Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 2. 2016,
16.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

filmska recenzija ocenili smo ocena filma Christian Ditter Rebel Wilson Dakota Johnson Razgibano življenje samskih

Sreda, 17. 2. 2016, 16.57

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Razgibano življenje samskih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Neobvezen seks v mestu, neobvezen film. Če obožujete romantične komedije in imate vsaj približno liberalne nazore, mu dajte priložnost, ne pričakujte pa, da se bo iz tega večera razvilo kaj resnega.

Razgibano življenje samskih (How to be Single) je romantična komedija, ki se pretvarja, da ni romantična, a je pri tem tako toga in nerodna, da gledalci tega niti ne opazimo.

Podobno je z osrednjo junakinjo filma Alice (Dakota Johnson iz Petdesetih odtenkov sive). Ta že takoj na začetku filma pusti svojega dolgoletnega fanta in se preseli v New York, kjer poskuša zaživeti novo, samsko življenje, a je pri tem tako nerodna, da ves čas čakamo, kdaj jo bo kakšen od številnih postavnih mladcev, ki jo v filmu obkrožajo, zaprosil za roko in ji obljubil, da jo bo ljubil in spoštoval, dokler ju smrt ne loči.

Sanjske ženske in samski moški

Potencialnih snubcev ne manjka. Se bo prvi opogumil poskočni natakar Tom (Anders Holm) ali ovdoveli poslovnež David (Damon Wayans Jr.)? Alicein nekdanji fant Josh (Nicholas Braun), ki se je vmes zaročil z nekim drugim dekletom, prav tako še ni rekel zadnje besede.

Morda pa bo zaprisežen samec Tom prekršil svoje pravilo in na romantični zmenek povabil Lucy (Alison Brie)? To je tisto dekle, ki si išče partnerja po spletu, medtem ko visi za točilnim pultom njegovega bara. Tu ji lahko Tom postreže vsaj z vodo. Dekleta, ki pridejo k njemu domov, lahko računajo na pivo in seks, potem pa na svidenje. Vode in kozarcev Tom v stanovanju nima. Če bi se film vrtel okoli njega, bi se lahko imenoval Razgibano življenje alkoholikov. Ali pa Dehidrirano življenje samskih.

Svoja pravila krši tudi Aliceina starejša sestra Meg (Leslie Mann), ki je vse svoje življenje podredila ginekološki karieri. Meg na začetku filma pravi, da je družina ne zanima, pozneje pa si premisli in zanosi s pomočjo umetne oploditve. Ker živi v ZDA, za materinstvo ne potrebuje partnerja, a ga kljub temu dobi. Nanjo se prilepi mladi Ken (Jake Lacy), ki ga je Meg spoznala na sestrini službeni zabavi.

Sem koga v tej (anti)romantični kombinatoriki pozabil? A, seveda. Tu je še uporniška Rebel Wilson, ki v teoriji igra Aliceino novo sodelavko in najboljšo prijateljico Robin, v praksi pa samo sebe oziroma lik, ki ga je igrala v številnih drugih komedijah, kjer je imela vedno samo obrobno vlogo. Tokrat ni nič drugače.

Rebel/Robin je edina ženska v filmu, ki ostane zvesta sama sebi in ohrani samski stan, za kar ji ni treba sprejemati idiotskih ukrepov, za kakršne se odloča Tom. Alice in Meg nenehno govoričita, da ne potrebujeta "boljših" polovic. Robin je edina, ki nam to pokaže.

Formule ljubezni

Neodločena Alice nam že na začetku filma razloži, da to ni zgodba o razmerjih, ampak o obdobjih med razmerji, kar pomeni, da osrednja junakinja skače iz razmerja v razmerje. Prizori seksa za eno noč in razuzdanega nočnega življenja, med katerimi je vsa pozornost usmerjena v Wilsonovo, so zabavni, notranji monologi glavne protagonistke in prizori razhodov, med katerimi se film jemlje čisto preveč resno, pa veliko manj.

Edino vprašanje, ki se nam poraja v povezavi z Aliceinim "razgibanim" ljubezenskim življenjem, je, ali bo na koncu filma končala v objemu tistega pravega ali pa se bo od nas poslovila samska in si pravega življenjskega partnerja poiskala po tem, ko bodo kamere že ugasnile.

S tega vidika lahko konec filma koga preseneti, v vsem drugem pa je celovečerec, ki ga je Christian Ditter posnel po istoimenskem romanu Liz Tuccillo (scenaristke ene epizode Seksa v mestu in avtorice knjige Mu pač ni do tebe), povsem predvidljiva in formulaična dramedija z nejasnim sporočilom, ki misli, da je veliko bolj svobodomiselna, kot pa v resnici je.

Petdeset odtenkov bele

Uboga Johnsonova res nima sreče v ljubezni. Igralka, ki je lani zaslovela z vlogo spolnega objekta, se nam tokrat predstavi v vlogi neizkušene in nesamozavestne Carrie Bradshaw, ki se po hamletovsko sprašuje: biti ali ne biti samska?

Čeprav lahko govorimo o napredku, ima Johnsonova to nesrečo, da jo popolnoma zasenči kriminalno zanemarjena Wilsonova. Robin je videti kot Samantha na amfetaminih. Škoda, da po tretjini filma izgine s platna in da se spet pojavi šele na koncu. Brez nje bi bila izkušnja za nekoga, ki se je odpravil v kino z namenom, da bi se nasmejal, precej mučna.

Wilsonova izstopa iz množice pozabljivih likov in lastnoročno reši film, po zaslugi nekaj minut, ki jih preživimo v njeni družbi, pa skoraj spregledamo dejstvo, da so si vse druge osebnosti v filmu, z izjemo temnopoltega Davida, izjemno podobne. Nenavadno, še posebej če vemo, da se zgodba ne odvija v Spodnjem Dupleku, ampak v najbolj kozmopolitanskem mestu na svetu.

Pripadniki nebelih ras in spolnih manjšin, ki vas zanima Razgibano življenje samskih in ste upali, da se boste lahko iz filma kaj naučili, ste lahko brez skrbi – nič ne zamujate.

Ne spreglejte