Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 1. 2009,
11.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 23. 1. 2009, 11.29

8 let

Pripeljite svet domov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Daljna Japonska, Maroko, Skandinavija … vseh teh krajev se spominjate s svojih potovanj, zakaj jih torej ne bi pripeljali v svoje domove.

Vse dežele imajo svoj slog, svoje značilnosti, svoje barve, svoj vonj, če hočete in so prepoznavne v oblikovanju in filozofiji. Ustvarjanje posebnega vzdušja v vašem domu naj bo zabavno in prepleteno z domišljijo.

Japonska

Kaj navdihuje? Daljna Japonska je dežela, ki navdušuje s svojo prečiščeno estetiko in minimalizmom. V tem stilu ni kopičenja stvari, v prostoru je le tisto, kar je nujno potrebno. Ko pomislite na Japonsko, pomislite na cvetoče češnje, na japonski vrt, na zen, na močne barve in naravne materiale. Japonsko pohištvo je zminimalizirano, vendar večfunkcionalno. Barve, ki prevladujejo: Črna, rdeča, naravna barva lesa, zelena, siva bela, rožnata. Igrajte se z materiali: les, bambus, keramika, svila, organsko blago, papir … Ustvarite vzdušje: Za stenski okras lahko uporabite kimono s tradicionalnim kaku obijem. Na tla položite kvadratne sedalne blazine. Za vazo uporabite japonski čajnik. Prostor mehko osvetlite s tradicionalnimi lampijoni. Prav tako boste vzdušje dosegli z okrasnimi rastlinami, kot so bambus, javor, raznoraznimi bonsaji …

Maroko

Kaj navdihuje? Severozahodna afriška država je polna barv, vonjev, umetnosti, zgodovine, puščave, oaz in sonca. Casablanca, Fes, Marakeš … privabljajo popotnike z vseh koncev sveta. Maroška arhitektura in kuhinja sta znani po vsem svetu. Da ne omenimo tradicionalnih soukov, kjer je še vedno potrebno veliko barantanja in prekaljenosti. Preteklo se prepleta s sedanjostjo, prav vse pa ima nezmotljiv čar. Barve, ki prevladujejo: rumena, oker, oranžna, rdeča, terra cotta, rožnata, modra, zelena, turkizna … Igrajte se z materiali: kamen, ploščice, keramika, medenina, raševina, usnje, steklo. Ustvarite vzdušje: Če hočete ustvariti pravo maroško vzdušje, se boste zelo težko izognili keramičnim ali medeninastim lučem, ki zastrejo svetlobo in dajejo prostoru občutek intime. Luči so največkrat ročno delo, najdete pa jih prav gotovo na vsaki maroški tržnici. Maročani čaj postrežejo v medeninastem čajniku in bogato okrašenih steklenih kozarcih. Za vse ustvarjalce: mozaiki so umetniško delo, za tiste, ki jim je že misel na mozaik naporna: keramične ploščice so tudi polne vzorcev in barv. Preproge so lahko talne ali stenske, po tleh pa razvrstite usnjene tabureje s tradicionalnimi vzorci.

Skandinavija

Kaj navdihuje? Skandinavci so mojstri oblikovanja. V deželah fjordov, severnega sija in savne, se najde veliko barv, zanimivih kombinacij … Tradicionalni leseni interieri se danes mešajo z modernimi: plastiko, steklom in kovino. Les je še vedno material številka ena v arhitekturi in notranjem oblikovanju, najverjetneje pa boste našli barvo smreke in beljen les. Zunanjost hiš je največkrat pisana – od rdeče, rumene, zelene, sivomodre – kot bi v mrzle zimske dni hoteli vnesti nekaj topline. Barve, ki prevladujejo: bela, siva, rdeča, modra in pasteli. Igrajte se z materiali: les, les in še enkrat les, kovina, steklo, bombaž, volna, filc. Ustvarite vzdušje: Les ustvari toplino. Za bolj umirjeno vzdušje lahko les preprosto prebelite s prosojno belo. Skandinavci so mojstri raznoraznih vzorcev, zato le poglejte njihov izbor tapet in stenskega okrasja, ki se preprosto prilepi na steno. Kombinirajte blazine v enakih barvah, vendar različnih vzorcih. Po stanovanju razporedite belo nepotiskano keramiko, lesene svečnike in sveče z naravnimi elementi (storži, vejicami, listjem).

Ne spreglejte