Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
4. 4. 2017,
17.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Ian McKellen Harry Potter Richard Harris Albus Dumbledore

Torek, 4. 4. 2017, 17.37

6 let, 6 mesecev

Igralec razkril, zakaj je zavrnil vlogo v Harryju Potterju

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Ian McKellen | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Čeprav je od zadnjega filma o najslavnejšem čarovniku Harryju Potterju minilo že skoraj šest let, je igralec Ian McKellen šele zdaj razkril, zakaj se ni hotel preleviti v ravnatelja Bradavičarke.

Sir Ian McKellen je mnogim najbolj znan kot Gandalf iz trilogije Gospodar prstanov, a nekateri mislijo, da je igral tudi slavnega čarovnika v Harryju Potterju Albusa Dumbledora. Čeprav so mu to vlogo res ponudili, saj so tudi filmski ustvarjalci v njem videli izrezanega ravnatelja Bradavičarke, je Ian vlogo zavrnil.

Producenti so si ga zaželeli, potem ko je Richard Harris, ki je Dumbedora upodabljal prva dva filma, leta 2002 umrl. Ian se je zdel najboljša izbira za novega Dumbledora, a je odklonil zaradi Harrisovega pogleda na homoseksualce. Ta je Iana nekoč označil za igralca, ki je "tehnično gledano briljanten, a brez strasti", poroča britanski Mirror.

Harris ni bil podpornik gejev, čeprav je bil Dumbledore prav to

Ian je namreč gej in od leta 1988 to tudi javno priznava, kar pa Harrisu menda ni bilo všeč. "Ko je umrl, so mi ponudili njegovo vlogo, a je nisem mogel sprejeti. Nisem mogel prevzeti vloge od igralca, za katerega sem vedel, da me ni odobraval." Zanimivo pri tem je tudi to, da si je avtorica Harryja Potterja J. K. Rowling lik Albusa Dumbledora zamislila kot "odkrito homoseksualnega".

Vlogo je nato namesto Iana prevzel Michael Gambon, ki je delo opravil odlično, je dodal Ian. "Ko vidim posterje njega kot Dumbledora, včasih mislim, da sem to jaz. Veste, velikokrat se nama dogaja, da naju prosijo za avtograme drug drugega."

Ian kot Gandalf | Foto: IMDb Ian kot Gandalf Foto: IMDb

Michael kot Dumbledore | Foto: IMDb Michael kot Dumbledore Foto: IMDb

Zdaj še bolj kot kadarkoli govori o homoseksualnosti

77-letni igralec je v istem intervjuju spregovoril tudi o tem, kako se še vedno, po več desetletjih, bori proti homofobiji. Nazadnje je imel slabo izkušnjo med obiskom Rusije, kjer je sovraštvo do gejev še vedno zelo izrazito. Ves čas obiska so ga morali spremljati varnostniki, zaradi česar se ni počutil dobro.

Kljub temu je trdno prepričan, da se ne bi smel nihče, ki je istospolno usmerjen, skrivati in prikrivati svojega pravega jaza. "Čisto vsaka oseba, ki jo poznam in je homoseksualna, je po razkritju domačim zaživela povsem drugačno in boljše življenje."

Ozavestiti hoče čim več mladih, da naj se ne bojijo izraziti tistega, kar so. Njegovi prijatelji se velikokrat pošalijo, ali bo zdaj končno nehal govoriti o svoji spolni usmerjenosti. "A to počnem zato, ker dolga leta nisem mogel govoriti o tem. O tem govorim zaradi naših otrok," je razložil in dodal, da bi bilo tudi zanj veliko bolje, če bi prej razkril, kdo je. "Mislim, da bi bil zaradi tega v mlajših letih veliko boljši igralec."

Save

Ne spreglejte