Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 1. 2017,
12.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Centurion film televizija Dominic West Olga Kurylenko Neil Marshall Michael Fassbender Telekom Slovenije zgodovinski film DKino TViN

Sreda, 18. 1. 2017, 12.57

6 let, 7 mesecev

V videoteki DKino!

Centurion

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Centurion

Akcijsko-pustolovski zgodovinski spektakel Neila Marshalla z Michaelom Fassbenderjem v vlogi rimskega vojščaka, ki poskuša iz rok staroselskega plemena rešiti ujetega generala.

ZDA, Velika Britanija, Francija/2010/93 min.
Režija: Neil Marshall
Igrajo: Michael Fassbender, Andreas Wisniewski, Dominic West, Olga Kurylenko, Dave Legeno, JJ Feild
Žanr: Akcijsko-pustolovski zgodovinski spektakel
Ocena IMDb: 6,4/10

Leta 117 se rimsko cesarstvo razteza od Egipta do Španije in do Črnega morja na vzhodu. V severni provinci Britaniji se staroselska plemena, med katerimi so najbolj divji in neustrašni bojevniki Pikti, vse bolj upirajo zavojevalcem.

Kvintus Dias, edini preživeli po njihovem napadu na rimsko postojanko, se poda na sever v spremstvu 9. legije slavnega generala Virilusa, da bi porazil Pikte in uničil njihovega vodjo Gorlacona.

Vendar legijo napadejo iz zasede in ugrabijo Virilusa, Kvintus pa se obupano bojuje za življenje svojega voda izza sovražnikove črte in se ogiba piktovskih zasledovalcev. Vojščaki se odločijo rešiti ujetega generala in ga odpeljati na varno rimsko ozemlje.


V videoteki DKino si oglejte tudi: Ben-Hur


Centurion | Foto:


Zanimivosti:

• Natančen podatek o tem, kateri jezik so govorili Pikti, ne obstaja, toda zgodovinarji menijo, da je bil ta še najbolj podoben valižanščini. Pikti v filmu uporabljajo škotsko različico galščine, saj se je režiser bal, da bi škotsko pleme, ki govori valižanščino, gledalce zmedlo.

• Režiser Neil Marshall in direktor fotografije Sam McCurdy sta videz filma snovala kar dve leti, že od vsega začetka pa sta se strinjala, da ne bodo uporabljali zelenih zaslonov, temveč bodo ves film posneli na zunanjih prizoriščih.

• Film so snemali v škotskem visokogorju in v temperaturah, ki so pogosto padle pod ničlo. Po poročanju britanskega časnika The Independent so imeli številni igralci zaradi tega zdravstvene težave: Noel Clarke je dobil ozebline, medtem ko naj bi JJ Feild zaradi podhladitve celo prenehal kaditi. Michael Fassbender, ki je v filmu veliko časa precej razgaljen, naj bi jo odnesel brez poškodb.

• Strokovnjak za protetiko Paul Hyett je bil navdušen, da je lahko sodeloval pri filmu, v katerem je toliko prerezanih vratov, odsekanih udov, obglavljenj in drugih brutalnih poškodb z najrazličnejšim orožjem. Med snemanjem je uporabil več kot 200 litrov umetne krvi.

Napovednik filma Centurion:

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Ne spreglejte