. Nekega dne Cade domov privleče okvarjen tovornjak, ki se v njegovi delavnici preoblikuje v iskanega vodjo skupine prijaznih Transformerjev Optimusa Prima, in ponovni zagon franšize se lahko začne.

Gledalci medtem izvemo, da pet let po tem, ko so hudobni Deseptikoni Chicago zravnali z zemljo, človeštvo pomoči Avtobotov ne potrebuje več. Znanstveniki podjetja, ki mu predseduje Joshua Joyce (Stanley Tucci), so namreč iz nečesa, čemur pravijo seme (resno?), razvili tehnologijo, s katero lahko ustvarijo svoje, lepše in naprednejše robote. Posledično so vsi drugi Transformerji, Avtoboti in Deseptikoni, postali odpadniki, nekateri med njimi pa tudi Joyceovi poskusni zajčki.

Če bi Cade Optimusa izročil agentom CIE, bi se rešil denarnih skrbi in svoji hčerki omogočil študij. Ker tega ne stori, si na glavo nakoplje srd medgalaktičnega lovca na glave, ki je s pokvarjenimi agenti pod vodstvom Harolda Attingerja (Kelsey Grammer) sklenil skrivno zavezništvo. Naloga tega neprivlačnega ET vesoljčka na steroidih je, da zbere preostale Transformerje, med katerimi so tudi starodavni, dinozavrom podobni Dinoboti, in jih z svojo vesoljsko ladjo dostavi njihovim stvariteljem.

Dolžina JE pomembna

Kdo so stvaritelji Transformerjev, zakaj so jih ustvarili in zakaj jih želijo nazaj, ne izvemo in si niti ne želimo izvedeti. Doba izumrtja – Bayev Izgubljeni svet z robotiziranimi dinozavri, robotiziranimi volkovi in robotiziranimi človeškimi liki – skupaj z odjavno špico že zdaj traja napornih 165 minut, torej malo manj od treh ur.

Film je ena sama razvlečena akcijska sekvenca, ki se nikakor noče končati. Lahko bi ga skrajšali za eno uro, pa ne bi zgodba prav nič trpela, kvečjemu nasprotno. Če lovljenju, streljanju in razbijanju z občasnimi saharinskimi in komičnimi vložki sploh lahko rečemo zgodba.

Igralski WD-40

O igralcih nima smisla izgubljati preveč besed – pomembno je le to, da so novi, sveži in da se jih še nismo naveličali. Liki so za malenkost prepričljivejši od tistih iz izvirne tehnologije, pa še to ne vsi.

Wahlberg upodablja enega najmanj prepričljivih znanstvenikov in očetov v zgodovini filma. Nič čudnega, če pa je med njim in poskočno Peltzovo več spolne privlačnosti kot pa med njo in pozabljivim Jackom Reynorjem, ki igra Tessinega dolgočasnega snubca. Morda pa se bo izkazalo, da Yeager dekleta sploh ni "izdelal" in je zatorej še slabši izumitelj, kot misli, da je?

Med igralci pustita še največji vtis Tucci in Grammer. Njuni vlogi sta sicer klišejski, vendar igralska veterana iz njiju iztisneta največ, kar lahko. dosežek je že to, da se ne osramotita, kar za Johna Turturra in številne druge člane prvotne zasedbe ne morem trditi.

In da, Wahlbergov Cade Yeager je veliko manj nadležen (in bolj redkobeseden) junak od LaBeoufovega Sama Witwickyja. (Glede na imena obeh se bojim pomisliti, kako je Bay poimenoval svoje potomce.)

Roboti, dinozavri in piškoti

Resnični zvezdniki franšize so tako ali tako roboti. Tudi ti so nekoliko predelani in posodobljeni. Ker jih je manj in ker nastopajo v skupinah, jih tokrat za spremembo med seboj celo ločimo. Še posebej impresivni so Dinoboti. Škoda, da jih dočakamo šele po dveh urah in petnajstih minutah brezglave akcije, trapastih dialogov ("Moj nalog je moj obraz!") in nič kaj prikritega oglaševanja.

Bay, gospod businessman, nam v filmu brezsramno prodaja vse, od avtomobilov in piškotov do priljubljene ameriške znamke piva. Ob čudežni semenski tehnologiji ne bi bilo nič nenavadnega, če bi se kakšen od robotov spremenil v piškot.

Bolje, a še vedno slabo

Če vas mika, da bi si ogledali en del Transformerjev, naj bo to Doba izumrtja. Čeprav gre za najdaljši del franšize, sem tokrat redkeje pogledoval na uro kot med ogledom prejšnjih filmov (morda tudi zato, ker sem se v preteklosti navadil, da v tem primeru čas v kinu mineva še počasneje).

Bayevega najnovejšega izdelka kljub temu ne morem priporočiti nikomur drugemu kot najbolj gorečim privržencem franšize. Ti bodo dobili poplačan vsak cent, ki so ga odšteli za vstopnico. Drugi gledalci boste odšli domov z glavobolom.

Ker je prva skupina gledalcev številčnejša od druge, Transformerji še ne bodo izumrli. Kaže pa, da se bo robotski boj v nadaljevanju franšize preselil v vesolje, saj bo na Zemlji zmanjkalo mest, ki bi jih Bay s svojimi igračkami lahko uničil.

Upajmo, da se bo vmes premislil in jih prepustil drugemu režiserju. Bojim se, da temu ne bo tako in da nam bo Bay v naslednjem delu poskušal poiskati razložiti nastanek vesolja in smisel življenja. Bog nam pomagaj, če se bodo moje črnoglede napovedi uresničile.

Napovednik filma Transformerji: Doba izumrtja:

Ne spreglejte