Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 7. 2017,
8.11

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Vitanest d.o.o.

Foto: Thinkstock in Vitanest d.o.o.

Natisni članek

hlajenje klimatske naprave Vitanest advertorial

Torek, 18. 7. 2017, 8.11

2 meseca, 1 teden

Znate pravilno uporabljati klimatsko napravo?

Vsebino omogoča Vitanest d.o.o.

Foto: Thinkstock in Vitanest d.o.o.

Ker so visoke poletne temperature dodobra segrele stanovanja in hiše in ker tudi v prihodnjih dneh ni pričakovati znatne ohladitve, imate še vedno možnost, da si omislite klimatsko napravo, če je še nimate.

Kako pravilno ohladiti prostor | Foto:

V teh vročih poletnih dneh, ko se živo srebro dvigne krepko nad 30 stopinj Celzija, si dneva brez klimatske naprave praktično ne znamo predstavljati. Čez dan, ko sonce močno pripeka, je najbolje, da se zadržujemo v zaprtih prostorih ali pa nekje v zavetju sence dreves. Na svež zrak se odpravimo šele v poznih večernih urah, ko se ozračje toliko shladi, da postane bolj znosno.

Klimatske naprave so postale nepogrešljiva oprema naših stanovanj. V poletni vročini so prave odrešiteljice. Nekatere med njimi so postale tudi pravi dizajnerski kosi. Poleg dizajna pa je zlasti pomembna njihova osnovna funkcija – hlajenje. Ali sploh veste, kako se pravilno hladiti s klimatsko napravo? Pri njeni uporabi svetujemo, da upoštevate nekaj ključnih pravil.

Prijetno ohlajen prostor | Foto:

Obvezno zaprite vsa okna in vrata

Preden prostor začnete ohlajati s klimatsko napravo, zaprite vsa okna in zunanja vrata, da ohlajen zrak ne bo po nepotrebnem uhajal iz prostora. S tem boste namreč po nepotrebnem tratili energijo, učinek pa ne bo pravi. Stanovanje prezračite šele v poznih večernih urah, ko se bo zunanji zrak dovolj shladil.

Ohlajajte počasi in zmerno

Klimatska naprava | Foto: Zrak s klimatsko napravo ohlajajte počasi in zmerno, ne pretiravajte s prenizkimi temperaturami v želji, da bo prostor hitreje hladen. Klimatske naprave ne izklapljajte in znova prižigajte, saj boste tako le tratili energijo, zrak pa se ne bo ohladil. Klimatsko napravo pustite prižgano dlje časa in na konstantni temperaturi. Če je mogoče, hlajenje vklopite, ko vas ni doma, tako bo ob vašem prihodu domov prostor že prijetno ohlajen.

Temperaturo nastavite največ pet stopinj nižje

Ne pretiravajte s prenizkimi temperaturami, saj boste hitro staknili prehlad ali še kakšne hujše zdravstvene težave. Temperatura zraka iz klimatske naprave naj bo nastavljena nekje med tremi in petimi stopinjami Celzija manj, kot je temperatura zunanjega zraka. Bolj od temperature je pomembno, kako usmerite reže.

Ohlajanje prostora | Foto: Reže naj bodo usmerjene vodoravno

Če želite prostor enakomerno ohladiti in energijo najučinkoviteje izkoristiti, morajo biti reže za razpihovanje zraka obrnjene vodoravno, tako da bo hladen zrak iz klimatske naprave shladil topel zrak, ki se zadržuje pod stropom (topel zrak je namreč lažji od hladnega in se zato dviga). Ohlajeni zrak se bo tako spuščal k tlom, topel zrak ob tleh pa se bo dvigoval in hladen zrak iz klimatske naprave ga bo sproti hladil.

Ohladite prostore pametno in s stilom

Vitanest | Foto:

Klimatska naprava je lahko tudi pravi dizajnerski dodatek vašega stanovanja. Nova klimatska naprava MITSUBISHI ELECTRIC model MSZ-LN se ponaša s prefinjenim dizajnom v štirih intenzivnih, odsevnih barvah: rubinasto rdeči, biserno beli, oniks črni in naravno beli. Popolno udobje zagotavlja infrardeči senzor 3D i see, ki človeka v prostoru zazna na podlagi telesne temperature. Klimatska naprava z mačjo senzibilnostjo in natančnostjo bi lahko rekli. Z minimalno porabo energije in avtomatskim usmerjanjem pihanja prek dvojne lamele z ločenima loputama povsem neodvisno ter posredno usmerja prijeten tok zraka vsem prisotnim v prostoru. Toplotni izmenjevalnik, ventilator in zračni kanali notranje enote klimatske naprave so zaščiteni z dvojnim zaščitnim premazom, ki preprečuje nabiranje prahu in maščob in s tem podaljšuje življenjsko dobo delovanja naprave.

Zastrite rolete

Če imate v stanovanju veliko steklenih površin, je za boljši izkoristek energije zaželeno, če boste spustili rolete oz. žaluzije, da vroče sonce ne sije neposredno v stanovanje in ga tako dodatno segreva.

Sonce v stanovanju | Foto:

Klimatsko napravo redno čistite

Današnje klimatske naprave so tehnološko tako dovršene, da ne le hladijo zrak, temveč tudi skrbijo za čiščenje zraka - zmanjšujejo vlažnost zraka, odstranjujejo neprijetne vonjave, zmanjšujejo statično elektriko in preprečujejo nastajanje prahu. Če je klimatska naprava pravilno in redno vzdrževana, tako tudi pripomore k boljši kakovosti zraka, zato je treba klimatsko napravo redno čistiti in vzdrževati.

Sodelujte v NAGRADNI IGRI in zadenite KLIMATSKO NAPRAVO!
Ne spreglejte