Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2016,
9.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DKino SiOL TV vojni film James D'Arcy Guernica

Četrtek, 18. 8. 2016, 9.44

6 let, 6 mesecev

V videoteki DKino na SiOL TV!

Gernika (Guernica)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Gernika

Ljubezenska zgodba v času španske državljanske vojne, umeščena v baskovsko mestece, ki so ga v bombardiranju uničili nacisti.

Španija, ZDA/2016/106 min.
Režija: Koldo Serra
Igrajo: James D'Arcy, María Valverde, Jack Davenport, Burn Gorman, Hugo Silva, Álex García
Žanr: Vojna romantična drama
Ocena IMDb: 6,5/10

Španija leta 1937. Državljanska vojna, ki divja med republikansko vlado in bojnimi silami poznejšega diktatorja Francisca Franca, vpliva tudi na življenja prebivalcev baskovskega mesteca Gernika. Tu se prekrižata usodi ciničnega ameriškega novinarja Henryja in Terese – republiške cenzorke, zadolžene za nadzor novic, ki jih novinarji pošiljajo v tujino.

V njuno razmerje se vplete sovjetski aparatčik Vasilij, ki so ga proti njegovi volji poslali v Španijo, da bi svetoval republikanski vladi. Njihova življenja in čustva se znajdejo na preizkušnji, ko nemške letalske sile napadejo mesto.


Gernika | Foto:


Zanimivosti:

• Film je bil premierno prikazan na filmskem festivalu v Malagi 26. aprila letos, na 79. obletnico bombardiranja  Gernike – prvega mesta v zgodovini, ki je bilo povsem uničeno v bombardiranju.

• Čeprav je od dogodka minilo že skoraj 80 let, je to prvi igrani celovečerec, ki prikazuje grozote nacističnega napada na Gerniko. Alain Resnais je sicer že leta 1950 posnel kratki film o tej tragediji, leta 2014 pa so na televiziji predvajali mini serijo Bombe nad Gerniko.

• Baskovski režiser Koldo Serra se je začel pripravljati na projekt že leta 2012, velik del zgodbe pa temelji na pričevanjih ljudi, ki so napad preživeli.

• Lik Henryja (James D'Arcy) ohlapno temelji na ameriškem dopisniku iz Španije Georgu Steeru. Ta je prispel v Gerniko kmalu po uničenju mesta, njegov članek, ki so ga objavili v publikacijah The Times in The New York Times, pa je navdihnil Pabla Picassa k slikanju mojstrovine Guernica.

• Špansko-ameriško produkcijo so snemali v Baskiji, med drugim tudi v Gerniki, njen proračun pa je znašal 6 milijonov evrov, kar je trikrat več od povprečnega proračuna španskega filma.

 Napovednik filma Gernika:

SiOL TV: Na daljinskem upravljalniku izberite programsko mesto – DKino.

Ne spreglejte