Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 5. 2009,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 21. 5. 2009, 12.19

8 let

Varen dom - brezskrben dopust

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prihaja poletje in dolgo pričakovani dopust, ki se ga veselimo celo leto. Veselijo pa se ga tudi nepridipravi, saj se jim prav v času počitnic ponujajo najboljše priložnosti za hišne vlome.

Sosedje Čeprav se nad sosedi večkrat pritožujemo, si v času naše odsotnosti ne moremo zamisliti boljšega varovanja, kot je radovedni sosed, ki priložnostno pogleda tudi na našo stran ograje. O svojem odhodu jih obvestite, saj bodo tako veliko bolj pozorni na morebitno dogajanje okrog vaše hiše. Hiše, ki stojijo osamljene, so lažje tarče za vlomilce. Zunanji izgled Radi slišimo pohvale o svojem domovanju. Uredili smo si ljubek vrt, pred kratkim zamenjali okna in streho, leto poprej pa prebarvali fasado v moderno barvo. Pred hišo stojita dva avtomobila višjega cenovnega razreda, pa tudi hiša se ponaša z zavidanja visoko kvadraturo. Poleg odobravajočih pogledov, pa s pretiranim poudarjanjem gmotnega položaja pritegnemo tudi nezaželene poglede vlomilca, ki se bo raje kot za preprosto hišo odločil opraviti svoj »posel« v veliki hiši, ki daje vtis bogate vsebine. Morda smo v želji po večji zasebnosti svoj dom ogradili z visoko ograjo ali gostim grmičevjem. V takšni zasebnosti pa bi lahko užival tudi nepridiprav, zatorej sprostimo pogled vsaj na pritlična okna in vhodna vrata.

Mehansko varovanje Trg je preplavljen s takšnimi in drugačnimi sistemi za varovanje doma. Če mislite, da morate svoj dom še dodatno zaščititi s tehnološkimi in drugimi varnostnimi dopolnili, se za začetek odločite za protivlomna vrata. Z večtočkovnimi varnostnimi zatiči preprečujejo snemanje vrat s tečajev, s posebnimi jeklenimi ojačitvami onemogočajo lomljenje vrat, kljuka s ščitnikom nudi zaščito pred vrtanjem, elektronski cilinder pa ščiti pred uporabo nepooblaščeno izdelanih ključev. Če vam tudi to ni dovolj, si lahko omislite celo ključavnico na biometrične značilnosti posameznika kot so prstni odtisi ali zenice, ki zaradi svoje individualnosti bolj zanesljivo zagotovita preverjanje identifikacije pooblaščenega posameznika kot to počno gesla in PIN kode.

Elektronsko varovanje Alarmne naprave so dobrodošle za pritlična stanovanja, kjer so na udaru zlasti okna. Alarm ne preprečuje vdora tako kot protivlomna vrata, a nezaželen vstop z nameščenimi senzorji gibanja ali lomljenja stekla zazna in javi, celo na vaš mobilni telefon. Če ste vlomilce zamudili pri delu, pa vam namestitev video kamer omogoča, da posnetek pokažete policiji, da ga bo morebiti lažje odkrila. Cenejša alternativa zgoraj omenjenim so nameščene senzorske svetilke, ki se odzivajo na gibanje ter vhodna vrata, okrepljena z dodatnimi ključavnicami in zapahi.

Prezaposleni za dopust? Vedno poskušajte pustite vtis, da ste doma, čeprav uživate na dopustu. Prosite sorodnike ali prijatelje, naj vam v času odsotnosti pobirajo pošto in časopis. Prav tako ne puščajte obvestil o vašem odhodu pri vhodnih vratih ali na telefonski tajnici in neznancem ne razlagajte o času dopusta. Ne spuščajte rolet in ne pustite žaluzij ali zaves zastrtih.

Nasveti za večjo varnost: - Če se v času krajše dnevne oz. večerne odsotnosti odločite za taktiko prižganih luči, jih prižgite v kuhinji in dnevni sobi, ne pa v veži ali na hodniku, kjer ne preživljate prostega časa. - Morda se zdi samoumevno, a mnogi v naglici pozabijo zapreti okna in zakleniti vrata hiše ob odhodu, kar vlomilec seveda s pridom izkoristi. - Ne puščajte rezervnih ključev na tipičnih mestih, npr. pod predpražniki ali v lončnicah ob vratih - pravzaprav sploh ne puščajte rezervnih ključev v okolici vašega doma, saj jih je lahko najti. - Večje dragocenosti je vedno bolje imeti shranjene v domačem ali bančnem sefu.

Ne spreglejte