Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2016,
20.02

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DKino SiOL TV Sigourney Weaver Zoe Saldana Sam Worthington James Cameron Avatar

Sreda, 21. 9. 2016, 20.02

6 let

V videoteki DKino!

Avatar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Avatar

S tremi oskarji nagrajen spektakel Jamesa Camerona o paraliziranem vojaku, ki se zbliža s staroselko z drugega planeta. Najbolj donosen film vseh časov, ki je premaknil meje posebnih filmskih učinkov.

ZDA/2009/105 min.
Režija: James Cameron
Igrajo: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, Stephen Lang
Žanr: Akcijski znanstvenofantastični spektakel
Ocena IMDb: 7,9/10

Režiser legendarnega Titanika in kultnih ZF-akcij Osmi potnik 2 ter Terminator se v nepozabni pustolovščini poda na čudoviti neznani planet Pandora.

Tja je namenjen tudi paralizirani vojak Jake, ki s pomočjo prenosa misli dobi novo nezemeljsko telo. V neznani pokrajini ga skoraj doleti smrt, a ga še pravočasno reši Pandorina staroselka Neytiri.

Jake se zbliža s ponosno bojevnico in njenim plemenom ter ob tem spoznava pravo lepoto neukročene Pandorine narave. Toda kmalu se znajde ujet sredi epskega boja, kjer se mora odločiti med tem, kar mu veleva um, in tem, kar mu narekuje srce.


Oskarji: najboljši posebni učinki, najboljša fotografija, najboljša umetniška režija.
Nominacije za oskarja: najboljši film leta, najboljša režija, najboljša filmska montaža, najboljša izvirna filmska glasba, najboljši zvočni učinki, najboljša montaža zvoka.

Avatar | Foto:


Zanimivosti:

Avatar je v svetovnih kinematografih zaslužil 2,787 milijarde ameriških dolarjev in postal najbolj donosen film vseh časov. S tem je podrl 12 let star rekord filma Titanik (1,84 milijarde dolarjev), ki ga je prav tako režiral James Cameron.

• Film so posneli s posebnimi stereoskopskimi kamerami, ki so jih razvili prav v ta namen. Kar 60 odstotkov filma sestavljajo računalniško generirane podobe, pri katerih so uporabili tudi tehniko zajetja gibov. Vsako sličico filma (1/24 sekunde) so v povprečju obdelovali kar 47 ur.

• Uradni proračun filma je znašal 237 milijonov dolarjev, po nekaterih podatkih pa celo okoli 450 milijonov, če prištejemo še stroške promocije, ki naj bi znašali približno 150 milijonov. Cameron se je zavezal, da se bo odpovedal svojemu honorarju, če film ne bo povrnil vloženih sredstev.

• Cameron je v nekem intervjuju priznal, da je idejo za film dobil po tem, ko si je ogledal Disneyjevo animirano uspešnico iz leta 1995 Pocahontas.

Avatar | Foto:

• Studio je želel, da bi glavnega junaka upodabljala Matt Damon ali Jake Gyllenhaal, vendar se je Cameron odločil, da vlogo zaupa takrat neznanemu avstralskemu igralcu Samu Worthingtonu. Avdicije za vlogo se je udeležil tudi Chris Pine.

• Avatar je beseda, ki v sanskrtu pomeni prerod boga oziroma inkarnacija, prvotno pa je bila uporabljena v hindujskih besedilih. Naslov filma se sicer nanaša na računalniške avatarje – podobe, ki predstavljajo uporabnike v kiberprostoru

• Vse živali na Pandori imajo šest udov.

• Jezik staroselcev (približno tisoč besed) je ustvaril priznani ameriški lingvist dr. Paul R. Frommer. Cameron mu je naročil, da mora biti ta lahko izgovorljiv ter da ne sme spominjati na nobenega od človeških jezikov. Sam Worthington je v nekem intervjuju dejal, da je prej obvladal jezik ljudstva Na'vi kot pa ameriški naglas.

• Film je prvi del načrtovane pentalogije. Štiri nadaljevanja, ki jih bo po svojih scenarijih režiral Cameron, naj bi prišla v kinematografe leta 2018, 2020, 2022 in 2023.

Napovednik filma Avatar:

TV Telekoma Slovenije: Na daljinskem upravljalniku izberite programsko mesto 5 – DKino.

Ne spreglejte