Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
7. 3. 2014,
13.36

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ilustracije

Petek, 7. 3. 2014, 13.36

8 let, 1 mesec

Razkrivanje sveta s piksli (foto)

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tibor Kárpáti je madžarski grafični oblikovalec in ilustrator. Njegovo osnovno orodje za upodabljanje vsakdanjika je piksel. Med njegovim obiskom v Ljubljani so nastale že nove ideje za vizualije.

Tibor Kárpáti je otrok digitalne dobe, je umetnik, ki dela s piksli. Vendar poudarja, da se na tej ravni vizualno referira na čas, ko se je svet spoznaval z Commodorejem 64, enem najbolj prodajanih računalnikov, ki je na trg stopil leta 1982.

"Če želite narisati kvadrat, držite tipko shift in hkrati diagonalno vlecite, dokler vogali ne bodo zaobljeni," princip Kárpátijevega dela opisuje njegov ilustratorski kolega Istvan Banyai. In še: "Lahko bi rekli, da njegova dela izzivajo z razgaljanjem, saj so razstavljena do osnovnih gradnikov ... njegovo temeljno orodje je namreč piksel." Na tak način avtorjev vizualno zgrajeni svet daje tudi lego pridih. V tem vizualnem duhu je nastala tudi njegova animacija za komad Enjoy the Silence skupine Depeche Mode. Kot ve, ni sicer še nihče od njih videl njegovega videa, a seveda upa, da bi jim bil všeč.

Z asociacijami na lego estetiko se Kárpáti popolnoma strinja, na razstavah namreč tudi razstavlja svoje skulpture iz lego kock. Na svojem pametnem telefonu nam je pokazal fotografijo pingvina in polarnega medveda, te je sestavil v maniri svojih ilustracij in jih na ogled postavil na eni izmed razstav na Madžarskem.

V Ljubljani barviti Kárpátijev svet V Ljubljano pa je ilustratorja in oblikovalca prav tako pripeljala galerijska postavitev. Na povabilo Emzina se namreč ustvarjalec s svojimi deli do 8. maja predstavlja v NLB Galeriji Avla. Avtorju, ki vizualno in humorno zapisuje vsakdanje situacije in dogodivščine, so urbane krajine blizu. V Ljubljani je tako odkril že nekaj prostorov, kjer so se mu porodile ideje. Ob prihodu domov bodo zato nastale nove ilustracije.

Za razstavo pri nas je izbral barvite vizualije, sicer ima veliko črno-belih ilustracij, bolj minimalističnih, zadržanih. S svojim igrivim, kvadratnim, računalniškim slogom pa sporočila prenaša v različne revije, kot na primer v The New Yorker, The Boston Globe, Golf Digest, 3x3 Magazine, MIT Technology Review, Éditions MeMo, Callicéphale Éditions, madžarsko revijo The Room in druge publikacije, tudi v otroške knjige.

V svojem delu sam ne vidi veliko filozofije, v ospredje postavlja bolj veselje do dela. Iz uživanja v ustvarjanju nastajajo njegove podobe, ne iz globljega konceptualnega premisleka, pravi. Ilustracije so zanj vizualni zapisi dogajanja, sveta, ki ga opazuje. In čeprav Kárpáti v svojem delu ne poudarja pomenskih globin, jih v njem, v spremnem besedilu ob razstavi, prebira Banyai. Pravi, da nam ilustrator na absurden način kaže, kako smo danes omejeni na interakcije, ki trajajo nanosekunde. Pa naj gre za sončni zahod, na hitro napisano in poslano elektronsko sporočilo ali za hitro hrano. Živimo v svetu, ki mineva v sekundah in kjer se naše življenje odvija med ničlami in enkami, svet pa postaja vse bolj "kvadraten".

Prav to nam na sproščen način kaže ustvarjalec, ki slovi tudi po interpretacijah pravljic in mestnih krajin, svoje delo pa je razstavljal že po Evropi in v ZDA. Zanj je na Madžarskem prejel več nagrad, med drugim diplomo za najlepšo madžarsko knjigo 2013 in nagrado IBBY za ilustratorja leta 2013.

Ne spreglejte