Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 4. 2009,
13.58

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 10. 4. 2009, 13.58

8 let, 3 mesece

Valentin zemlje novega tisočletja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za dobro rast rastline zahtevajo kakovostno zemljo. Valentin zemlje so narejene po novih evropskih smernicah in nudijo rastlinam najboljše pogoje za rast in razvoj.

Valentin zemlje novega tisočletja so pripravljene iz humusa lubja, komposta in gline v kombinaciji z vlaknasto belo in črno šoto.  Zemlja je zračna, rahle strukture, zato so korenine maksimalno preskrbljene s kisikom.  Zemlja se v loncih zaradi vsebnosti humusnih komponent ne izsuši in se ne krči.  Na površini se ne pojavlja mah.  Zemlja ne vsebuje semen plevelov, škodljivcev in bolezni, saj ob vročem kompostiranju le ta propadejo.

 Humus lubja in zeleni kompost sta bogata z organsko vezanimi hranilnimi snovmi, ki se postopoma sproščajo glede na potrebe posameznih rastlin. 4-5 tednov po presajanju rastlin ni potrebno dognojevati.  S temi substrati skrbimo za okolje, saj za njih potrebujemo manj črne šote.

Razpoložljive površine nahajališč šote se nahajajo ob Severnem morju in so iz leta v leto manjše. Ob črpanju šote iz šotišč uničujemo raznoliko floro in favno. To svojevrstno okolje se še tisočletja ne bo obnovilo. Zato je potrebno ohraniti šotišča in šoto, ki je nastajala tisočletja, nadomestiti z drugimi snovmi.

Tipi zemelj Glede na potrebe rastlin zemlje delimo na štiri tipe:

1. Zemlje z manjšo vsebnostjo hranil (KS I) Te zemlje namenoma vsebujejo manj hranil, so fine strukture in namenjene za setev in vzgojo sadik oz. za rastline, ki so občutljive na soli. PH vrednost je običajno 5–6,5.

Valentin zemlja za setev in pikiranje (20 l) Substrat drobne strukture za vzgojo in pikiranje mladih rastlin.

2. Zemlje z večjo vsebnostjo hranil (KS II) Za rastline z večjo potrebo po hranilih. Sem spada večina zemelj za presajanje (cvetlične zemlje) z večjo vsebnostjo hranil. Pri teh zemljah sta se kot sestavini uveljavila humus lubja in kompost. Posebno v substratih za zunanje rastline, ki potrebujejo veliko hranil, sta se ti dve sestavini zelo dobro obnesli. Mešanice zemlje s humusom lubja in kompostom so boljše od klasičnih mešanic s črnimi šotami, ki imajo po naravi slabo strukturo in ne vsebujejo hranil.

Valentin zemlja za lončnice (10 l, 20 l, 45 l, 70 l) Za sajenje in nadaljnjo vzgojo sobnih in balkonskih rastlin, okrasnih rastlin in vrtnin.

Valentin zemlja za pelargonije (70 l) Za sajenje in nadaljnjo vzgojo pelargonij, bršljank in ostalih balkonskih rastlin.

Valentin vrtni humus (70 l) Humus za izboljšanje vrtne zemlje (vrtnine, cvetlice in dišavnice), za sajenje trajnic, okrasnih čebulnic, grmovnic in drevnin. Primeren za ekološko vrtnarjenje.

Valentin zemlja za trato (45 l) Za obnovo travne ruše in pripravo zelenice. Struktura zemlje in kremenčev pesek omogočata dobro zračnost in odcednost tal.

Valentin zemlja za citruse (20 l) Za sajenje, presajanje in nadaljnjo vzgojo limon, pomaranč in ostalih agrumov. Struktura zemlje, vsebnost gline in ekspandirane gline omogočata zračnost in optimalno vlažnost tal.

Valentin zemlja za grobove (20 l) Črn droben humus za prekrivanje grobov.

3. Zemlje za rastline, ki zahtevajo kisla tla (KS III) Vsebujejo predvsem veliko bele šote in načrtovano malo gnojil. To so kisli substrati z nizko vrednostjo pH: 4–5.

Valentin zemlja za rododendrone (45 l) Za sajenje vseh vrst rastlin, ki potrebujejo kisla tla (rododendroni, rese, hortenzije, azaleje, kamelije).

4. Zemlje za specialne rastline (KS IV) So posebne mešanice za sukulentne rastline (kakteje) in epifite (orhideje).

Valentin zemlja za orhideje (5 l) Za presajanje in nadaljnjo vzgojo orhidej. Groba struktura omogoča zadostno odcednost, zračnost in oporo koreninam.

Valentin zemlja za kakteje (5 l) Za sajenje in presajanje kaktej in sukulent. Vsebuje grob pesek. Zemlja je zračna in odcedna.

Oglasno sporočilo

Ne spreglejte