Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 6. 2017,
9.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

televizija film Oskarji Sundance Cannes Kathryn Hahn Steve Zahn Matt Ross Viggo Mortensen DKino Telekom Slovenije

Sreda, 21. 6. 2017, 9.44

6 let, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Kapitan Fantastični (Captain Fantastic)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kapitan Fantastični

Viggo Mortensen v humorni, pretresljivi in ganljivi drami o nekonvencionalni družini, ki mora zapustiti svoj dom sredi ameriške divjine, da bi zaživela v svetu, v katerega ne verjame. Nominacija za oskarja za najboljšega glavnega igralca!

ZDA/2016/113 min.
Režija: Matt Ross
Igrajo: Viggo Mortensen, George MacKay, Frank Langella, Steve Zahn, Sami Isler, Kathryn Hahn
Žanr: Komična drama
Ocena IMDb: 7,9/10

Ben je predan oče in zagrizen zagovornik svojih idealov, ki v neokrnjeni divjini ameriškega severozahoda onkraj civilizacije vzgaja in uri svojih šest otrok, da bi lahko odrasli v izjemne osebe.

Toda ko mora družina po tragičnem dogodku zapustiti paradiž in se podati v svet, so Benova predstava o starševstvu in nauki, ki jih odločno vceplja otrokom, pred težko preizkušnjo.


"Fascinira me problematika starševstva in starševske vzgoje. Ben se je odrekel zunanjemu svetu in osebnim ambicijam, da bi svoje življenje posvetil cilju postati kar najboljši oče. Toda vprašanje je, ali je postal najboljši oče na svetu ali pa morda najslabši. Je njegovo početje noro ali naravnost fantastično?" Matt Ross, režiser in scenarist filma


V videoteki DKino si oglejte tudi: Lov na divjaka (Hunt for the Wilderpeople)

"Pred začetkom snemanja sem nekaj časa bival na lokaciji. Veliko knjig, ki jih vidite na avtobusu in v našem domu, sem prinesel s seboj. Moji so tudi kanu in nekaj koles, kuhinjskih pripomočkov, nožev in oblek. Prinesel sem kup sadik za vrtiček ob tipiju. Rad prispevam lastne reči, če so primerne za film." Viggo Mortensen, igralec


Kapitan Fantastični | Foto:


"Uporabiti v naslovu filma pridevnik, kot je 'fantastičen', je vselej tvegano. Če film ne izpolni obljub, se zajedljivi naslovi kritik pišejo kar sami od sebe. Toda na smolo urednikov po vsem svetu Kapitan Fantastični ni v nevarnosti.

Film ni le sijajen, pač pa tudi srčen, humoren, vizualno čudovit in ravno prav žalosten. Na Sundanceu, kjer je ta teden doživel premiero, je bilo smrkanje slišati z vseh koncev dvorane." Brian Moylan, The Guardian


"Viggo Mortensen v vlogi, za katero je bil rojen. Ne v vlogi superjunaka, pač pa superočeta, ki je odločen svoje otroke vzgajati po svoje." Peter Debruge, Variety


"Soočenje odpadniške družine Cash s svetom onkraj njihovega gozda je, kot bi pričakovali, nadvse smešna. Radoživ scenarij in čudovito politično nekorekten humor (beri: nekorekten z vidika konservativne mentalitete) vas čas poganjata film." Jasmin Valjas, The Upcoming


"Film resnično pripada Mortensenu, ki Benu dovoli biti nadležen, aroganten in nestrpen, toda tudi topel, skrben in ljubeč. Je neizprosen, a vdan oče, žalujoči vdovec, ki srdito brani poslednjo željo svoje žene. In Mortensen odigra vse te registre in še več s subtilnostjo in dostojanstvom." Alonso Duralde, The Wrap


Kapitan Fantastični | Foto:


Zanimivosti:

• Med pripravami na snemanje filma je režiser Matt Ross igralcu Viggu Mortensenu poslal zaboj knjig, med katerimi so bili vodnik za preživetje v divjini ameriškega naravoslovca Toma Browna, besedila filozofa in lingvista Noama Chomskega ter znanstvenika, pisatelja in Pulitzerjevega nagrajenca Jareda Diamonda.

Priporočeno čtivo je predstavljalo konceptualni okvir znanja, ki naj bi ga Ben in njegova družina posedovali. Na režiserjevo začudenje se je izkazalo, "da je Viggo vse te knjige že prebral".

• Film je na lanskem festivalu v Cannesu požel stoječe ovacije in prejel nagrado za najboljšo režijo v sklopu Posebni pogled.

• Šesterica igralcev, ki upodabljajo Benove otroke, je morala podpisati pogodbo, v kateri je pisalo, da med snemanjem filma ne bodo jedli sladkarij in druge nezdrave hrane.

• Matt Ross je kariero začel kot igralec. Med drugim smo ga lahko videli v filmih Letalec (2004) Martina Scorseseja, Lahko noč in srečno (2005) Georgea Clooneyja in Ameriški psiho (2000) režiserke Mary Harron.

Kapitan Fantastični je Rossov šele drugi celovečerni režijski projekt po romantični drami 28 hotelskih sob (2012), revija Variety pa ga je lani po zaslugi tega filma uvrstila na seznam desetih režiserjev, na katere moramo biti pozorni.


Napovednik filma Kapitan Fantastični:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte