Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2010,
9.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 16. 6. 2010, 9.25

8 let

Delfini spet kličejo na pomoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Glavni igralec z oskarjem nagrajenega dokumentarca Skriti zaliv (The Cove) Richard O'Barry poziva Hollywood naj pomaga preprečiti ponoven poboj delfinov na Japonskem.

Richard O'Barry, ki je tudi nekdanji dreser delfinov, je povabil Daryl Hannah in druge, naj pridejo v vas Taiji in preprečijo ponovno katastrofo. Kako to, da se je nekdanji dreser tako angažiral pri zaščiti delfinov? V 60. letih je namreč prav on ujel in dresiral pet delfinov, ki so nato v znameniti televizijski nadaljevanki Flipper upodobili istoimenskega delfina.

Smrtonosni raj

Mestece Taiji se na prvi pogled zdi delfinji raj, vendar se v odročnem zalivčku, ograjenem z bodečo žico in grozečimi napisi, skriva mračna realnost. Pod krinko noči se v tem zalivu japonski ribiči, ki jih podpira milijonska industrija vodnih zabavišč in trgovanja z delfinjim mesom, spuščajo v neverjetno okruten lov. Nikomur še nikoli ni uspelo pogledati onkraj bodeče žice, saj vsa lokalna in celo nacionalna birokracija naredi vse, kar je v njeni moči, da bi skrivnost zaliva ostala skrita za vse nepoklicane.

Film degradira japonsko kulturo

Film bi morali ta mesec predvajati na Japonskem, vendar so oblasti to prepovedale, kinodvorane pa se utapljajo v pritožbah nacionalistov, ki menijo, da je film degradacija japonske kulture. Samo nekaj ljudi v mestu Taiji s 3.500 prebivalci lovi delfine, pa vendar jih večina meni, da je O'Barry vdrl v njihov način življenja. O'Barry pa jih je opozoril, da ima delfinje meso visoko vsebnost živega srebra, ki je nevaren zdravju ljudi, ter jih pozval, naj ga ne uživajo več. Tudi uradni testi koncentracije živega srebra pri prebivalcih mesteca so pokazali na visoko raven te smrtonosne kovine.

Opravičilo in nudenje pomoči

Daryl Hannah je že potrdila prihod v Taiji septembra letos, ko je tam glasbeni festival, ki ga organizira O'Barry. Lani je organiziral izlet novinarjev na to območje, letos bi rad pripeljal vsaj tisoč ljudi. Tudi Jennifer Aniston, Courteney Cox, Jason Mraz, Chris Tashima in Robin Williams so že opozorili na kruto usodo delfinov v zagrajenem zalivu. Kljub nasprotovanju oblasti pa je O'Barry požel navdušenje več kot 200 študentov na bližnji univerzi.

Filmar se je opravičil, če je morda s svojimi invazivnimi postopki snemanja prizadel prebivalce Taijija, pa vendar bi jim rad pomagal k zaslužku na drugačen način.

Preberite še:

Ne spreglejte