Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2013,
20.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kopalnica dom oblikovanje

Četrtek, 28. 3. 2013, 20.03

6 let, 6 mesecev

Razgibano preurejena kopalnica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kopalnica, ki po prenovi ni izpolnila pričakovanj? Kako jo je mogoče prikrojiti željam in potrebam, svetuje arhitekta Nina Juratovec iz salona notranje opreme Elementare.

Bralka, ki živi v dvodružinski hiši, ki so jo zgradili starši in kjer je bilo potrebnih kaj nekaj kompromisov, želi bolje izkoristiti bivalni prostor in ga tudi izboljšati. Kopalnica po prenovi ni zadovoljila želj in potreb, zato si njeni uporabniki želijo majhnih popravkov, ki bodo ustrezali zamišljenemu.

V kopalnici pogrešajo kopalno kad, pod umivalnikom predale, stojalo za brisače in manjšo prho od obstoječe.

Treba je izkoristiti vsak prazen kotiček Ko prenavljamo kopalnico, naj bo izhodišče skrbna izbira postavitve opreme, ta naj bo v prostor umeščena tako, da izkoristimo vsak prazen kot, svetuje arhitektka Nina Juratovec iz salona notranje opreme Elementare.Temeljno vprašanje pri tem je, kaj od opreme resnično potrebujemo za vsakodnevno uporabo in kakšen slog si želimo v tem prostoru doma.

Glede na to, da v pričujočem primeru ne gre za popolno prenovo kopalnice, temveč njeno preureditev, se je arhitektka glede na dane možnosti lotila smiselne zasnove tlorisa, ki bo po spremembi bolj funkcionalen. V razgibanem prostoru so uredili najprej razporeditev notranje opreme, nekatere niše v prostoru so uporabili za omarice, druge pa zaprli.

V predlagani rešitvi ob vstopu v kopalnico na levi strani stoji višja omara, postavljena v nišo, njena sprednja stran je v svetlih tonih, saj ti optično ne zmanjšujejo prostora, pojasnjuje Nina Juratovec. "Ker smo želeli, da nas pri vhodu v prostor počaka nekaj lepega, smo nov vogal tlorisno razgibane kopalnice uporabili za zasnovo stene z odprtimi nišami, katere sprednjo stran smo v celoti zaprli z oblogo – kerlitom v temno sivi barvi. Stena je tako postala uporabna in hkrati zanimiva."

Umivalnik je v preureditvi postavljen na leseno polico, za katerim je po vsej steni umeščeno ogledalo. V predelu za umivalnikom, kjer je bila prej niša, so to poglobili v prostor in tako za ogledalom skrili uporabno omarico s policami. Stena je s tem poravnana, ogledalo po vsej površini pa prostor precej optično poveča.

Za vrati je običajno idealen prostor za shranjevanje opreme, ki je v kopalnicah praviloma nujna, ne pa tudi zaželena. Pralni in sušilni stroj sta v tem primeru postavljena v kopalnico, arhitektka predlaga, da se ju postavi desno od vhoda in zapre z vrati. Ker sta postavljena drug na drugega, je s tem nastal še prostor za manjše police. Te so idealne za hrambo praška, čistil ...

V zasnovi je predvidena prha, ki ima dve stekleni pregradi – zaradi prosojnosti je prostor tako videti večji. Želja bralke je bila, da bi v kopalnico vključiti tudi kad, vendar je v tem primeru bolj primerna prha, saj je prostor dokaj ozek in dolg, pravi arhitektka.

Da bi v kopalnico vnesli pridih wellnessa, kar je bila ena od začetnih idej njenih uporabnikov, je najbolje, da bi bila barvna lestvica v zemeljskih tonih, v kombinaciji z naravnimi materiali (lesen pult, kerlit). Talna obloga bi bila lesena, stenska keramika pa svetla in preprosta, saj je poudarjena že stena ob vhodu, sklene Nina Juratovec.

Ne spreglejte