Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 3. 2009,
10.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 11. 3. 2009, 10.13

8 let

Varčujmo z energijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri vsakodnevnih opravilih s preprostimi varčevalnimi ukrepi prihranimo pri družinskem proračunu, nekaj pa prihranimo tudi okolju, saj bo tako manj obremenjeno.

Črni Google Da tematika ni zanemarljivega pomena, so dokazali tudi pri podjetju Heap Media, kjer so uporabnikom na voljo ponudili verzijo »črnega« iskalnika imenovanega »Blackle«. Ugotovljeno je namreč bilo, da belo ozadje iskalnika porabi 74 vatov, s črnim pa bi se poraba energije zmanjšala na 54 vatov, kar bi glede na število letnih uporabnikov pomenilo kar 750 megavatnih ur na leto. Tudi, če se komu podatek preveden na posameznega uporabnika zdi zanemarljiv, pa idejo lahko sprejmemo za dobronamerno gesto, ki opozarja na problematiko večjih razsežnosti.

Luč naj bo – vendar varčna

To, da je potrebno ugašati luči, ko jih ne potrebujemo, je le en vidik varčevanja. Če želimo varčevati pri razsvetljavi, je na to potrebno biti pozoren že pri nakupu svetila in žarnice. Upoštevati je potrebno, da že sama oblika in prosojnost luči vplivata na to, koliko svetlobe bomo prejeli ter tako zadošča že uporaba manj potratne žarnice. Nedvomno pa je vredno investirati v nakup varčne žarnice, saj njena varčnost odtehta višjo ceno. Za enak svetlobni izkoristek varčna žarnica namreč porabi kar petkrat manj energije (20W varčna žarnica ustreza 100W navadni), njena dobra lastnost pa je tudi precej daljša življenjska doba. Opozoriti je potrebno le, da se življenjska doba s pogostim ugašanjem in prižiganjem skrajša, zato je takšne žarnice smotrno uporabiti na mestih, kjer luč gori dalj časa.

Varčujmo z vodo

Škoda je zavreči dragoceno pitno vodo zgolj zaradi naših navad in razvad. Dokler se plačujejo pavšali, ljudje niti ne pomislimo na varčevanje z vodo. Nas mora res najprej udariti po denarnici, da se začnemo vesti ekonomsko (beri ekološko)? Ko nam števec meri porabljene kapljice, bomo med umivanjem zob zaprli pipo, pa tudi za kopanje se bomo odločali manj pogosto kot za prhanje, kjer porabimo približno štirikrat manj vode. Pri pranju posode se na dolgi rok splača ročno pranje nadomestiti s sodobnim pomivalnim strojem, saj na ta način porabimo precej manj vode (pa tudi našega dragocenega časa). Dobri pomivalni stroji se pohvalijo s porabo zgolj 11 litrov vode na pranje.

Nakup energetsko učinkovitih strojev Že z zamenjavo starih gospodinjskih aparatov z novimi smo na dolgi rok privarčevali z energijo. Seveda so tudi pri novih aparatih razlike v razredih energetske učinkovitosti, zato je ceno aparata vredno pretehtati z nalepko A+. Sedaj, ko imamo nov, energetsko bolj učinkovit aparat, pa naša pot z varčevanjem še ni končana. Za primer vzemimo večja porabnika energije, kot sta pomivalni in pralni stroj. Med programi za pranje se tako odločimo za tistega bolj varčnega, ki je krajši ali pa pri pranju porabi manjšo količino vode, pri pranju perila pa veliko naredimo že z izbiro nižje temperature. Dobra lastnost stroja je tudi omogočanje pranja zgolj pri polovični kapaciteti. Precej energije potrošimo tudi pri kuhanju in pečenju. Trenutno velja indukcijski štedilnik za hit, vendar ne samo zaradi hitrega učinkovanja, temveč tudi zaradi manjše porabe energije. Prihranki so opazni tudi pri samem načinu kuhanja. Voda v pokritem loncu bo hitreje zavrela, s skrajšanjem časa ogrevanja pa tako prihranimo kak kilovat.

Izmerite porabo električne energije

Da ne bomo govorili le na splošno in prihranke energije primerjali le v odstotkih, se je najbolje prepričati kar s konkretnimi vrednostmi. Na trgu obstaja kar lepa kopica merilnikov električne porabe, katerih cene se začnejo pri dobrih 20 evrih in naprej. S takšno napravo, ki jo preprosto namestite med porabnika in vtičnico, lahko preizkusite koliko vas stane pranje perila pri različnih programih oziroma temperaturah, kako potratna je vaša stara zamrzovalna skrinja in koliko vaš računalnik porabi v pripravljenosti. Določeni merilniki omogočajo spremljanje porabe tudi skozi določeno daljše časovno obdobje.

Še nekaj dejstev: - prenosni računalnik porabi manj energije kot namizni, - veliko zabavne elektronike porablja energijo tudi zgolj s priključitvijo na omrežje, - led v hladilniku zvišuje porabo električne energije, - plazma televizor porabi več energije kot LCD televizor.

Ne spreglejte