Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 7. 2012,
19.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 7. 2012, 19.18

7 let, 12 mesecev

Aurora Polaris – avanturistični dokumentarec z Aljaske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Napovednik slovenskega dokumentarnega filma Aurora Polaris o pustolovščinah v divjini Aljaske, ki bo premiero doživel 21. novembra 2012 v Cankarjevem domu, obeta prvovrstno filmsko avanturo.

Odkrivanje nedotaknjenega delčka planeta "Aurora Polaris je dokumentarni film o edinstvenih avanturah v skritih kotičkih Aljaske. Govori o občutkih in doživetjih ob odkrivanju delčka planeta, ki je vse do prihoda ekipe Freeapproved ostajal skrit in nedotaknjen, vrhovi neosvojeni in neimenovani, o skupini 10 prijateljev, ki prvinskost doživljajo na največji avanturi svojega življenja, in reflektivno o tem, kako je bilo z odkrivanjem neznanega včasih …" v zgodbo svojega novega gorniškega dokumentarca s skritih ledenikov Aljaske, ki je nastajal med 10. aprilom in 2. majem letos, popelje Anže Čokl.

Lovci na pršič, Kraljestvo oblakov, Špaltna Ekspres in zdaj Aurora Polaris Čokl je pustolovščin željnim gledalcem poznan že kot avtor trojice filmov: Lovcev na pršič, prvega slovenskega smučarskega filma o avanturah pri iskanju smučarskih užitkov v gorah po vsem svetu, gorniško-raziskovalnega filma Kraljestvo oblakov in dokumentarnega filma Špaltna Ekspres o alpinistično-raziskovalni odpravi v kirgiško gorovje Kokšal Too.

"Tisti, ki poznajo naše prejšnje filme, bodo tudi tokrat dobili prvovrstni avanturistični dokumentarec z nekaj humorja, za vse gledalce pa bo nova zgodba, povezana tudi z legendarnim ameriškim plezalcem in alpinistom Clintom Helandrom, ki je bil največkrat na drugem koncu tega območja. Vsekakor bo film presežek v primerjavi s prejšnjimi, vtis puščajoča pa bo tudi izpoved članov odprave o njihovem dojemanju neznanega in nedotaknjenega sveta."

Plezanje, smučanje in speedflying iz prve perspektive Pri nastajanju filma Aurora Polaris se je Anže Čokl znašel v vlogi snemalca in režiserja, koncept in montaža pa sta delo Boštjana Virca, prav tako člana odprave Aljaska 2012. Za drugo kamero je skrbel Dušan Huč, asistent glavne kamere pa je bil Žiga Fujan. Ob posnetkih iz prve perspektive, torej s kamere, ki sta jo Anže ali Dušan imela pritrjeno na glavi oziroma drugje na telesu, bo imel gledalec priložnost v prvi osebi doživeti plezanje, smučanje in speedflying, hkrati pa Čokl poudarja, da se je v letih snemanja na izpostavljenih mestih sredi snežno-lednih sten in v ekstremnih razmerah naučil prikazati okolje tako, da lahko gledalci vsaj delno podoživijo izpostavljenost in prostor.

"Aljaska je čudovita dežela s fantastično pokrajino in enormnimi razsežnostmi. Gledalci bodo vsekakor lahko vsaj v neki meri občutili tisti posebni prvinski občutek pustolovščine, notranjega razburjenja in težkega pričakovanja ob odkrivanju nečesa novega," še pristavi filmski ustvarjalec.

Premiera 21. novembra Ustvarjanje filma Aurora Polaris je zaznamovalo snemanje z zvezdami posutega nebesnega svoda in polarnega sija, ki je posodil naslov filmski pustolovščini z Aljaske. "Zunaj je bilo minus 18 stopinj Celzija, pihal je tudi leden severni veter. Stal sem v tišini noči, sam pod širnim nebom. Noge sem imel še povsem 'zakislene' od celodnevnega vzpenjanja in plezanja, ampak ta noč je bila jasna in morda zadnja priložnost za snemanje zvezd. Imel sem neverjetno srečo, da se je v izjemni moči pojavil še polarni sij. Prste sem imel že odrevenele, ampak ko sem opazoval te nepopisne lepote na nebu, ki sem jih videl v živo prvič v življenju, sem tudi na to pozabil. In prav v tej noči so nastali najbolj neverjetni nočni posnetki," se spominja Čokl.

Filmska ekipa je imela v svoji malhi opreme štiri kamere, dva prenosna računalnika, dva solarna polnilna seta za polnjenje akumulatorjev vseh elektronskih naprav, dva satelitska telefona, dva spominska diska z 1 TB kapacitete, tračnice za kamero, dva stativa, kup filtrov in nekaj svetlobnih odbojnikov. "Toliko opreme doslej še nikoli nismo nikamor vlačili, ampak tokrat sem pač želel (logično) preseči naše prejšnje filme oziroma kakovost posnetkov. Tako smo imeli res vrhunsko profesionalno opremo, ki omogoča snemanje tudi v slabših svetlobnih pogojih in nasploh omogoča izjemno sliko visoke ločljivosti in daje občutek pravega filma."

O tehtnosti besed se bo mogoče prepričati na premieri filma Aurora Polaris 21. novembra 2012 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ki bo – po izkušnjah Čoklovih filmskih predhodnikov sodeč – razprodana že več tednov pred premiero.

Ne spreglejte