Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 4. 2016,
20.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

otroci Kitajska resničnostni šov luksuz televizija

Ponedeljek, 18. 4. 2016, 20.07

6 let, 6 mesecev

Kitajci prepovedali resničnostne šove z zvezdniškimi otroki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
kitajski luksuz | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Otroci, mlajši od deset let, predvsem tisti z zvezdniškimi starši, ne bodo več smeli nastopati v resničnostnih šovih.

Kitajske oblasti, natančneje državna agencija za nadzor nad tiskom, založništvom, radiem, filmom in televizijo, je sprejela novo prepoved. Potem ko so pred dobrim mesecem dni prepovedali vse filmske in televizijske vsebine, ki bi prikazovale promiskuiteto, homoseksualnost, kajenje, uživanje drog in alkohola ter vraževerje, so se zdaj lotili resničnostnih šovov, v katerih nastopajo otroci.

Po poročanju državne tiskovne agencije Xinhua so namreč otrokom, mlajšim od desetih let, predvsem tistim z zvezdniškimi starši, prepovedali nastopanje v resničnostnih šovih.

Najboljša zabava: kako se bogati znajdejo v čevljih siromašnih

Tovrstne televizijske oddaje so v zadnjih nekaj letih preplavile kitajske televizijske programe, na svoji spletni strani poroča revija Time, večina pa jih ima precej podoben zaplet: znani in zelo premožni predstavniki kitajske elite se znajdejo v skromnih razmerah, v katerih živi neprivilegirano prebivalstvo – torej velika večina Kitajcev.

Med najbolj priljubljenimi tovrstnimi oddajami je "Očka, kam gremo?", ki je nastala po vzoru podobnega južnokorejskega šova, v njem pa zvezdniki s svojimi otroki kampirajo na podeželju. Šov je bil na Kitajskem velika uspešnica, po prepovedi otroških nastopov pa so ga bili primorani ukiniti – na jezo gledalcev, ki na spletu množično izražajo svoj bes, ker so ostali brez priljubljene oddaje, poroča LA Times.

Predsednik želi ljudstvu pokazati, da tudi elita živi skromno

Uradna razlaga prepovedi je, da želijo z njo zaščititi otroke pred morebitnim izkoriščanjem staršev, željnih slave in denarja. Resnični razlogi pa najverjetneje tičijo drugod, piše Time. V času, ko je vrzel med bogatimi in revnimi na Kitajskem vse večja in izrazitejša, skuša kitajski predsednik Xi Jinping prebivalstvo prepričati, da državni vrh ne živi razsipno in da so "predstavniki ljudstva", ne pa skorumpirana elita, ki nima nobenega stika z življenjem običajnih državljanov. Tako svoje uradnike javno poziva, naj živijo varčno, med drugim je izdal dekret, da smejo na banketih, ki jih prirejajo, postreči največ štiri jedi in eno juho.

Wang Sicon, sin najbogatejšega Kitajca, se rad hvali z luksuzom, ki ga obdaja – na primer z dvema zlatima Applovima urama, ki ju nosi njegov pes. | Foto: Wang Sicon, sin najbogatejšega Kitajca, se rad hvali z luksuzom, ki ga obdaja – na primer z dvema zlatima Applovima urama, ki ju nosi njegov pes.

Razvajeni otroci, ki razkazujejo bogastvo svojih staršev

Njegov trud pa pogosto spodkopavajo razvajeni potomci kitajskih bogatašev, ki z veseljem razkazujejo izobilje, v katerem živijo. Eden najbolj razvpitih je Wang Sicong, "najbogatejši kitajski sin" oziroma sin najbogatejšega Kitajca, nepremičninarja Wanga Jianlina. Pred časom je na primer na spletu objavil fotografijo svojega psa, ki na tacah nosi dve zlati Applovi uri – ena stane okoli 12 tisoč evrov –, njegov zadnji eksces pa je bil po poročanju novičarskega spletnega portala Shanghaiist zabeležen marca, ko je v neki pekinški diskoteki v enem večeru zapravil okoli 350 tisoč evrov.

Ne spreglejte