Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 6. 2017,
11.15

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Velux

Foto: Velux

Natisni članek

senčila advertorial okna Velux

Sreda, 7. 6. 2017, 11.15

2 meseca, 1 teden

Kako načrtovati pravo poletno siesto?

Vsebino omogoča Velux

Foto: Velux

Za prijetno bivanje moramo znati čim bolje izkoristiti naravno svetlobo v svojem domu. Z različnimi senčili, ki nam omogočajo zaščito pred svetlobo, reguliranje svetlobe in kakovosten spanec tudi podnevi, lahko ustvarimo sproščen bivalni kotiček.

Za spalnice in otroške sobe je najprimernejše siesta senčilo, ki v prostoru ustvari popolno temo. | Foto: Za spalnice in otroške sobe je najprimernejše siesta senčilo, ki v prostoru ustvari popolno temo.

V prostoru, kjer je dovolj naravne svetlobe in je tudi pravilno usmerjena, se veliko bolje počutimo kot v temnem prostoru. Petina tlorisa bi morale biti okenske površine. Če imamo dovolj naravne svetlobe, se bolje učimo, hitreje se spočijemo in smo veliko bolj produktivni ter optimistično razpoloženi. Prižiganje luči sredi jasnega dne zagotovo ni najboljše za počutje.

Ker pa neposredna sončna svetloba ni vedno dobrodošla, je treba poskrbeti za primerno senčenje oken, s katerim lahko dosežemo različne ambientalne učinke. Z izbiro pravih senčil lahko sredi belega dne počivamo in si privoščimo poletno siesto v zasenčeni dnevni sobi.

Ko načrtujemo obnovo, načrtujmo tudi senčila

Plise senčilo je primerno za dnevne sobe in delovni kotiček. Prostor je delno zasenčen, tako da se z gubami senčila ustvari prijeten ambient razpršene svetlobe, ki hkrati tudi preprečuje bleščanje. | Foto: Plise senčilo je primerno za dnevne sobe in delovni kotiček. Prostor je delno zasenčen, tako da se z gubami senčila ustvari prijeten ambient razpršene svetlobe, ki hkrati tudi preprečuje bleščanje.

Senčila postajajo vedno bolj pomemben element pri načrtovanju bivanjskih in delovnih prostorov.

Niso več le dekoracija, ampak zaščita pred poletno vročino in zimskim mrazom. Delimo jih na notranja senčila, ki so zatemnitvenega, dekorativnega in izolativnega značaja, ter zunanja senčila, ki nas ščitijo pred vročino.

Pester izbor barv in kombinacij notranjih senčil omogoča različne učinke v prostoru, zato jih izbiramo glede na učinek, ki ga želimo doseči.

Za spalnice in otroške sobe je najprimernejše tako imenovano siesta senčilo, ki naredi v prostoru popolno temo, na zunanji strani je metalizirano, tako da odbija sončne žarke. Z njegovo uporabo se pozimi na strešnem oknu izboljša toplotna izolativnost okna za 20 odstotkov. To pomeni, da so toplotne izgube na strešnem oknu z uporabo siesta senčila precej manjše.

Za dnevne sobe in delovni kotiček je primerno plise senčilo. Prostor je delno zasenčen, tako da se z gubami senčila ustvari prijeten ambient razpršene svetlobe, ki hkrati tudi preprečuje bleščanje.

Roloji ustvarjajo v prostoru podoben učinek, vendar imajo videz enotne ploskve.

Za kuhinje in ateljeje, kjer je potrebna usmerjena svetloba, so primerne žaluzije. Poleg tega, da se žaluzija premika po stranskih vodilih gor in dol, se z uravnavanjem lamel lahko uravnava tudi vpadni kot sončnih žarkov.

Več kot dekoracija

Zunanja roleta ponuja popolno udobje. Poleg senčenja varuje prostor pred hrupom, okno pa pred udarci in vremenskimi vplivi. Tudi pred točo. | Foto: Zunanja roleta ponuja popolno udobje. Poleg senčenja varuje prostor pred hrupom, okno pa pred udarci in vremenskimi vplivi. Tudi pred točo.

Senčila pa niso le dekorativna. Zunanje mrežasto senčilo zadrži do 70 odstotkov sončne svetlobe in hkrati prepušča dovolj svetlobe v prostor. Njegova prednost pred roleto je v tem, da je v najhujši vročini med dvanajsto in drugo uro prostor še vedno osvetljen.

Zunanja roleta prostor popolnoma zatemni in daje učinkovito zaščito pred vročino. Izboljša toplotno in zvočno izolativnost. V poletnih nevihtah s točo so senčila dodatna zaščita za prostore in strešno okno.

Ko nas namesto budilke zbudi sončna svetloba

Zunanje mrežasto senčilo zaustavi do 80 odstotkov sončne toplote in preprečuje, da bi se prostori poleti pregrevali. | Foto: Zunanje mrežasto senčilo zaustavi do 80 odstotkov sončne toplote in preprečuje, da bi se prostori poleti pregrevali.

Senčila je mogoče upravljati ročno, na električni ali solarni pogon. Prednost je v tem, da lahko nastavimo čas odpiranja in zapiranja senčila, kar na primer pomeni, da nas zjutraj namesto budilke zbudi sončna svetloba, saj se senčilo samodejno odpre ob nastavljeni uri.

Prednost solarnega pogona pa je še v namestitvi, saj ne potrebujemo električnega kabla ob strešnem oknu in tudi ne električne energije za delovanje.

Pri žaluziji za strešno okno je pomembno, da za njeno upravljanje ne potrebujete vrvice. Ta bi namreč visela v prostor in ovirala gibanje pod oknom. Naprimernejše je, da se žaluzija lahko premika s spodnjo prečko, lamele pa uravnavajo z drsnikom. | Foto: Pri žaluziji za strešno okno je pomembno, da za njeno upravljanje ne potrebujete vrvice. Ta bi namreč visela v prostor in ovirala gibanje pod oknom. Naprimernejše je, da se žaluzija lahko premika s spodnjo prečko, lamele pa uravnavajo z drsnikom.

 

Ne spreglejte