Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 8. 2012,
13.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo Seth MacFarlane Mark Wahlberg Mila Kunis

Torek, 7. 8. 2012, 13.00

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: TED

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
TED, komedija o vulgarnem, zadevajočem se plišastem medvedku je prav to - komedija o vulgarnem, zadevajočem se plišastem medvedku, nič več in nič manj. Simpatično in zabavno, a pozabljivo.

Ted ni vaš običajni plišasti medvedek. Pustimo ob strani dejstvo, da je živ – da torej govori, hodi, razmišlja in v skrajnih primerih vozi avto –, ne, tisto, kar dela Teda neobičajnega, je preklinjanje, črn smisel za humor, zloraba prepovedanih substanc, uživanje alkohola, žilica za razvrat in nagnjenost k lahkoživim dekletom. Ko boste enkrat slišali in videli Teda, se vam bodo zdeli vsi drugi govoreči plišasti medvedki nekaj povsem naravnega. In običajnega.

Vse se je začelo božičnega večera leta 1985, nam razloži pripovedni glas Patricka Stewarta, ko si je osamljeni fantič Johnny Bennet zaželel, da bi plišasti medvedek, ki ga je dobil za darilo, oživel. Želja se mu je uresničila in Ted in Johnny sta prisegla, da bosta ostala večna prijatelja. Govoreči plišasti medvedek, največji božični čudež po Jezusu, je seveda pritegnil precejšnjo medijsko pozornost – polnil je naslovnice revij, družil se je z zvezdniki, gostoval je celo v pogovorni oddaji Johnnyja Carsona –, toda z lastnikom sta ostala nerazdružljiva.

Skok v sedanjost: grenkoba zbledele slave je prikupnega medvedka spremenila v cinika, Johnny pa je medtem odrastel v čisto običajnega 35-letnika (igra ga vedno odlični Mark Wahlberg), ki ima težave s prehodom v svet odraslosti – preklinja, pijančuje in kadi marihuano, gledanje televizije z najboljšim prijateljem pa mu pomeni več od neugledne službe v podjetju za izposojo avtomobilov. Na veliko žalost njegovega dekleta Lori (Mila Kunis), ki si želi, da bi se John zresnil in naučil sprejemati odgovornost. Za trenutno stanje pa je seveda najpreprosteje okriviti njegovega razuzdanega, netaktnega in vulgarnega plišastega medvedka. Bo Johnu uspelo v svojem življenju obdržati oba – Lori in Teda?

TED je prvi igrani celovečerec Setha MacFarlana, čudežnega dečka televizijske animacije in avtorja priljubljene serije Družinski človek (Family Guy), ki je film režiral, produciral ter skupaj z Alecom Sulkinom in Wellesleyjem Wildom zanj napisal scenarij, medvedku pa je posodil tudi glas. Zato lahko tisti, ki ste seznanjeni s serijo Družinski človek, veste, kaj lahko od filma pričakujete: obilico politično nekorektnega humorja, ki ne prizanese nikomur. Bolj ko je ta vulgaren, bolj je učinkovit in v TED-u je takšnega humorja na pretek. Morda se vam Ted niti ne bo zdel tako zelo neobičajen medvedek – ne nazadnje nam je MacFarlane v seriji Družinski človek že predstavil vulgarnega govorečega dojenčka in vulgarnega govorečega psa. Ted tako samo nadaljuje tradicijo Stewieja in Briana Griffina.

Tu pa se pokaže razlika med celovečercem in animirano serijo. Film namreč šepa z vidika zgodbe, ki bi bila primernejša za 20-minutni kratek film kot za 100-minutno produkcijo, ki se začne predvsem v zadnji, manj posrečeni tretjini nevarno vleči. Romanca med Lori in Johnom nas z vsakim novim "zresni se!" ultimatom bolj dolgočasi – dekle bi se lahko po štirih letih razmerja s svojim neresnim fantom že počasi sprijaznilo s položajem –, sklepni del filma pa tako rešuje Giovanni Ribisi v vlogi Tedovega srhljivega oboževalca in ugrabitelja.

TED na žalost nikoli ne seže dlje od osnovne premise ciničnega govorečega medvedka. Če bi tega zamenjali s človeško osebnostjo, bi nam ostalo bore malo: popkulturne reference, politično nekorektne šale in številne bolj ali manj zabavne epizodne vloge zvezdnikov, med katerimi izstopa Ryan Reynolds. Glede na ekipo, zbrano pred in za kamero, smo pričakovali komedijo leta, v najboljšem primeru pa smo dobili komedijo poletja (v celoletnem merilu prvo mesto tako še vedno zasedata Mladeniča v modrem). TED-a lahko označimo za razočaranje, ki pa je še vedno dovolj zabavno, da odtehta ceno vstopnice.

Naj končam z opozorilom, ki bi se mi zdelo glede na napisano povsem nepotrebno, če ne bi med projekcijo opazil številnih mladih gledalcev, ki bi jim težko pripisal več kot deset let. Čeprav je glavni junak TED-a plišasti medvedek, film nikakor ni primeren za otroške oči in ušesa! Če seveda ne menite, da je za otroke primeren film, v katerem se prostitutka v stanovanju podela na tla. Ted pač ni toliko medvedek Pu kot medvedek Poo (v prostem prevodu iz angleščine: medvedek Kakec).

Ne spreglejte