Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 11. 2013,
21.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

film zombiji

Četrtek, 14. 11. 2013, 21.43

7 let, 12 mesecev

George A. Romero: V seriji premalo pozornosti namenjajo zombijem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Režiser George A. Romero je leta 1968 s filmom Noč živih mrtvecev (Night of the Living Dead) lastnoročno obudil žanr filmov o hodečih truplih in jih popeljal v moderno dobo.

Trenutno najbolj priljubljen film oziroma kar TV-serija o zombijih je Živi mrtveci (The Walking Dead). In kdo drug kot sam "oče" teh gnusob bi bil kot naročen za režijo kakega dela te priljubljene serije. Vendar, žal, ljubitelji trupel, ki hlastajo za človeškim mesom, Romera to preprosto ne zanima.

V nedavnem intervjuju je Romero razkril, da so ga res povabili k snemanju serije, a je povabilo odklonil, saj je mnenja, da se serija preveč ukvarja s preživelimi zombijevske apokalipse in premalo z zombiji.

Filmi z živimi mrtveci so danes, skoraj 50 let po tem, ko je Romero posnel svoj kultni črno-beli film, še kako priljubljeni. In ravno zaradi tega so režiserja povprašali, ali bo všečnost teh pošasti sploh kdaj pojenjala. "Ne, če vprašate mene," je odgovoril.

Vendar pa je trenutna norija okoli teh filmov prevelika, da bi se režiser želel vanjo kakorkoli vključiti: "Enkrat, ko bodo zombiji prenehali obstajati v pop kulturi in podzavesti človeštva, se jih bom znova lotil. A zdaj, zdaj se jih ne želim dotakniti. Bog, saj so povsod. Živi mrtveci so najbolj priljubljena TV-serija, Svetovna vojna Z je poleti vladala v kinematografih po vsem svetu, pa številne videoigre, propagandni materiali ... Vsega je preveč!"

"Zdi se mi, da bi bil, tudi če bi posnel kak nov film, spregledan. Vprašali so me, ali bi bil pripravljen posneti nekaj delov Živih mrtvecev, a sem odklonil. V bistvu gre za žajfnico s kakšnim zombijem sem in tja. Vedno sem uporabljal zombije kot lik za satiro ali politično kritiko, prav ta aspekt neživih pogrešam v današnjih filmih tega žanra," je še dodal.

Romero sicer ni popolnoma zapustil pošasti, ki jih je ustvaril. Svoj zadnji film, Preživetje živih mrtvecev (Survival of the Dead), je posnel leta 2009, zdaj pa za Marvel ustvarja strip, poimenovan Imperij živih mrtvecev (Empire of the Dead), ki bo luč sveta ugledal januarja prihodnje leto.

Ne spreglejte