Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2014,
9.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kako izuriti svojega zmaja 2 DreamWorks Animations Dean DeBlois zmaji Vikingi ocena filma ocenili smo filmska recenzija

Torek, 1. 7. 2014, 9.49

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Kako izuriti svojega zmaja 2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kako izuriti svojega zmaja 2 (How to Train Your Dragon 2)

Izvrstno nadaljevanje, s katerim studio DreamWorks Animations utrjuje vodilni položaj na področju animiranih celovečercev.

Glede na priljubljenost risanke Kako izuriti svojega zmaja me je začudil podatek, da je bila ta šele peti najdonosnejši animirani celovečerec leta 2010. No, ob hudi konkurenci ta podatek niti ni tako zelo osupljiv, uspeh, ki ga je film dosegel, pa je še vedno zavidljiv.

Kako izuriti svojega zmaja je v ameriških kinematografih zaslužil skoraj 500 milijonov dolarjev, kar je bilo še vedno precej nad pričakovanji, dobro pa se je odrezal tudi pri kritikih in hollywoodski srenji, ki mu je podelila kar deset nagrad annie (dosežek je še toliko večji, če vemo, da sta bila njegova tekmeca Pixarjev Svet igrač 3 in Disneyjeva Zlatolaska).

Nadaljevanje je bilo torej samo še vprašanje časa. Če sem iskren, ga zgodba o prijateljstvu med mladim Vikingom in njegovim nenavadnim domačim ljubljenčkom sploh ni potrebovala, sem pa vesel, da smo ga dobili. Kako izuriti svojega zmaja 2 (How to Train Your Dragon 2) je nadpovprečen animirani izdelek, ki si zasluži, da si ga ogledamo na velikem platnu.

Nedokončana zgodba

Od dogodkov iz prvega dela je minilo pet let. Zmaji in prebivalci Otoka gumpcev po zaslugi Vikinga Vikija (Jay Baruchel/Primož Forte) živijo v sožitju, kar pa ne pomeni, da je mladeničevih skrbi konec. Njegov oče in poglavar plemena Stoik (Gerard Butler/Dani Bavec) od svojega sina pričakuje, da bo prevzel odgovornost in ga nasledil na položaju, vendar Viki ni povsem prepričan, da si to sploh želi. S svojim letečim prijateljem veliko raje raziskuje nova ozemlja.

Viki in Brezzobi na enem od svojih potovanj odkrijeta nenavadno, z ledom obdano utrdbo lovcev na zmaje, ki jim poveljuje oblastiželjni Drago Bludvist (Djimon Hounsou/Kristijan Ostanek), pozneje pa še skrivni otok, na katerem prebiva nešteto teh zverinic in nekdo, ki ga Viki že vse svoje življenje pogreša. S pomočjo te osebe mladi Viking spozna, da ga vodita srce poglavarja in duša zmaja ter da lahko samo on združi svetova ljudi in zmajev.

Ne prvič ne zadnjič. Od Vikija in Brezzobega naj bi se dokončno poslovili leta 2016, ko naj bi prišel v kinematografe sklepni del trilogije. Brez skrbi: ker se je franšiza razvila v paradnega zmaja, ups, konja studia DreamWorks Animations, ni pričakovati, da se bo ta čez dve leti res končala. Še posebej, če bo ohranjala kakovost.

Zmaji vračajo udarec

Ustvarjalci filma na čelu z režiserjem, producentom in soscenaristom trilogije Deanom DeBloisom so naredili vse, da bi upravičili snemanje visokoproračunskega nadaljevanja in ostali zvesti prvotno začrtani viziji, kar jim je tudi uspelo.

Kako izuriti svojega zmaja 2, nekakšen animirani Imperij vrača udarec, ni toliko repriza prvega dela kot njegova tehnična in vsebinska nadgradnja. Drugi del je ambicioznejši, spektakularnejši, kompleksnejši in še nekoliko temačnejši od že tako precej temačnega predhodnika. Animacija je naprednejša, glasbena podlaga Johna Powlla (ta je bil za izvirno glasbo izvirnika nominiran za oskarja) pa enako impresivna.

Zgodba je v drugo veliko bolj razvejana in podobno čustvena, pripoved še naprej temelji na družinski drami. Oba filma se od drugih animiranih konkurentov ločita predvsem po tem, da ne podcenjujeta otrok in ne bežita pred manj prijetnimi temami, kot so zapustitev, odtujenost in celo smrt.

Večje ni nujno bolje

Nekoliko me je zmotila le zadnja, akcijsko obarvana tretjina filma, med katero se opazi, da so ustvarjalci podlegli konceptu večje je bolje. Akcija se začne na koncu že nevarno vleči, inflacija najrazličnejših zmajev, vključno z okornimi, Godzili podobnimi alfa zmaji, pa je name učinkovala veliko manj kot prizori, v katerih nastopa ena ali dve leteči zverinici (ultimativni alfa zmaj je tako ali tako Brezzobi). Če bi se moral odločiti med obema filmoma, bi dal zato manjšo prednost preprostejšemu izvirniku.

Pixar, zbudi se! Kako izuriti svojega zmaja nam je pokazal, da lahko DreamWorksovi animirani celovečerci tekmujejo s Pixarjevimi tako po vsebini kot po formi. Nadaljevanje nam pokaže, da manjša ustvarjalna kriza, ki jo v zadnjih letih preživlja konkurenčni Pixar, studia DreamWorks ni uspavala, temveč mu je dala nov zalet. Pohvalno.

Napovednik filma Kako izuriti svojega zmaja 2:

Ne spreglejte