Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 2. 2014,
8.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lego film Phil Lord Christopher Miller Chris Pratt Will Ferrell Elizabeth Banks Will Arnett Liam Neeson Morgan Freeman risanka ocena filma ocenili smo animirani film

Četrtek, 20. 2. 2014, 8.53

6 let, 7 mesecev

OCENA FILMA: Lego film

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
LEGO film

Kocke se imenitno prilegajo in sestavijo v nepozabno zabavo, ki bo navdušila tako staro kot mlado. Eden najbolj posrečenih animiranih celovečercev zadnjih let!

S filmi, posnetimi po priljubljenih licenčnih igračah, je hudič – spomnite se samo Transformerjev in Bojne ladje. Krog potencialnih gledalcev, ki jih takšni filmi privabijo v kina, je širok, toda končni izdelki so običajno še bolj plastični kot igrače, na katerih temeljijo, medtem ko se scenariji berejo kot navodila s kartonskih škatel. (Podobno velja za filme, ki temeljijo na računalniških igrah.) Vsak otrok vam lahko pove, da so igrače ustvarjene zato, da se z njimi igramo in ne da jih gledamo.

Lego film (The LEGO Movie) – digitalno animirani celovečerec Phila Lorda in Christopherja Millerja (skupaj sta posnela že Oblačno z mesnimi kroglicami in 21 Jump Street: Mladeniča v modrem) – je svetla izjema. Nauk filma sicer potrjuje tezo o osnovnem poslanstvu igrač, vendar so rumene figurice tako prisrčne in polne življenja, da se jih kar ne moremo nagledati. Možnosti, ki jih kocke ponujajo, so neskončne in ustvarjalci jih s pridom izkoristijo.

Manj boste vedeli o zapletu, bolj boste v njem uživali. Gradbinec Emmet (Chris Pratt) živi umirjeno življenje v deželi Lego kock – kockasti utopiji, ki ji vlada z redom obseden predsednik Biznis (Will Ferrell) in kjer so vsi prebivalci srečni. Tudi Emmet misli, da je srečen, dokler ne spozna temperamentne Žverce (Elizabeth Banks).

Njegovo rutinirano in navidezno popolno življenje pa se dokončno podre, ko odkrije skrivnostni košček in izve za prerokbo, ki pravi, da bo najditelj izgubljene relikvije rešil svet pred uničenjem. Je mogoče, da je ta junak prav Emmet – povsem običajna figurica, ki v ničemer ne izstopa in ki se vedno ravna po navodilih drugih?

LEGO film | Foto:

Seveda je. Rumeni možak nam pokaže, da se junak skriva v vsakem od nas, le verjeti moramo v to. Sveta pa ne rešuje sam, pri tem mu pomaga cela četa zabavnih prijateljev: ob Žverci so tu še čarodej Vitruvij (Morgan Freeman), mehanizirani gusar (Nick Offerman), astronavt iz 80. let (Jake Johnson), nestanovitna muca z rogom (Alison Brie) in najzabavnejši med vsemi – Batman (Will Arnett)!

Nasproti jim stojita tiranski lord Biznis (podobnost s predsednikom Biznisom ni samo naključna) in njegova desna roka, shizofreni policist Dober kifeljc/Slab kifeljc (Liam Neeson), izvrstno glasovno zasedbo pa v gostujočih vlogah dopolnjujejo še Channing Tatum, Jonah Hill, Shaquille O'Neal in nekatera imena, ki bodo znana predvsem ljubiteljem Lucasove Vojne zvezd.

Komu je film sploh namenjen? Z eno besedo: vsem. Če so vaši otroci dovolj stari, da se igrajo z lego kockami, so dovolj stari za ogled Lego filma. Ker je film podnaslovljen, bodo tisti najmlajši verjetno nekoliko težje sledili razvejani zgodbi, šale, namenjene odraslim, pa bi tudi v primeru sinhronizacije pri njih naletele na gluha ušesa. A bodite brez skrbi: film sem si ogledal dvakrat – v običajni in izvrstni 3D-različici – in na obeh projekcijah so bili otroci tiho kot miške. Pa niso spali.

Medtem ko se bodo otroci navduševali nad različnimi svetovi, norčijami figuric in hibridnimi prevoznimi sredstvi, ki jih te izdelujejo, bodo odrasle zabavale številne popkulturne reference, humorne enovrstičnice, uglašeni zvezdniški glasovi (žametni glas Morgana Freemana že dolgo ni bil uporabljen tako učinkovito) in posrečeni liki, med katerimi izstopa Vitez teme. Batman, sicer Žverčin fant, se nam predstavi v najbolj smešni izdaji po letu 1998, ko je netopirjev kostum z bradavičkami oblekel George Clooney.

Lego film je pravo malo animirano čudo: hollywoodska "risanka", ki nagovarja najširše občinstvo in ki bo v enaki meri kratkočasila malčke, mladostnike in odrasle. V tem edinstvenem, tematsko pestrem prepletu odraslega humorja, brezmejne otroške domišljije, razburljive akcije in brezhibne animacije bo prav vsak gledalec odkril nekaj zase, ne glede na to, kateri starostni skupini pripada.

Zgodba se zdi na trenutke precej raztresena, vendar se v zadnjem dejanju vse kocke sestavijo v smiselno celoto z ganljivim osrednjim sporočilom, v katerem se bodo prepoznali vsi, ki so se kadarkoli igrali s priljubljenimi legicami, pa tudi s kakšnimi drugimi igračami. Na primer s playmobilom, da ne naštevam vseh.

Od filmov, animiranih in igranih, pričakujemo, da nas bodo popeljali v druge svetove. Otroci za to ne potrebujejo premikajočih se podob, zadoščajo jim že nekaj kock, sneg ali mivka na plaži. In seveda njihova lastna domišljija. Z Lego filmom se bodo lahko tudi odrasli vrnili v ta čaroben svet – brezskrben čas otroštva. Bi si lahko želeli še kaj več?

Res je: Lego film učinkuje kot stominutni oglas, a ne le za izdelke danskega proizvajalca igrač, temveč tudi za že napovedano nadaljevanje. Upajmo, da bo to tako super, kot je izvirnik.

Napovednik filma:

Ne spreglejte