Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 11. 2012,
11.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 11. 2012, 11.11

6 let, 7 mesecev

Liffe: Hannah Arendt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodilna nemška režiserka Margarethe von Trotta se je potem, ko je posnela več filmov o življenju znanih žensk, lotila orisa dela slovite filozofinje in pisateljice judovskega rodu Hannah Arendt.

Film govori predvsem o delu ene vodilnih razumnic prejšnjega stoletja in profesorice, ki je zaslovela predvsem z dvema deloma – Eichmann v Jeruzalemu ter Izvori totalitarizma. Režiserki uspe, da v filmu skozi številne sočne dialoge prikaže rdečo nit misli Hannah Arendt (odlično jo odigra vodilna nemška igralka Barbara Sokuwa) ter razmerja s tistimi, ki so ji bili najbližje.

Precejšen del filma prikazuje, kako je Arendt spremljala in doživljanja sojenje nacističnemu zločincu Adolfu Eichmannu, ki so mu sodili v Jeruzalemu. O procesu je najprej napisala pet člankov, ki jih je objavil The New Yorker, pozneje pa je iz tega nastala knjiga Eichmann v Jeruzalemu, v kateri je Arendt razvila pojem banalnost zla. Njeni racionalni analizi sojenja so mnogi očitali, da je bila preveč prizanesljiva do Eichmanna, za katerega je ugotavljala, da ni bil nikakršna zver v človeški podobi in da osebno sploh ni sovražil Judov - temveč je bil zgolj banalen, birokratski posameznik, ki je izključil lastno vest (če jo je sploh kdaj imel), ki je stotine nedolžnih ljudi poslal v smrt zgolj zato, da bi slepo izpolnjeval Hitlerjeve ukaze.

Film se v manjši meri dotakne tudi osebnega življenja Hannah Arendt, prikaže nekaj njenih odnosov z najbližjimi ji prijatelji, dolgoletnim soprogom Heincrihom (Axel Milberg) , pa tudi intimen odnos, ki naj bi ga kot študentka imela s slavnim nemškim filozofom Martinom Heiddegerjem. Vez je bila pretrgana, ko je Heiddeger, ki je Hannah na njeno željo »naučil misliti«, podprl nacizem.

Čeprav so v filmu prikazani tudi dokumentarni posnetki slovitega sojenja Adolfu Eichmannu v Jeruzalemu, pa se je Margarethe von Trotta celo bolj kot na odnos do sojenja osredotočila na tistih »deset strani« v knjigi, ki so razburile judovsko skupnost. Hannah Arendt je namreč kot krivce za holokavst razglasila tudi (nekatere) judovske voditelje, ki da naj bi v taboriščih sodelovali z nacisti.

To je predstavnike judovske skupnosti precej razburilo, kot je nazorno prikazano v filmu, so se od Arendt odvrnili številni sodelavci in prijatelji; ob njej je ostalo le nekaj najbližjih. A ne glede na napade, ki jih je bila deležna, je do konca vztrajala pri svojem. Odločno je zavrnila tudi predlog, naj odstopi kot univerzitetna profesorica. Scena odličnega govora, v katerem je pred polno dvorano študentov pojasnila svoje teze v zvezi s sojenjem Eichmannu, se bo zapisala v zgodovino filma.

Hannah Arendt je ne glede na številne napade ostala zvesta razumu in sposobnosti kritičnega razmišljanja. Ne zaman. Njeno delo, zdaj končno prikazano tudi v filmu, danes velja za kanon na področju pojasnjevanja množičnih zločinov proti človeštvu; tega, kako se lahko navaden človek, ki osebno svojih žrtev niti ne sovraži, prelevi v množičnega morilca ter (banalnosti) zla.

Režiserki je uspelo veliko delo, saj tako obsežnega in kompleksnega opusa kot je bilo delo in življenje Hannah Arendt, težko preleviti na filmski trak.

Film o Hannah Arendt se vas bo v teh čudnih časih, ko je vse pomembnejše od argumentov, vesti in sposobnosti lastnega razmišljanja, zagotovo dotaknil, vas navdihnil in vas zelo verjetno tudi spremenil - če vas že niso njeni Izvori totalitarizma.

Ne spreglejte