Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 5. 2009,
11.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 27. 5. 2009, 11.26

8 let

Ste že našli pravo sedežno garnituro zase?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pri opremljanju stanovanja moramo biti pozorni na izbiro materialov in barv, saj lahko pravo pohištvo pozitivno vpliva na naše počutje.

Dnevni počitek in skupne družabne urice navadno preživljamo na kavču ali sedežni garnituri, zato moramo pri njuni izbiri upoštevati številne dejavnike. Izbira materiala Nekateri še vedno prisegajo na naravne materiale, na primer usnje. Vendar se usnje (razen vrhunskega) pri dolgotrajni uporabi navadno raztegne in sedišča postanejo zgubana. Vsekakor je to manj prijetna lastnost, nekatere pa moti tudi hladen občutek pri sedenju na usnju. Po drugi strani pa usnje še vedno velja za simbol prestiža, tudi pri sedežnih garniturah, zato pretehtajte, kaj vam pomeni več.

Drugi materiali, ki se uporabljajo, so umetno usnje, mikrotkanine in različne vrste tekstila. Med tkaninami, ki jih uporabljajo za oblazinjenje sedežnih garnitur, je že nekaj časa v ospredju žakard, saj omogoča zahteven način tkanja, kajti s posebno tehniko lahko vanj vtkejo različne detajle in vzorce.

Za vsak okus Medtem ko so naše mame prisegale na umetelne sedežne garniture z bogatimi naslonjali in načičkanimi vzorci, so v zadnjih letih bolj priljubljene ravne linije in enobarvni materiali. Kupci se največ odločajo za klasične barve, ki jih je lahko kombinirati, na primer belo, črno, svetlo oker ali barvo kave.

Med mladimi, ki si urejajo svoje prvo stanovanje, pa je priljubljeno oblazinjeno pohištvo živih barv, ki se lahko raztegne tudi v ležišče. Zanje je pomembno, da je pohištvo oblikovano v modernem slogu in materialih, primernih za čiščenje. Starejši imajo raje klasične linije, udobje in več možnosti sprostitve. Glede materialov se bolj odločajo za usnje in dekorativne tkanine. Sicer pa so danes na splošno posebej priljubljene garniture, ki jih lahko spremenimo v ležišča in tiste, ki imajo več možnosti za sprostitev, na primer dodane masažne blazine ali možnosti nastavitve različnih leg. Pri izbiri sedežen garniture ali kavča bodite pozorni na to, da je sedeti ali ležati v njem udobno, da vas nič ne tišči in da je garnitura ravno prav mehka, da se vanjo ne pogreznete pregloboko.

Nega oblazinjenega pohištva Oblazinjeno pohištvo lahko negujemo z vlažno krpo, če je usnjeno, pa ga moramo negovati tudi s posebnim sredstvom za nego usnja. Potrebno ga je tudi obnavljati. Večina proizvajalcev priporoča vnovično oblazinjenje sedežnih garnitur, foteljev in kavčev vsakih pet let. Dobro pa je, da po izteku njegove uporabnosti poskrbimo tudi za odvoz na deponijo, kjer lahko nekatere dele vnovič uporabijo. Tako bomo poskrbeli tudi za bolj čisto okolje.

Ne spreglejte