Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
15. 8. 2017,
15.31

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

Ajdovščina Sanja Premrn arhitektura oblikovanje domovanje notranje oblikovanje

Torek, 15. 8. 2017, 15.31

6 let, 1 mesec

Sodobna hiša v Ajdovščini, ki jo za svojo družino načrtuje arhitektka #foto

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

hiša Ajdovščina

Arhitekta Sanja Premrn se je lotila zasnove hiše za svojo družino. Stala bo na travniku nad cesto v Ajdovščini, za njeno dolgoživost pa je pri zasnovi interjerja izbirala naravne materiale in se izogibala trendom.

Družinska hiša v Ajdovščini sicer še ni zgrajena, po načrtih bo selitev mogoča čez dve leti, popolnoma končana pa je njena idejna zasnova, ki se bo med nastajanjem spreminjala morda le v kakšnem majhnem detajlu notranje opreme, pravi projektantka in investitorka Sanja Premrn.

Vzhodna in zahodna fasada bosta oblečeni v lokalni kamen (skoraj brez veziva). Tako bo zunanjost imela videz suhega zidu, ki ni značilen le za Kras, temveč tudi za Vipavsko dolino, svoj koncept razlaga arhitekta Sanja Premrn. | Foto: Vzhodna in zahodna fasada bosta oblečeni v lokalni kamen (skoraj brez veziva). Tako bo zunanjost imela videz suhega zidu, ki ni značilen le za Kras, temveč tudi za Vipavsko dolino, svoj koncept razlaga arhitekta Sanja Premrn.

Hiša. | Foto:

Kako sodobno hišo umestiti med starejše objekte?

Pri oblikovanju hiše je veliko časa posvetila premisleku o zunanjosti objekta, saj je to morala prilagoditi parceli in zunanjemu kontekstu. Hiša bo stala v vrsti med enostanovanjskimi tipskimi objekti iz 70. in 80. let prejšnjega stoletja, ki so večinoma iz dveh zamaknjenih volumnov, vse pa pokrite z dvokapnimi strehami.

Prav to je bila tudi zanjo največja dilema pri načrtovanju. Kako torej med obstoječe objekte umestiti sodobnega, da ta ne bo preveč izstopal? Odločila se je za ravno streho, tako bo hiša nižja in bo minimalno zakrila pogled. "Dobri sosedski odnosi so zelo pomembni, zato je nadstropje zamaknjeno na zahodni del pritličja, na vzhodni strani pa je terasa. Na ta način severnim sosedom ne zapiramo razgleda, ki so ga od nekdaj vajeni," rešitev razlaga arhitekta.

Tloris je precej klasičen, "posebna je mogoče postavitev kuhinje, ki je prehodna in tako v središču dogajanja. Elementi so vgradni in do stropa, delovna površina je le na kamnitem pultu 3,6 metra dolgega otoka," pravi arhitektka. | Foto: Tloris je precej klasičen, "posebna je mogoče postavitev kuhinje, ki je prehodna in tako v središču dogajanja. Elementi so vgradni in do stropa, delovna površina je le na kamnitem pultu 3,6 metra dolgega otoka," pravi arhitektka.

Dolgoživost notranje opreme: klasika

Notranja oprema družinske hiše izžareva umirjenost in eleganco. Je precej klasična, pravi njena avtorica. "Ni sama sebi namen. Vse ima neko funkcijo, ki jo nato 'pošminkam'".

V imenu dolgoživosti notranje opreme se je arhitektka čim bolj izogibala tudi trendom. Za zasnovo je izbirala naravne materiale, v notranjosti je tako veliko lesa, ob beli in črni barvi pa je veliko tudi naravnih odtenkov.

Televizor je v dnevni sobi namerno skrit, saj je v družini redko v uporabi. | Foto: Televizor je v dnevni sobi namerno skrit, saj je v družini redko v uporabi.

Vsak projekt ima svoje omejitve

Projekt, v katerem si sam avtor in investitor, je svojevrsten izziv, saj imaš v notranji opremi proste roke, pravi Sanja Premrn. A vsaka zasnova ima seveda svoje omejitve, v tem primeru v oblikovanju zunanjosti objekta, ki ga usmerja in določa lokacija.

A prav te omejitve so vedno tudi zanimive in v izziv, pravi arhitekta.

Svetli, prostorni in nenasičeni prostori oblikujejo notranjost družinskega domovanja. | Foto: Svetli, prostorni in nenasičeni prostori oblikujejo notranjost družinskega domovanja.

V nadstropju hiše sta dve otroški sobi, spalnica in kopalnica. | Foto: V nadstropju hiše sta dve otroški sobi, spalnica in kopalnica.

Glede na že dokončno premišljeno zasnovo hiše je ena redkih mogočih spremenljivk le kopalnica, za katero je zdaj določen bel marmor. To pa se bo morda še spremenilo. | Foto: Glede na že dokončno premišljeno zasnovo hiše je ena redkih mogočih spremenljivk le kopalnica, za katero je zdaj določen bel marmor. To pa se bo morda še spremenilo.

Ne spreglejte