Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Torek,
17. 5. 2016,
19.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Jennifer Lawrence

Torek, 17. 5. 2016, 19.50

6 let, 6 mesecev

Filmi o ženskah manj dobičkonosni kot tisti o moških? Ni res!

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Filmi o ženskah enako dobičkonosni kot tisti o moških | Foto IMDb

Foto: IMDb

Eden najpogostejših odgovorov na očitek, da v filmih prevladujejo moški, je, da so filmi z ženskami ali o ženskah manj dobičkonosni. Tudi po raziskavi filmov lanskega leta to ne drži.

Številne raziskave so že potrdile, da v večini filmov prevladujejo moški liki, zato tudi rezultati preštevanja moških in ženskih vlog v hollywoodskih filmih v letu 2015 ne presenečajo. Le 22 odstotkov filmov je imelo v glavni vlogi ženske.

Kot ugotavljajo na spletni strani Flickfilosopher, tudi lansko leto ni vzdržal izgovor, da so filmi z ženskami v glavnih vlogah manj dobičkonosni od filmov z moškimi v glavnih vlogah. Pod drobnogled so vzeli 153 hollywoodskih filmov, ki so premiero v ZDA doživeli med 25. decembrom 2014 in 18. decembrom 2015. Gre za filme, ki jih je bilo mogoče videti v večini ameriških kinematografov, torej za komercialne projekte ameriške filmske industrije.

Charlize Theron, Nicholas Hoult, Riley Keough, Abbey Lee in Courtney Eaton v filmu Pobesneli Max: Cesta besa.  | Foto: IMDb Charlize Theron, Nicholas Hoult, Riley Keough, Abbey Lee in Courtney Eaton v filmu Pobesneli Max: Cesta besa. Foto: IMDb

Pogost odgovor na očitek, da je v filmih premalo žensk, je dobičkonosnost žanrov in filmov z moškimi v glavnih vlogah, a kot je pokazala raziskava, je verjetnost, da bo film komercialno uspešen, enaka ne glede na spol ljudi v glavnih vlogah.

So pa v lanskem letu v Hollywoodu za filme, v katerih so ženske dobro zastopane, v povprečju porabili 20 odstotkov manj denarja, prav tako je bil proračun za filme, v katerih so imele glavne vloge ženske, v povprečju 24 odstotkov nižji od filmov, v katerih so v glavnih vlogah moški. To dokazuje, da so filmi z ženskami še vedno dojeti kot finančno tvegani, čeprav podatki tega ne potrjujejo.

Kot ugotavljajo na spletni strani, so filmi z ženskami v glavnih vlogah oziroma filmi, v katerih so ženske dobro zastopane, v povprečju bistveno cenejši in enako verjetno dobičkonosni, torej celo manj tvegani kot filmi z moškimi v glavnih vlogah.   

Ne spreglejte