Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 1. 2013,
11.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Planet TV

Sreda, 9. 1. 2013, 11.07

6 let, 6 mesecev

Matej Košir: Želel sem le ustvariti stol, ki bo drugačen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Matej Košir je v oddaji Dober posel predstavil igriv in multifunkcionalen otroški stol Froc. Čeprav mu 50 tisočakov težke investicije ni uspelo pridobiti, je na "dragone" napravil dober vtis.

Matej Košir, idejni oče otroškega stola Froc prihaja iz Jurjevice pri Ribnici. Pred štirimi leti je želel stopiti na samostojno pot, zato je odprl lastno podjetje, Rimarket, d. o. o. Ukvarja se z internetno prodajo suhe robe (ribnican.si), v oddaji Dober posel pa je predstavil Froca, multifunkcionalen otroški stol, ki je plod sodelovanja z oblikovalskim studiem Gigodesign. Čeprav investitorjev ni uspel prepričati za finančni vložek v višini 50 tisoč evrov, pa je od "dragonov" dobil jasen znak: izdelek je zanimiv ali kot se je izrazila Daniela Bervar: "Mislim, da bomo za vas še slišali." In smo, Froc je na lanskem pohištvenem sejmu Ambient prejel nagrado za najboljši izdelek.

Zakaj ste se odločili, da bo v oddaji Dober posel vaša nosilna ideja otroški stol in ne recimo spletni portal s suho robo, ki ga vodite zadnja leta?

Potreba po otroškem stolu izvira iz dejstva, da imam tudi sam otroke. Res je, da že več let vodim internetno trgovino s suho robo, a ker sem želel imeti izdelek pod lastno blagovno znamko, izdelek, ki bi se prodajal konstantno skozi vse leto – ne tako kot suha roba, ko je glavnina prodaje zgoščena novembra in decembra –, sem se odločil za povsem svoj izdelek. Spomnil sem se na otroški stol in se povezal z oblikovalskim studiem Gigodesign.

Kdaj se je vse skupaj začelo in kako ste projekt zastavili?

Nekako pred dvema letoma. Nisem imel posebnih izhodišč, želel sem le ustvariti stol, ki bo drugačen. Raziskave so namreč pokazale, da ima na trgu otroških stolov največji tržni delež otroški stol Tripp Trapp, potem je tu nekaj manjših proizvajalcev, ki izdelujejo stole, podobne Tripp Trappu, nato pa ostane še okrog deset odstotkov trga za nekoliko drugačne stole. Mi smo želeli oblikovati stol, ki se bo bistveno razlikoval od Tripp Trappa in bo še bolj funkcionalen.

V čem se Froc razlikuje od Tripp Trappa oz. kako je še bolj funkcionalen?

Froc je igriv in bolj prilagodljiv. Večina otroških stolov se otroku prilagaja v sedalnem in nožnem delu, naš pa poleg tega še v ledvenem.

Froc bo na tržišču na voljo za 249 evrov. Se vam ne zdi, da je cena previsoka?

Ja, res je visoka, a glede na to, da je cena stolčka Tripp Trap v kompletu z varovalom in dodatki za najmlajše otroke 225 evrov, je razlika v ceni le 24 evrov. Cena je višja tudi zaradi zahtevne tehnološke izvedljivosti. Naš cilj je tujina, tam je nekoliko drugače in mislim, da poznavalcem za tako všečen in dovršen izdelek ne bo težko odšteti 24 evrov več.

Kdo se je domislil imena Froc?

Nekdo iz oblikovalskega studia Gigodesign. Pripravil je cel nabor imen, med drugim tudi ime Kiddo, ki na je bil všeč, pa se je nato izkazalo, da stol s podobnim imenom že obstaja. No, nazadnje smo se odločili za Froc.

Kako ste izvedeli za podjetniški resničnostni šov Dober posel?

Dobil sem vabilo na elektronsko pošto. Zdela se mi je dobra priložnost in sem se kar takoj javil.

V kakšni fazi razvoja je bil takrat Froc?

Imeli smo prvi prototip, a to še ni bila dokončna različica. Ko sem prišel na prvo avdicijo, sem lahko predstavil zgolj prospekt. Na snemanju, ki je bilo v začetku oktobra, pa sem predstavil stol, to je bil isti stol, s katerim sem na pohištvenem sejmu Ambient mesec dni pozneje dobil nagrado za najboljši izdelek. Nagrada me je presenetila, na dan ocenjevanja so me zvečer obvestili, da je Froc prišel med TOP 10 in nato še, da je postal Top of the top.

Imate še vedno samo en stol?

Tega smo dali na testiranje v laboratorij na fakulteti za biotehniko na oddelku za lesarstvo, kjer so stol testirali pod določenimi silami in tako smo zanj pridobili certifikat. Test je pokazal, da morajo biti noge malo daljše, varovalo malo višje. Stol je zdaj v proizvodnji.

Kako ste izkoristili svojih nekaj minut?

Z oddajo in svojo udeležbo sem bil zelo zadovoljen, čeprav se Dragoni niso odločili za investicijo. Tudi odziv je bil dober. Že po sejmu sem bil deležen precej medijske pozornosti, Dober posel pa je bil še nadaljevanje tega. Kličejo posamezniki in investitorji, ki bi želeli vlagati. Zanimanje vsekakor je.

V oddaji ste se potegovali za finančni vložek v višini 50 tisoč evrov v zameno za 15-odstotni delež. Ste na katerega od dragonov ciljali še prav posebej?

Imel sem občutek, da bi Froc najbolj zanimal Danijelo, ker je ženska in ženske se bolj zanimajo za ta izdelek, nisem pa imel nekih posebnih predstav.

Kam bi vložili 50 tisočakov?

Denar bi namenil za oglaševanje.

Koliko imate naročil?

Veliko, že na sejmu jih je bilo več kot 50.

Kakšni so dobavni roki?

V začetku januarja bo končana prva serija stotih kosov.

Rekli ste, da je vaš cilj tujina. Kako se promovirate zunaj Slovenije?

Želeli bi se predstaviti na pohištvenem sejmu v Kölnu. Če bo možnost, se bomo komu priključili.

Se pravi, da dobro kaže?

Dobro, zanimanja je res ogromno. In sem kar presenečen nad tem.

Ali kot se je izrazila Danijela Bervar: Mislim, da bomo o vas še slišali?

Haha. Ja, to sem si tudi jaz zapomnil.

Ne spreglejte