Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2013,
16.53

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

skulptura dražba film

Petek, 29. 11. 2013, 16.53

4 leta, 9 mesecev

Malteškega sokola na dražbi prodali za štiri milijone dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skulpturo malteškega sokola iz istoimenskega filma, v katerem nastopa legendarni Humphrey Bogart, so na dražbi prodali za rekordne štiri milijone dolarjev (2,9 milijone evrov).

Dražba hollywoodskih memorabilij je potekala v newyorški dražbeni hiši Bonhams skupaj v sodelovanju s Turner Classic Movies.

Dosežena cena je bila podobna ali je celo nekoliko prekoračila oceno dražbenih strokovnjakov.

Gre za enega najdražjih filmskih objektov, kadarkoli prodanih na dražbah. Lahko ga postavimo ob bok originalnega batmobila, ki so ga uporabljali v TV-seriji iz šestdesetih let prejšnjega stoletja in ki so ga prodali za 4,6 milijona dolarjev (3,3 milijone evrov), ter ob bok astona martina, ki ga je v filmu Goldfinger kot tajni agent 007 James Bond vozil igralec Sean Connery. Prodajna cena tega predmeta je bila 4,1 milijone dolarjev (2,98 milijone evrov).

Je pa skulptura sokola zagotovo presegla ceno dveh milijonov dolarjev (1,5 milijona evrov), ki jo je neznani ponudnik plačal za par rubinastih čeveljcev, ki jih je v filmu Čarovnik iz Oza nosila Judy Garland. Ali pa "skromnih" 576 tisoč dolarjev (418.600 evrov), ki so jih ponudili za model vesoljske ladje Enterprise, uporabljenega v seriji filmov Zvezdne steze.

Sokol je bil eden od dveh skulptur, ki so jih izdelali za potrebe filma, a tudi edini, ki se je v filmu dejansko pojavil. Pri Bonhamsu so povedali, da oznake na skulpturi, še posebej manjša vdolbina, na mestu, na katerega je skulptura padla, ustrezajo tistim v filmu.

"Spektakularna cena, ki jo je predmet dosegel, kaže na njegovo izjemno pomembnost. Malteški sokol je eden najpomembnejših filmskih artefaktov in ima izjemen pomen za filmsko zgodovino," je povedala vodja oddelka zabavnih memorabilij pri Bonhamsu Catherine Williamson.

Prodana skulptura je bila vse do danes last neznanega zbiratelja umetnin iz Kalifornije, ki je do predmeta prišel v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Tudi ime novega lastnika je neznanka.

Ne spreglejte