Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 7. 2017,
13.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

televizija film Cristian Mungiu Cannes romunski film DKino Telekom Slovenije TViN

Ponedeljek, 24. 7. 2017, 13.21

6 let, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Matura (Bacalaureat/Graduation)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Matura

Trpka realistična drama, v kateri se prvak romunskega novega vala Cristian Mungiu (Daleč za griči) sprašuje, ali cilji upravičujejo sredstva, ko je posredi dobrobit naših otrok. Nagrada za najboljšo režijo v Cannesu!

Romunija, Francija, Belgija/2016/122 min.
Režija: Cristian Mungiu
Igrajo: Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus, Lia Bugnar, Malina Manovici, Vlad Ivanov
Žanr: Kriminalna drama
Ocena IMDb: 7,5/10

Romeo Aldea, 49-letni zdravnik iz Transilvanije, vzgaja hčerko Elizo v želji, da bi po dopolnjenem osemnajstem letu odpotovala na študij v tujino. Vse se odvija po očetovem načrtu. Elizi se obeta štipendija za študij psihologije v Veliki Britaniji, opraviti mora le še maturo, kar je za odlično dijakinjo gola formalnost.

Toda grozljiv incident, ki se pripeti na dan pred prvim pisnim izpitom, postavi na kocko dekletovo prihodnost. Romeo mora sprejeti težko odločitev. Za nastali položaj je sicer mogoče najti rešitve, a te kršijo načela, ki jih je kot oče doslej vcepljal svoji hčeri.


Matura | Foto:


"Matura je zgodba o kompromisih in načelih, odločitvah in izbirah, individualizmu in solidarnosti, pa tudi o vzgoji, družini in staranju.

To je zgodba o staršu, ki se sprašuje, kaj je najboljše za njegovega otroka. Naj se ta čim bolje znajde v resničnem svetu ali naj se vselej trudi biti pošten in spreminjati svet na bolje?" Cristian Mungiu, režiser in scenarist filma



"Matura je zapleten, globoko inteligenten film in mrakoben portret depresivnega stanja duha v deželi, kjer je generacija devetdesetih upala, da bo lahko zaživela na novo. Predstavi Titienija in Drăgușove sta briljantni." Peter Bradshaw, The Guardian


"Za svoje otroke bi naredili karkoli, mar ne? Romunski režiser Cristian Mungiu se tega zaveda, toda njegova boleča, silovita drama hkrati zastavlja vprašanje: kaj če bi vam skrhana družbena, politična in pravna kultura dovolila, da zanje dobesedno naredite karkoli, ne ozirajoč se na moralnost svojih dejanj?

/…/ To ni pesimističen film – Mungiu celo namigne, da lahko nova generacija izboljša razmere –, vsekakor pa je brutalno odkrit." Dave Calhoun, Time Out London


Matura | Foto:


Zanimivosti:

• Film se je lani v Cannesu potegoval za prestižno zlato palmo, Cristian Mungiu pa je zanj prejel nagrado za najboljšo režijo (to si je delil z Olivierjem Assayasom, ki se je v Cannesu predstavljal s filmom Personal Shopper).

Mungiu je sicer v Cannesu slavil leta 2007 s svojim drugim celovečercem 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva, njegov prejšnji film, drama Daleč za griči, pa je v Cannesu leta 2012 prejel nagradi za najboljši scenarij in najboljši igralki.

• Glavni lik, Romeo (Adrian Titieni), se pojavi v vsakem prizoru filma.

• V filmu ni nobene glasbene podlage. Gledalci slišimo samo tisto glasbo, ki obstaja znotraj narativne strukture in jo slišijo tudi protagonisti filma.

• Alternativni naslov filma se je glasil Recycled Feelings (Reciklirana čustva).

• Film sta pomagala producirati dvakratna prejemnika zlate palme, belgijska brata Jean-Pierre in Luc Dardenne (Rosseta, Otrok, Fant s kolesom).


V videoteki DKino si oglejte tudi: Samo konec sveta (Juste la fin du monde)

Napovednik filma Matura:


 

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD-ready TV-sprejemnik. Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte