Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2013,
17.28

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

trava trata

Sreda, 15. 5. 2013, 17.28

6 let, 1 mesec

Preuredite razredčeno vrtno trato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Potem ko ste zelenico po zimskem mirovanju dodobra pregrabili - s tem ste odstranili mah, ki je le dušil travo - so se na tem mestu pojavile praznine, ki kar kličejo po preureditvi.

Pravi čas za preurejanje trate je pomlad, saj poleg tega, da dnevi še niso tako vroči, zemljo vsake toliko časa še vedno osveži dež – tako se izognemo vsakodnevnemu obveznemu zalivanju. Z malo dela bo zelenica spet zasijala v vsej svoji pomirjajoči lepoti.

Katera vrsta trave je najbolj primerna? Za obnovo razredčene trate je najbolj primerna travna mešanica z obloženim semenom, saj obloga okoli semena zagotavlja enostavnejšo setev ter bolj zanesljiv vznik. Poleg tega pa obloga travno seme tudi varuje pred ptiči in zagotavlja travnim bilkam hranila za dobro začetno rast. Pred doseljevanjem trate ne pozabite odstraniti odvečnega plevela oziroma maha.

Na rast trave bo ugodno vplivalo, če boste travno mešanico z obloženim semenom kombinirali s kompleksnim gnojilom s podaljšanim delovanjem, ta deluje tako, da rastlina vzame le toliko hranil, kolikor jih potrebuje.

Kako in kdaj sejemo? Travno mešanico povprek po razredčeni travi sejemo od prvih spomladanskih opravil na vrtu pa vse do konca septembra. Ker gre za travno mešanico z obloženim semenom, praznih površin na trati ne prekopavamo, ampak mešanico preprosto potresemo po površini. Po setvi trave ne smemo pozabiti zaliti.

Pripravite zemljo na sajenje Travi najbolj ugajajo peščeno-ilovnata tla, ki morajo biti dovolj rahla in prepustna, da lahko deževnica normalno pronica v globino in da na njeni površini ne zastaja voda. A zemlja mora hkrati koreninskemu sistemu zagotavljati neovirano rast in razvoj. Pred sajenjem zemljo do globine okoli 15 centimetrov narahlo prekopljemo. Po obdelavi površino izravnamo, odstranimo kamenje, korenine, plevele in podobno ter pognojimo tla. Na koncu vse skupaj še pregrabimo in povaljamo.

Da preprečimo poznejšo rast plevela med travo, zemljo obdelamo nekaj tednov pred setvijo – s tem omogočimo morebitnemu plevelu, da vzklije. Znebimo pa se ga tako, da površino na rahlo okopljemo ali pa pustimo, da zraste do višine okoli desetih centimetrov ter ga nato poškropimo s totalnim herbicidom. Po dveh tednih ostanke plevela pospravimo, po še dodatnih dveh tednih pa posejemo travo.

Pred sejanjem trave izboljšajte ustreznost tal Tako kot vsaka druga rastlina tudi trava bolje uspeva ob določenih pogojih. Medtem ko težkim tlom, da postanejo bolj zračna, dodajamo mešanico mivke in šote, pa preveč peščenim tlom dodajamo kompost in šoto – s tem jim povečamo sposobnost zadrževanja vode.

Za lepo travo ne smemo pozabiti, da travna ruša našo pozornost potrebuje skozi vse leto, zato je ne pozabite zalivati in kositi.

Ne spreglejte