Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 4. 2010,
12.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 20. 4. 2010, 12.29

7 let, 12 mesecev

Luči, kamera, izbruh!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Oblak vulkanskega pepela z Islandije je povzročil zmedo v letalskem prometu povsod po svetu, samo vprašanje časa pa je, kdaj bodo dogajanje upodobili tudi v filmu.

Najslavnejši vulkan, ki je leta 79 opustošil Pompeje na jugu Italije, je filmsko upodobitev dobil leta 1897 v nemem filmu Zadnji dnevi Pompejev (The Last Days of Pompeii). Kar nekaj istoimenskih filmov so še posneli, Hollywood je svojo različico filma dobil leta 1935. Leta 1959 je svoje videnje vulkanskega izbruha posnel tudi Sergio Leone, slavni režiser špageti vesternov. Trideset let kasneje pa je nastala mini televizijska serija z Laurenceom Olivierjem, Ernestom Borgninom in Nedom Beattyjem v glavnih vlogah.

Vulkani kot ozadje človeške drame

Kljub temu so vulkani redko v središču filmov, večinoma jih "uporabijo" za ozadje človeške drame. Ingrid Bergman je leta 1950 v filmu Stromboli igrala žensko iz Vzhodne Evrope, ki pred internacijo s svojim italijanskim možem zbeži na Stromboli. Tam se sooča z vulkanskimi izbruhi in nesprejetostjo v družbi.

Filmi katastrofe so dobesedno "cveteli" v 60., 70. in zgodnjih 80. letih. Med požari, prevrnjenimi trajekti in potresi so bili seveda tudi vulkani. Film iz leta 1969 Krakatoa, East of Java govori o kapitanu, ki v iskanju potopljenega zaklada, z zaporniki in ljubico na krovu, beži pred vulkanskim izbruhom. Producenti očitno niso pogledali na zemljevid Indonezije, saj vulkan Krakatoa leži zahodno od otoka Java.

Z vulkanom se je bojeval tudi Paul Newman

V filmu katastrofe iz leta 1980 When Time Ran Out, ki je bil leta 1981 tudi nominiran za oskarja za kostumografijo, igrajo hollywoodske legende Paul Newman, Jacqueline Bisset in William Holden. Na tropskem otoku morajo zaradi izbruha vulkana evakuirati turiste. V filmu se Paul Newman, ki je kasneje obžaloval, da je igral v tem filmu, po kraterju sprehaja v svoji sivo-srebrni obleki. Z zaslužkom filma je ustanovil človekoljubni sklad Newman's Own.

Filmi o vulkanih so lahko tudi čudoviti in zabavni. Vizionarski režiser Akira Kurosawa je po svojih lastnih sanjah leta 1990 posnel film Dreams, omnibus kratkih zgodb. Ena od zgodb govori o jedrski katastrofi, ki povzroči izbruh Fujija. Istega leta so se gledalci navduševali nad komedijo Joe proti vulkanu (Joe Versus the Volcano), kjer igrata Tom Hanks in Med Ryan, vulkanu pa je bilo ime The Big Woo.

Kako posneti izbruh?

Dva novejša filma o vulkanih sta Dantejev vrh (Dante's Peak, 1997) in Supervulkan (Supervolcano, 2005). Kar nekaj filmov je zastrašujoče realističnih, kar zadeva prikaz vulkanskih izbruhov, česar ne moremo reči za film Vulkan (Volcano) iz leta 1997, v katerem igrata Tommy Lee Jones in Ann Heche. Znanstveniki, ki nenehno spremljajo spremembe na vulkanih in s tem napovedujejo možnost novih izbruhov, so vulkanologi, ki jih filmske ekipe pogosto najemajo za strokovne nasvete.

Leta 1997 so pirotehniki izboljšali filmsko lavo, medtem ko je vulkanski pepel še vedno raztrgan časopisni papir. V filmu Dantejev vrh je bila lava digitalna. Pri Vulkanu so producenti uporabili tradicionalne miniature, novejšo metodo miniatur z ultravijoličnimi lučmi in barvami, računalniško dodane učinke, občasno pa mešanico vseh treh.

Ne spreglejte