Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 8. 2011,
18.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo Jake Kasdan Cameron Diaz Jason Segel Justin Timberlake

Torek, 30. 8. 2011, 18.28

6 let, 7 mesecev

OCENA FILMA: Huda učiteljica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Križanec med Šolo rocka in Pokvarjenim Božičkom je tako zanič, da meji na razvedrilo, pred popolnim potopom pa ga reši Cameron Diaz. Ko se smejete nastopajočim, namesto da bi se filmu.

Elizabeth Halsey (Cameron Diaz) je slaba učiteljica, resnično slaba. Tega se (vsaj upamo) zaveda tudi sama, saj kot razloge za izbiro poklica našteje krajši delovni čas, prosta poletja in dejstvo, da ji ni treba opravljati knjigovodskih del. Poleg tega preklinja kot mornar, pije kot žolna, neprestano kadi marihuano in učencem med šolskimi urami predvaja filme. V prid ji ne gre niti njen značaj dvolične egoistične spletkarke, ki laže, krade, življenjski cilj pa vidi v poroki s premožnim moškim, po kateri bi se lahko odpovedala poučevanju.

Ko jo zapusti zaročenec, vrže oči na mladega in bogatega začasnega učitelja (Justin Timberlake). Edini način, da ga omreži, vidi v kirurškemu povečanju oprsja, ki pa ni poceni. Ves proces poučevanja podredi služenju denarja za operacijo, pri čemer ji učenci in sodelavci predstavljajo ali prepreko ali sredstvo. Neizogibno je, da so v obeh primerih otroci tudi kolateralna škoda.

Negativne lastnosti, ki jih najdemo pri glavnem liku – škodoželjnost, površinskost in brezmejno neumnost –, lahko pripišemo tudi filmu. Neverjetno dvoličen scenarij od gledalcev pričakuje, da bomo spregledali učiteljičine pomanjkljivosti (in se ob njih celo zabavali) samo zato, ker je ženska. Moškega bi na njenem mestu čakala obvezna transformacija iz odvratneža v ljubečega, sočutnega in plemenitega človeka. Naša učiteljica ostane bolj ali manj zvesta sama sebi in se skozi zgodbo ne spreminja.

Podobno dvoličnost lahko zaznamo tudi pri slovenskem prevodu naslova – če smo lahko Božička v podobi Billyja Boba Thorntona označili za pokvarjenega, zakaj to ne velja za Elizabeth? Ta ni ne pokvarjena, niti slaba, pač pa preprosto huda učiteljica. Isti pridevnik dobi pri ženski pozitiven predznak, saj se navezuje na njen videz, namesto da bi se na značaj. Mar lepotica, kakršna je Cameron Diaz, ne more biti pokvarjena?

Če bi bila komedija zasnovana kot satira, bi morda glavni junakinji lažje odpustili vse njene neprijetne lastnosti. Seveda bi morala prej izkazati vsaj malo inteligence oziroma neke notranje logike, ne pa da imamo gledalci občutek, kot da vsi nastopajoči prebivajo v paralelnem vesolju, kjer je odsotnost razuma očitno fizična zakonitost.

Kako lahko drugače razumemo člana državne izpitne komisije, ki se raje zlaže, da uživa drogo, kot da bi v javnost prišle fotografije, ki ga prikazujejo v spodnjem perilu? Ko bi mu vsaj nekdo povedal, da je izsiljevanje kaznivo dejanje, tovrstno "priznanje" pa za kariero precej škodljivejše. Kaj naj si mislimo o starših, ki po roditeljskem sestanku množično podkupujejo učiteljico? In kaj poreči na izbor filmov, ki jih ta med poukom predvaja učencem? Verjetno ni treba posebej razlagati posledic, ki bi v resničnem življenju doletele pedagoginjo, če bi otrokom predvajala grozljivko Krik. V družbi osebkov iz Hude učiteljice se boste počutili kot doktor kvantne fizike.

Med vsemi izstopa samo Jason Siegel v vlogi učitelja telovadbe, ki osvaja glavno junakinjo. Je edina osebnost, ki ni ne zlobna ne neumna, kar daje občutek, da vloga ni bila del scenarija in da je Siegel zašel na sceno po naključju. No, z drugimi se vendarle ujema po čustveni (ne)inteligenci – drugače si ne moremo razložiti njegovih simpatij do takšne kreature, kakršna je Elizabeth. Trdnejše razmerje bi lahko pričakoval od pošasti iz Osmega potnika.

Po vsem naštetem bi nam moral ogled filma predstavljati pravo mučenje, kar pa se presenetljivo ne zgodi. Med dobro uro in pol se ne dolgočasimo. Vse zasluge gredo glavni zvezdnici filma, ki iz nemogoče vloge iztrži maksimum. Diazova, ki je svoj komični potencial dokazala že pri uspešnici Nori na Mary, nastopa v skoraj vsakem kadru in film napaja z energijo. Njene oči izžarevajo zanimivo mešanico fatalnosti in nagajivosti, ki preprečuje, da bi na Elizabeth gledali z gnusom. Nekaj zadovoljstva ponujajo tudi preproste kletvice, ki jih slišimo iz igralkinih ust, in videti je, da se je med snemanjem vsaj ona precej zabavala, če se že gledalci ne med gledanjem. Tudi kemija med njo in Siegelom je, glede na scenarij, presenetljivo močna.

Če bosta Diazova in Siegel izšla iz tega projekta bolj ali manj neomadeževana, pa tega ne bi mogli trditi za tretjega zvezdnika filma – Justina Timberlaka. Drugega razloga za njegovo sodelovanje, kot je nekdanje razmerje z Diazovo, ne vidim. Po igralski plati se ne more primerjati s svojima kolegoma, kar še dodatno poudari njegovo negotovost. Ne izžareva niti trohico karizme in je tako boleče neprepričljiv, da mu pri gledalcu ne uspe izvabiti niti nasmeška. Veliko lažje kot v vlogi nadomestnega učitelja bi ga sprejeli v vlogi učenca. Na tem mestu moram omeniti enega najbolj absurdnih prizorov seksa v zadnjem času (če temu sploh lahko rečemo seks), ki močno presega moj razum in predstavlja najnižjo točko v Timberlakovi karieri. Da, zasenči celo njegovo razkritje dojke Janet Jackson med nastopom na Super Bowlu.

Film je režiral Jake Kasdan – skupaj z Juddom Apatowom avtor danes kultne serije o življenju srednješolcev Freaks and Geeks. Če je v desetih letih pozabil, kako ustvariti uspešno komedijo, bi se lahko zgledoval po Apatowih uspešnicah 40-letni devičnik in Napumpana, katerima Huda učiteljica ne seže niti do kolen. Privrženci Cameron Diaz naj raje počakajo na DVD izdajo, za vse druge pa bo bolje, če njeno predavanje enostavno prešpricajo.

Ne spreglejte