Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 6. 2017,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Liffe Sundance televizija film zgodovinski film romantična komedija Xavier Samuel Whit Stillman Stephen Fry Chloë Sevigny Kate Beckinsale priredba Jane Austen Telekom Slovenije DKino

Ponedeljek, 26. 6. 2017, 10.00

6 let, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Ljubezen in prijateljstvo (Love & Friendship)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ljubezen in prijateljstvo

Po noveli Jane Austen posneta kostumska komedija s Kate Beckinsale v vlogi inteligentne in spogledljive vdove, ki se odloči, da bo sebi in svoji hčerki poiskala premožnega snubca.

Irska, Nizozemska, Francija/2016/89 min.
Režija: Whit Stillman
Igrajo: Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Xavier Samuel, Stephen Fry, Tom Bennett, Morfydd Clark
Žanr: Romantična komična drama
Ocena IMDb: 6,5/10

Da bi razpihala opravljive govorice, ki se o njej širijo v visokih krogih, lepa vdova in prebrisana spogledljivka lady Susan obišče družino svojega pokojnega moža.

Bivanje na njihovem posestvu mimogrede izkoristi še za lov na snubce zase in za svojo sramežljivo hčer. V njene lovke se ujamejo mladi, neizkušeni Reginald DeCourcy, bogati, a prismuknjeni sir James Martin in neubranljivo čedni, a poročeni Lord Manwaring.

Lady Susan ja za dosego svojih ciljev pripravljena razdreti zakone drugih parov, kar sproži številne škandale, ljubezenski kaos pa naposled preraste v čustveni vihar, skrit pod krinko prefinjenosti angleške aristokracije.


"Nedvomno so na svetu oportunisti – ljudje, ki iščejo bogastvo ter se poročijo zaradi denarja in takih reči –, vendar mislim, da to lahko opravijo dobro ali slabo." Whit Stillman, režiser in scenarist filma


Ljubezen in prijateljstvo | Foto:


"Kakšna drznost, kakšna eleganca! Briljantno dodelana zgodovinska komedija z nepopisno duhovitim vpogledom v lasten žanrski ustroj. /.../ To je film površinskih vtisov in cinizma, kjer romantika iz drugih, bolj znanih zgodb Jane Austen skoraj popolnoma umanjka: tu ni prav veliko prostora ne za ljubezen ne za prijateljstvo." Peter Bradshaw, The Guardian


V videoteki DKino si oglejte tudi: Brooklyn

"S svojo naklonjenostjo do finih oblačil in zborne govorice se Whit Stillman pričakovano intuitivno ujame z Jane Austen, hkrati pa dobro ve, kako njeno pikro družbeno satiro prepojiti s pravim odmerkom postmodernega koketnega humorja, ne da bi pri tem izničil njeno čarovnijo." Justin Chang, Variety


Ljubezen in prijateljstvo | Foto:


Zanimivosti:

Ljubezen in prijateljstvo je prva filmska priredba novele Lady Susan. To je Jane Austen napisala še kot najstnica, nekje okrog leta 1749, a je bila objavljena šele leta 1871.

Novela je napisana v pisemski obliki, ki je bila v času nastanka prevladujoča romaneskna forma, njena osrednja protagonistka pa je, v nasprotju z drugimi deli Austenove, izrazito negativen lik.

Kate Beckinsale in Chloë Sevigny sta z ameriškim režiserjem, scenaristom in producentom Whitom Stillmanom sodelovali že pri glasbeni komediji Zadnji dnevi diska (1998).

Čeprav sta igralki prijateljici že več kot dve desetletji, Beckinsalova priznava, da še vedno ne zna izgovoriti kolegičinega priimka.

• Glavno vlogo bi morala po prvotnih načrtih odigrati Sienna Miller, a je igralka od projekta odstopila.

• Čeprav so imeli ustvarjalci omejen proračun (ta je znašal samo tri milijone ameriških dolarjev), so bili vsi kostumi, ki jih v filmu nosita Beckinsalova in Sevignyjeva, narejeni posebej zanju.

• Film je svetovno premiero doživel na festivalu Sundance 2016, prikazali pa so ga tudi na Liffu.


Napovednik filma Ljubezen in prijateljstvo:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD-ready TV-sprejemnik.

Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte