Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 7. 2014,
11.40

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Reka stadion prenova

Četrtek, 24. 7. 2014, 11.40

5 let, 2 meseca

Reka bo dobila spektakularen nogometni štadion (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Reški nogometni štadion Kantrida je šel v svoji stoletni zgodovini skozi več obnov in dodelav, a nobena ni bila tako sodobna in ambiciozna kot projekt, ki se obeta v prihodnjih letih.

Kantrida je že zdaj eden bolj slikovitih nogometnih štadionov na svetu, saj leži tik ob morju, le nekaj kilometrov stran od strogega središča Reke. Športni objekt so zgradili na nekdanjem kamnolomu, zelenico pa so uradno odprli 1. junija 1912 s prijateljsko tekmo zagrebških klubov Viktorija in Građanski.

Domači reški nogometni klub se je tja preselil leta 1946, štiri leta zatem pa je štadion doživel svojo prvo obsežnejšo prenovo, po kateri je sprejel okoli 25 tisoč gledalcev. Zadnjič so štadion, na katerem gostijo tudi druge športne, pa tudi glasbene dogodke, prenovili leta 2010.

Spektakularna prenova pod vodstvom arhitekta Gina Zavanelle Zdaj je Kantrida pred prenovo, ki napoveduje, da se bo lahko Reka pohvalila z enim najsodobnejših nogometnih štadionov v Evropi. Načrte za novi objekt so zaupali priznanemu arhitektu Ginu Zavanelli, ki slovi prav po zasnovah športnih objektov. Med drugim je izdelal načrte za štadion italijanskega nogometnega kluba Juventus.

Več kot 14 tisoč pokritih sedežev, več nogometnih igrišč, nogometni kamp … In kakšne odlike napovedujejo novemu štadionu? Poleg najsodobnejše svetlobne infrastrukture se bo lahko pohvalil s 14 tisoč pokritimi sedeži v skladu s pravili Uefe, tri tisoč sedeži za VIP-goste, štiri tisoč sedeži za najbolj zveste navijače in sedeži za gibalno ovirane. Poseben prostor bo namenjen medijem in sponzorjem, štadion pa bo imel tudi večnamenske prostore za konference, sprejeme in druge dogodke, trgovine in lokale.

Novi športni kompleks Kantrida bo tako sestavljen iz več nogometnih igrišč, ki bodo sledila strogim pravilom Uefe. V okviru štadiona bo deloval tudi nogometni kamp z mladinsko nogometno šolo, načrtujejo pa tudi vrhunsko opremljene prostore za trening tako na prostem kot znotraj.

"Prostor, kjer se vsi počutijo dobro, pomeni uspeh naše ekipe" "Gradnja novega štadiona Kantrida ni pomembna le za reški nogometni klub, temveč za celotno regijo in Hrvaško, pomeni pa tudi uresničevanje predpogojev za razvoj kluba, nogometa, športnih uspehov, ki bodo v ponos vsem Rečanom," je ob razgrnitvi načrtov novega štadiona povedal predsednik reškega nogometnega kluba Damir Mišković. "Nova infrastruktura ima poseben pomen za razvoj športa in vzgojo mlade generacije nogometašev."

Predsednik je poudaril tudi pomen štadiona za občane, ki bodo tako dobili nov prostor za preživljanje prostega časa. "Prostor, kjer se vsi počutijo dobro, pomeni uspeh naše ekipe."

Trener reškega kluba je sicer nekdanji slovenski nogometni selektor Matjaž Kek, ki je v pretekli sezoni z Rijeko osvojil tudi hrvaški pokal. V lanskem intervjuju za Sportal je Kek o Kantridi povedal: "Zdaj smo prepoznavni, navijači pa fantastični. Energija s teh sten je neverjetna. Nikoli v življenju nisem toliko delal. A tukaj delam s takšnim veseljem, da mi pravzaprav sploh ni naporno."

Staro Kantrido bodo porušili decembra letos, odprtje novega štadiona pa načrtujejo za junij 2016.

Ne spreglejte