Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2017,
18.55

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

1

Natisni članek

kopalnica arhitekturni nasvet

Ponedeljek, 15. 5. 2017, 18.55

6 let, 1 mesec

Arhitekturni nasvet

Rešitev za kopalnico, v kateri se okno odpira iz banje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

1

kopalnica | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Bralec nam je poslal skico kopalnice s predlogom, kako bi jo želel prenoviti. V kopalnici želi le kabino za prhanje, ne pa tudi banje oziroma kadi.  

Zdajšnje stanje kopalnice, ki jo bralec želi spremeniti: 

Situacija: okno v kopalnici se odpira prek banje. Bralec želi to spremeniti in banjo zamenjati s tušem. | Foto: Jana Malenšek, arhitektka Situacija: okno v kopalnici se odpira prek banje. Bralec želi to spremeniti in banjo zamenjati s tušem. Foto: Jana Malenšek, arhitektka

 


Predlagam, da se vzpostavi prosti prehod do okna kopalnice, brez ovir, kakršne so v trenutnem stanju, ko je treba stopiti v banjo za odpiranje okna. Ker je svetloba v kopalnici pomembna, sploh pri jutranjem prebujanju s ščetko v ustih, predlagam, da se prostor prhe prestavi nasproti vrat, da omogočimo večjo odprtost kopalnice v smeri proti naravni svetlobi. Za vrati pa se montira linijske ročaje za velike brisače, ki so tako neposredno ob prhi.

Stranišče ostane na istem mestu, med prho in straniščem predlagam izvedbo predelne stene na način, da na strani prhe omogoča izvedbo niš za potrebe shranjevanja šamponov, britvic, gelov in drugih pripomočkov za potrebe prhanja, ki morajo biti v neposredni bližini prhe, na strani stranišča pa omogoča izvedbo niš za potrebe shranjevanja vaših najlepših brisač, sveč in podobnega ter tako prostoru omogoča tudi vzpostavitev igrivosti in domačnosti.

Umivalnik montiramo v viseči nizki niz, ki je od visečih omar ločen tudi z nišo po vsem parapetno-inštalacijskem montažnem zidcu, v katerem je vodovodna in kanalizacijska instalacija. Izvedba niše prav tako omogoča razbitje monolitnega videza viseče omarice z ogledalnimi krili (omogoča optično povečanje kopalnice) ter prostor kopalniških pripomočkov, ki jih vedno potrebujemo nemudoma, ko stopimo v kopalnico (zobna ščetka, pasta, toaletni papir, mini brisačka in drugo).

Podajam dva predloga, kako rešiti položaj po želji bralca

- Pri prvem primeru (primer spodaj na levi strani) je stena kabine za prhanje proti vratom v celoti v stekleni izvedbi. Na nasprotni strani umivalnika pa predlagam tudi komodo/predalčnik, če v kopalnici potrebujete več shrambne površine. Komoda hkrati omogoča prostor za vazo s cvetjem, slike z okvirji in podobno.

- Pri drugem predlogu (primer spodaj na desni strani), če vas moti pogled na golo telo pri vstopu v kopalnico, predlagam, da se prostor prhe sklene zgolj z montažno predelno steno, ob kateri je ožji prehod. Če v kopalnici ne potrebujete več shrambne površine, pa se lahko ob steno na nasprotni strani umivalnika namesto komode/predalčnika postavi rastlinje, tabure in podobno. 

Primera rešitev: prha, ki se sklene s stekleno steno (levo), in prha, ki se sklene z montažno predelno steno. 

Kopalnica | Foto: Jana Malenšek, arhitektka Foto: Jana Malenšek, arhitektka 3D-shematski pogled na steno umivalnika: kopalnica | Foto: Jana Malenšek, arhitektka Foto: Jana Malenšek, arhitektka

Primeri rešitev, ki so lahko v pomoč pri spremembi kopalnice: 

Izvedba niše med visečo omarico z ogledalnimi krili in omarico umivalnika: 

Primer, kako lahko prho sklenete z montažno predelno steno: 

 

VPRAŠAJTE ARHITEKTA

Potrebujete nasvet, kako prenoviti prostor v vašem domu? Na e-naslov urednik@tsmedia.si nam pošljite kratek opis prostora in za kakšen namen ga uporabljate. Priložite skico prostora.

 

POJASNILO:

Arhitektka pripravlja nasvete in idejne skice na podlagi informacij, ki jih posredujejo bralci. Obstaja možnost, da informacije niso popolne. Arhitektka in družba TS media, d. o. o., ne odgovarjata za morebitne zaplete in napake pri izvedbi gradbenih posegov. 
 
Ne spreglejte