Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2007,
18.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 5. 12. 2007, 18.12

8 let

Prijetna osvežitev v vročih dneh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ne glede na to, da so prvi vroči dnevi že za nami, pa pravi vročinski poletni valovi šele prihajajo.

Če je verjeti vremenski napovedi, potem je skrajni čas za razmislek o tem, kako si osvežiti dušo in telo. In le kaj je v takšnih dneh boljšega kot prijetna ohladitev v zavetju lastnega doma. Če že dalj časa razmišljate o tem, da bi si omislili bazen na domačem vrtu ali pa se vam je ta ideja utrnila v teh soparnih dneh vam ponujamo nekaj osnovnih napotkov za lažjo odločitev.

Izberite pravega

Poleg nam najbolj poznanih klasično grajenih betonskih bazenov, je dandanes na tržišču na voljo še cela vrsta montažnih, poliestrskih in liner bazenov. Vaš izbor pa bo seveda odvisen od prostorskih zmožnosti, ki vam jih ponuja okolica hiše ali vikenda, finančnih zmožnosti in časa, ki ste ga pripravljeni nameniti izgradnji oz. montaži bazena.

Prisegate na klasiko? Klasične betonske bazene odlikujeta predvsem kakovost in dolga življenjska doba, vendar pa se morate zavedati, da bo investicija v tak bazen tudi najbolj osiromašila vaš proračun. Če se boste odločili za tak bazen, potem vam svetujemo, da gradnjo bazena zaupate izkušenim strokovnjakom, ki vam bodo izdelali ustrezen načrt in poskrbeli za pravilno izvedbo "projekta". Bazen bodo naredili iz betonske talne plošče in betonskih blokov, ki jih bodo nato glede na vaše želje obložili s keramičnimi ploščicami ali prebarvali s posebno barvo za bazene. Če pa želite, da bo vaš novi bazen zares enkraten, potem mu lahko unikaten pečat vtisnete z odločitvijo za položitev plastičnega ali steklenega mozaika.

Novost na tržišču

V zadnjih letih se na tržišču vse bolj uveljavljajo t.i. liner bazeni, ki predstavljajo vedno večjo alternativo klasično grajenim bazenom. Tako se lahko odločite, da boste na osnovno betonsko podlago postavili lesene konstrukcije, betonske, siporeksne, stiroporne ali opečne zidake, pločevinaste elemente ali plastične konstrukcije, in na ta način oblikovali bazen čisto po vaših lastnih željah.

Bazen iz umetnih mas Si želite, da bi bil vaš bazen enostavno in hitro vgrajen, lahek za vzdrževanje, privlačne oblike, povrhu pa bi imel še dolgo življenjsko dobo? Potem se ozrite po enem izmed mnogih poliestrskih bazenov, katerih sestava iz umetnih mas vam zagotavlja vse omenjene prednosti. Zanj boste sicer odšteli nekaj več denarja kot za navaden montažni bazen, a se vam bo investicija ob kopici radosti, ki vam jih bo bazen nudil, hitro povrnila.

Hitro in cenovno ugodno V primeru, da je vaša glavna omejitev pri izbiri hladne poletne osvežitve denar ali pa si želite čim prej uživati v vašem novem bazenu, potem si za vašo ohladitev in sprostitev omislite montažni bazen. V tem primeru se odločite za postavitev prosto stoječega montažnega bazena iz kovinskega ogrodja in notranje obloge iz PVC folije. Tak bazen si lahko, na ravno betonsko ali travnato podlago, z malo truda in v vsega par urah postavite kar sami. Pri nakupu montažnega bazena pa bodite pozorni na to, da boste v "kompletu" dobili oz. da boste dokupili še čistilno napravo, ki je nujno potrebna za vzdrževanje osnovne čistoče vode. Montažne bazene pa lahko tudi v celoti ali delno vgradite tudi v podlago. Pri vgradnih montažnih bazenih mora biti ogrodje iz bolj močnega jekla, ki ga je treba prekriti z debelejšo raztegljivo PVC folijo.

Kaj pa cena? Ceno bazenov pogojujeta predvsem njihova velikost in uporabljeni materiali. Med najdražje tako spadajo klasični grajeni bazeni za katere boste morali v povprečju odšteti od 30.000 € do 40.000 € (pri čemer bo približna velikost bazena od 8 x 4 do 9 x 5 m, z globino 1,5 m). Za enako velik poliestrski bazen boste odšteli med 14.500 € in 20.500 €, ugodnejši pa je liner bazen katerega cene se na tržišču gibljejo med 8000 € in 16.500 €. Daleč najbolj ugodni pa so zagotovo montažni bazeni, ki si jih lahko privoščite že za "skromnih" 2000 €, če pa želite zares soliden montažni bazen z vso potrebno opremo, pa boste zanj morali odšteli približno 5.500 €.

Zadovoljstvo za vso družino

Vsekakor spada nakup bazena med večje družinske investicije, zato vam priporočamo, da se pred dokončno odločitvijo dobro pozanimate ali vrsta bazena, ki ste si jo izbrali, zares ustreza vašim potrebam in finančnim ter seveda prostorskim zmožnostim. Prav tako pa ne smete pozabiti, da poleg bazena potrebujete tudi opremo kot so recimo naprave, ki omogočajo čiščenje, kroženje, ali pa ogrevanje bazenske vode. Tu so še naprave za doziranje in nego bazenske vode, črpalka s peščenim filtrom, lestev iz nerjavečega jekla itd. Ta oprema je lahko všteta v ceno, ponekod pa jo bo treba doplačati. Za popolno udobje pa lahko izbirate še med zares pestro ponudbo dodatne opreme kot so podvodne luči, solarni tuši, sesalci za čiščenje drobnih delcev ali pa pokrivne folije. Le tako si boste zagotovili, da bo investicija izpolnila vaša pričakovanja in bo namakanje v bazenu ter poležavanje ob njem postalo del vaših vsakodnevnih užitkov. Seveda pa se boste za natančne podatke morali obrniti na izbranega proizvajalca bazenov. In brez skrbi, ponudba na našem trgu je kar pestra.

Ne spreglejte