Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 4. 2010,
14.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 14. 4. 2010, 14.08

8 let

Ne pozabite - življenje je polno presenečenj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vse se lahko zgodi kadarkoli. Film Ne pozabi me zajame bistvo priljubljene življenjske resnice "življenje je polno presenečenj".

Film režiserja Allena Coulterja odlikujejo predvsem dobro razvite vloge v zgodbi, ki na prvi pogled deluje precej stereotipno. Vendar je zgodba šele odskočna deska, saj se scenarist Will Fetters in režiser zelo trudita razviti idejo, da je življenje treba zajemati z veliko žlico, saj nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo naslednji trenutek. Ravno to daje filmu svoj čar, še posebej presenetljiv pa je konec. Film se namreč zaključi dopoldne 11. septembra 2001.

Robert Pattinson, ki ga poznamo predvsem kot vampirja Edwarda Cullena v sagi Somrak, v filmu Ne pozabi me pokaže še več svojih igralskih spretnosti. Igra Tylerja, 20-letnega Newyorčana brez življenjskih ciljev. Njegov brat Michael je pred šestimi leti pri svojih 22. letih storil samomor in ravno sedaj se Tyler bliža tej starosti. Čustvena navezanost med njima še vedno ni prekinjena.

Eno izmed glavnih vlog ima tudi New York

Tyler se zelo dobro razume tudi s svojo mlajšo sestro Caroline, ki jo prepričljivo igra Ruby Jerins. Napeto družinsko dinamiko ustvarjajo odnosi s strogim očetom, hladnim, mačističnim odvetnikom.

"Ko sem prvikrat prebral scenarij Willa Fetterja Ne pozabi me, so se me globoko dotaknile tri od mnogih njegovih kvalitet: mesto New York predstavlja v sila pomembnem trenutku zgodovine; kot Newyorčan sem se nadejal priložnosti, da verodostojno prikažem natanko to obdobje. Drugič, scenarij orisuje iskreno in neolepšano zgodbo o mladi ljubezni – torej nekaj, kar skušam prenesti na platno že mnoga leta. In tretjič, od prvega prizora dalje scenarij dosledno prežema sodobna tematika: kaj se zgodi, ko v naš urejeni svet udari strela z jasnega in ga povsem obrne na glavo? Kako posameznik prebrodi te nepričakovane in nerazložljive udarce? In kako nas ti udarci spremenijo? Ne pozabi me je hkrati intimna zgodba o ljubezni, ki se plete med dvema posameznikoma, in pretanjen portret, kako dve družini prizadene njihova lastna različica nenadnega tragičnega dogodka. Pri tem je scenarij omogočil raziskovanje širših tem ljubezni, izgube in minljivosti življenja," je povedal režiser Coulter.

Čas pred 11. septembrom

Poletje pred usodnim 11. septembrom 2001 je v očeh vseh Američanov čas nedolžnosti. V tem času živi iskreni in pretresljiv film Ne pozabi me. Robert Pattinson igra uporniškega študenta Tylerja, ki se spopada z lastnimi prepričanji glede ljubezni in življenja ter zapletenosti slednjega. Vse to se izraža prek napetega in nenehno pričkajočega se odnosa z njegovim očetom (Pierce Brosnan) in nepričakovane tolažbe, ki jo najde pri Emilie de Ravin, s katero se sreča zaradi neumne stave, ki jo sklene s prijateljem.

Pattinson je vlogi nadel surovo zunanjost, iskreno čustveno globino in duh uporništva, značilne za mladeniča, ki se skuša osvoboditi izpod očetove sence in se z očetom hkrati povezati.

Nedolgo po prvih prizorih filma izvemo, da sta glavna lika okusila hudo izgubo, kar ju poveže. Skozi zgodbo se zazremo skozi okno v življenja njunih družin, katere člane sijajno upodabljajo Brosnan, Lena Olin, Ruby Jerins in Chris Cooper. Jasno je, da je izguba v vsaki družini povsem spremenila dinamiko in združila nekatere člane ter razdvojila druge.

Ne spreglejte