Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2013,
14.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 26. 4. 2013, 14.45

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Razglasitev vojne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sodobna pripoved o Romeu, Juliji in njunem hudo bolnem otroku - razglasitev vojne bolezni, strahovom in uničenju. Navdihujoče!

Fant in dekle. Nočni klub. Podivjana glasba. In tista čarobna neustavljiva iskrica … Ko se predstavita, v šali ugotovita, da ju čaka temačna prihodnost. Navsezadnje slišita na imeni Romeo in Juliette ...

In res, po kratkem obdobju magične zaljubljenosti, neskončnih mestnih izletih s kolesom, nadrealističnih čarobnih trenutkih dobita dojenčka. Adama. Vse je čudovito. Vse je prelepo, da bi bilo res. Vse dokler Adam ne postane sumljiv. Je z njim kaj narobe? Obiski pri različnih strokovnjakih pokažejo, da ima deček v možganih tumor. Maligen. Izjemno agresiven. Kljub temu pa upanje ostaja ...

Če se črno na belem zapisana zgodba, v kateri Romeu in Juliji grozi drugačna, sodobnejša tragična usoda, zdi kot depresivna pripoved o mladi družini, ki se mora spopasti s hudo boleznijo, je vse prej kot to. Je namreč upanje. Je vztrajnost ljubezni. Je junaška. Je razglasitev vojne. Vojne proti bolezni, vojne proti tistemu, kar ubija upanje, ubija optimizem in najpomembneje ¬– ubija ljubezen.

Režiserska Valérie Donzelli je scenarij filma napisala skupaj z nekdanjim fantom Jérémiem Elkaïmom, celotna pripoved pa temelji na resnični preteklosti, ki sta jo doživela skupaj. Svojo težko izkušnjo sta na veliko platno še bolj pristno prenesla tudi kot glavna igralca.

Razglasitev vojne je film, v katerem protagonista tečeta večletni maraton, v katerem se ne sme obupati, temveč premagati bolezen svojega otroka in ob tem ohraniti sebe. Je dinamičen, novovalovsko lahkoten film, ki ga prežema nenehno spreminjanje tempa, sonični vpadi različnih glasbenih zvrsti, ponekod pa tudi naracija treh različnih pripovedovalcev, ki se sem in tja sicer zdi odveč, a je glede na slog filma ravno zato tako zelo na mestu.

Med najbolj dragocene trenutke nedvomno spada spontanost protagonistov, tisti vsakdanji trapasti izpadi ljudi, ki se ljubijo, pri čemer najbolj izstopa trenutek, ko si Romeo in Juliette zaupata vse svoje strahove in pri tem, da bi se vsaj na videz potolažila, zajadrata celo do neprimernih šal. Tako pristno, tako resnično.

Razglasitev vojne je zgodba, v kateri se strahovi transformirajo v moč in dejanja in je ravno zato izjemno navdihujoča.

Ne spreglejte