Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 7. 2012,
7.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 6. 7. 2012, 7.13

7 let, 12 mesecev

Dvornikov film Kruha in iger na festivalu v Motovunu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Celovečerec Kruha in iger Klemena Dvornika je eden izmed 22 filmov v glavnem programu letošnjega 15. motovunskega filmskega festivala, ki bo potekal med 28. julijem in 1. avgustom.

Dvornik je napovedan kot gost festivala, njegov film pa je tudi v konkurenci za nagrado bauer. To bodo podelili najboljšem filmu v regionalnem programu, v katerem bodo predvajali tri celovečerce, je povedal direktor festivala Igor Mirković.

V širšem izboru za nagrado je 12 filmov iz šestih držav regije, med katerimi je tudi slovenski celovečerec Izlet Nejca Gazvode. Kateri trije filmi se bodo uvrstili v ožji izbor za nagrado, bodo sporočili prihodnji teden, je napovedal Mirković. "V programu za nagrado bauer želimo ovrednotiti letno filmsko produkcijo v državah, ki so nastale po razpadu Jugoslavije," je še pojasnil Mirković.

Kot je poudaril, so za glavni program znova pripravili preplet znanih in manj znanih filmov, ki so jih izbrali med več kot sto naslovi aktualne svetovne filmske produkcije. Vsi filmi v glavnem programu bodo tudi hrvaške premiere. Med njimi so tudi nagrajenci z drugih svetovnih festivalov, kot je celovečerec Sestra režiserke Ursule Meier, ki je letos dobila srebrnega medveda v Berlinu.

Na festivalu bo znova tudi avstrijski režiser Ulrich Seidl s filmom Raj: Ljubezen. Na motovunskem filmskem hribu bodo že četrtič predvajali katerega od filmov veterana britanske kinematografije Kena Loacha, tokrat je to celovečerec Plačilo angelom.

V konkurenci za glavno nagrado propeler Motovuna so še filmi Sveti motorji francoskega režiserja Leosa Caraxa, Chapiteau šov mladega ruskega režiserja Sergeja Lobana, poljski film Mlin in križ Lecha Majewskega ter nizozemski dokumentarec Petra Loma Nazaj na trg. Na spletni strani festivala so izpostavili tudi koprodukcijski dokumentarec Poslednji rešilec Sofije bolgarskega režiserja Iliana Meteva. Festival bodo zaprli s filmom Hugo Martina Scorseseja, ki je prejel pet oskarjev.

Poleg Majewskega in Loma organizatorji v Motovonu pričakujejo tudi britanskega režiserja Terencea Daviesa, ki bo prejel letošnjo festivalsko nagrado maverick. Nagrada je namenjena filmskim ustvarjalcem, ki skozi dolga leta ustvarjanja niso podlegli nobenim trendom. Častni gost Davies se bo v glavnem programu predstavil s filmom Globoko modro morje, predvidena je tudi projekcija treh njegovih celovečercev.

Za več kot pol stoletja ukvarjanja s filmsko umetnostjo pa bodo posebej nagradili znana hrvaška režiserja Veljka Bulajića in Lordana Zafranovića. "Glede na to, da nas decembra čaka konec sveta in bo letos zadnji festival, bomo imeli tudi program Apokalipsa danes, v katerem bomo predvajali filme katastrofe, in program Kdo je umoril Barbie, v katerem bodo spregovorile radikalne feministke," je dejal Mirković na sredini novinarski konferenci v Zagrebu.

Kot je pojasnil, bo letošnji festival v Motovunu prepoznaven tudi po besedi "konec", ki je v skladu z napovedanim koncem sveta in tudi z negotovo usodo kulturnih prireditev v času krize. Kriza pa ni vplivala na letošnjo izbiro, saj bodo v Motovunu filmske projekcije potekale pet dni in noči skoraj brez premorov.

Ne spreglejte