Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 4. 2017,
12.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Saša Pavlin Stošić Primož Pirnat Jana Zupančič Prebujanja Sebastian Cavazza slovenski film film Jurij Zrnec Peter Bratuša Katarina Čas

Torek, 18. 4. 2017, 12.25

6 let, 6 mesecev

Katarina Čas in Jurij Zrnec v novem slovenskem celovečercu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Prebujanja, novi slovenski film | Foto Luka Karlin

Foto: Luka Karlin

Te dni so v Ljubljani posneli prve prizore celovečerne drame Prebujanja režiserja Petra Bratuše, ki je glavne vloge zaupal znanim igralskim obrazom.

Režiser Peter Bratuša, ki je skupaj s Špelo Levičnik Oblak tudi avtor scenarija, je v glavne vloge, ki predstavljajo tri pare, postavil Katarino Čas in Jurija Zrneca, Sašo Pavlin Stosić in Sebastiana Cavazzo ter Jano Zupančič in Primoža Pirnata.

Režiserjev prvi celovečerec

Prebujanja v slovenske kinematografe prihajajo konec oktobra, gre pa za prvi celovečerec režiserja, ki je na slovenski filmski sceni prisoten že desetletja. Bratuša se je kot direktor fotografije podpisal pod prvi film neodvisne Slovenije, Anžlovarjevo komedijo Babica gre na jug, spominjamo pa se ga tudi kot režiserja serije Življenja Tomaža Kajzerja.

Peter Bratuša se tokrat prvič preizkuša kot režiser celovečerca. | Foto: Luka Karlin Peter Bratuša se tokrat prvič preizkuša kot režiser celovečerca. Foto: Luka Karlin

Prebujanja so zgodba o odraščanju, čeprav glavni liki trkajo na svoja štirideseta leta in jih vsakega po svoje zalezuje kriza srednjih let, so zapisali ustvarjalci. Dogajanje je postavljeno v spalnice vseh šestih protagonistov, pravzaprav kar v njihove postelje, ki so tudi glavna kulisa celotnega filma. Med seboj se poznajo, ker so nekoč skupaj hodili v srednjo šolo, a si v filmu delijo le en sam skupen prizor. Skozi dogajanje se vsak po svoje spopadajo z dilemami in težavami, ki jim jih prinaša vsakdan – sprašujejo se, kaj narediš, ko srečaš ljubezen izpred dvajsetih let in se ti še vedno zdi, da je to ženska tvojega življenja. Kako je, ko se v tvoje stanovanje nepričakovano naseli seksi 25-letnica, zaradi katere si zapustil svojo družino? Kaj narediš, ko se ti od višine dobesedno zvrti ...

Več fotografij s snemanja:

Fotogalerija
1 / 10

"Režiserji radi razmišljamo o obdobjih, ki so se nam osebno zgodila pred desetimi leti. Verjetno zato, ker je to čas, ki ga poznamo bolje od tistega, ki ga trenutno živimo," je o svojem prvem celovečercu povedal Bratuša. "Prebujanja pa so tudi delo glavnih igralcev, ki so na vajah pred začetkom snemanja filma s svojimi interpretacijami scenarij tudi soustvarjali. Nekateri prizori so bili dodani na njihovo pobudo."

Jurij Zrnec in Katarina Čas prvič skupaj pred kamerami

"Imamo se odlično. Ekipa ni prevelika, tako da je vzdušje precej intimno. Verjetno tudi zato, ker prizore, v katerih nastopam z Jurijem, snemamo v stanovanju Petra Bratuše," je svoje vtise z začetka snemanja strnila Katarina Čas, ki je z Zrnecem, s katerim sta v "resničnem življenju" dobra prijatelja, tokrat prvič skupaj pred kamerami.

Katarina Čas in Jurij Zrnec sta v resničnem življenju dobra prijatelja, v filmu pa je njun odnos precej zapleten. | Foto: Luka Karlin Katarina Čas in Jurij Zrnec sta v resničnem življenju dobra prijatelja, v filmu pa je njun odnos precej zapleten. Foto: Luka Karlin

Katarina Čas snema tudi BBC-jevo serijo

"Čuti se, da smo se večkrat dobili na vajah in nam je zato jasno, kam moramo pripeljati določeno sceno in kako. Vsi skupaj delujemo zelo umirjeno in učinkovito. Tudi zabavno je, kar je super, saj so nočna snemanja lahko naporna. Lažje je zdržati, če delaš z usklajeno in zabavno ekipo ljudi," je še povedala igralka, ki ob Prebujanjih te dni v Veliki Britaniji snema tudi BBC-jevo britansko-ameriško koprodukcijsko serijo Love, Lies and Records.

Ne spreglejte