Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 9. 2017,
11.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

dokumentarec Telekom Slovenije DKino film televizija Werner Herzog Elon Musk tehnologija internet Liffe Sundance

Ponedeljek, 18. 9. 2017, 11.48

6 let, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Glej in se čudi: Sanjarjenje o povezanem svetu (Lo and Behold: Reveries of the Connected World)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Glej in se čudi: Sanjarjenje o povezanem svetu

Dokumentarec, v katerem nam sloviti Werner Herzog razkrije, kako je internet preoblikoval skoraj vse vidike naših življenj.

ZDA/2016/94 min.
Režija: Werner Herzog
Nastopajo: Elon Musk, Lawrence Krauss, Lucianne Walkowicz, Kevin Mitnick, Werner Herzog, Ted Nelson
Žanr: Dokumentarec
Ocena IMDb: 7,1/10 │ Rotten Tomatoes: 94%

Današnja družba je že skoraj povsem odvisna od interneta, vse premalokrat pa razmišljamo o nešteto pasteh, ki prežijo na nas v virtualnem svetu. Herzogov dokumentarec je pravcata zakladnica intervjujev z nenavadnimi in nemalokrat zaslepljenimi posamezniki.

V njem spoznamo različne ljudi, od pionirjev interneta do žrtev brezžičnega sevanja, katerih anekdote in razmišljanje stkejo celovit portret našega krasnega novega sveta.

Herzog sicer meni, da je internet ena največjih revolucij, kar jih je človeštvo kdajkoli doživelo, a to navdušenje vseeno obrzda z zgodbami žrtev spletnega nadlegovanja in internetnih zasvojencev.



"Svetovni splet je postal vseobsegajoč, zato seveda pronica tudi v temne plati človeške eksistence. Gre za fenomen, ki resnično spreminja naš način življenja bolj od česarkoli, kar smo si zamišljali, ko smo razmišljali o prihodnosti." Werner Herzog, režiser in scenarist filma


Glej in se čudi: Sanjarjenje o povezanem svetu | Foto:


"Herzoga je vedno najbolj fascinirala zmes nečimrnosti, norosti, poguma in genialnosti, zaradi katerih je vsak posameznik edinstven.

Režiser je potrpežljiv poslušalec, ki zna svojim sogovornikom premakniti miselne kretnice, in kot njegovi drugi dokumentarci je tudi ta poln čudaških, drobnih trenutkov nepričakovanega razodetja." A. O. Scott, The New York Times


"Očitno želi Herzog sprožiti razpravo, kako se ljudje počasi spopadamo z dejstvom, da internet na novo piše družbene norme, hkrati pa smo zaradi spleta vse bolj odvisni od tehnologije celo pri najosnovnejših opravilih.

/…/ Številni Herzogovi dokumentarci so v svojem bistvu sanjarjenja o tem, kaj pomeni biti človek – in Glej in se čudi ni nobena izjema." Tim Grierson, Screen Daily


"Režiserjeva prezenca prežema ves film in v njegovem pogledu na obravnavano snov je težko prezreti mešanico pesimizma in občudovanja.

Naj ga možnosti, ki nam jih bo morda nekoč prinesla nova tehnologija, še tako vznemirjajo, lahko zaslutimo, da se Herzog strinja s tistim sogovornikom, ki pravi, da so računalniki 'največji sovražnik poglobljenega kritičnega mišljenja'." Justin Chang, Variety


Glej in se čudi: Sanjarjenje o povezanem svetu | Foto:


Zanimivosti:

• Film je bil premierno prikazan na festivalu neodvisnega filma Sundance, predvajali pa so ga tudi na Liffu.

Werner Herzog je dejal, da je bil Elon Musk pred kamero izjemno sramežljiv in da je na njegova vprašanja odgovoril šele po nekajminutnih premorih.

• Režiser je želel pred kamero intervjuvati tudi izumitelja svetovnega spleta Tima Bernersa-Leeja, vendar je bil ta nedosegljiv.

• Družina Catsouras je režiserja in snemalno ekipo pogostila s kolački in rogljički. Direktor fotografije Peter Zeitlinger je predlagal, da ti ostanejo na mizi tudi med intervjujem, saj je menil, da je posnetek zaradi njih bolj zanimiv.


Napovednik filma Glej in se čudi: Sanjarjenje o povezanem svetu:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD-ready TV-sprejemnik. Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.


Ne spreglejte