Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 5. 2015,
15.14

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

elektrika energija dom varčevanje advertorial

Torek, 26. 5. 2015, 15.14

2 meseca, 1 teden

Preprosti triki za nižji račun za elektriko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mesečni račun za elektriko je lažje znižati, kot si mislite. Že nekaj nasvetov ob kuhanju, redno ugašanje aparatov in nove žarnice lahko omogoči prihranke. Razmislite pa tudi o menjavi ponudnika.

Si predstavljate, da bi vaše gospodinjstvo lahko delovalo brez pomoči električne energije? Težko, mar ne? Vseeno pa jo lahko porabite manj kot do zdaj in s tem pomagate našemu okolju in svoji denarnici.

Pomembne prihranke lahko dosežete že z nekaj zelo preprostimi ukrepi, ki jih navajamo v nadaljevanju.

Zamenjajte stare in potratne gospodinjske aparate

Preverite delovanje svojih starejših aparatov in jih skušajte v najkrajšem času zamenjati z manj potratnimi. Novejši aparati so energijsko učinkovitejši, kar pomeni, da za svoje delovanje potrošijo manj električne energije.

Potratnost gospodinjskih aparatov se označuje z lestvico od A (najbolj učinkovit) do G (najmanj učinkovit). Da se boste ob nakupu pravilno odločili, poskrbijo energijske nalepke, s katerimi morajo biti danes opremljeni vsi gospodinjski aparati.

Izklapljajte aparate

Ali ste vedeli, da TV-sprejemnik, DVD-predvajalnik in stereosistem v stanju pripravljenosti porabijo toliko energije, kot če bi pustili 100-vatno žarnico goreti vse leto (vir Agencija za energijo)?

Prav zato se morate navaditi redno izklapljati vse električne aparate, ki jih ne potrebujete. Veliko energije boste po nepotrebnem porabili tudi, če boste svoje pametne telefone polnili vso noč. Mobiteli se napolnijo v nekaj urah, zato je navada, da ga imamo priklopljenega vso noč, pravzaprav nesmiselna. Po vsakem polnjenju polnilec obvezno iztaknite iz električne napeljave, sicer boste še naprej porabljali energijo, ki je ne potrebujete.

Varčne žarnice

Samo z eno varčno žarnico v stanovanju lahko prihranite tri evre na leto. Dobra izbira so kompaktne fluorescentne žarnice, saj so do 75 odstotkov učinkovitejše od običajnih žarnic in zdržijo desetkrat dlje.

Pomembno je tudi, da izberete ustrezen sistem zunanje razsvetljave, ki naj ga upravljajo senzorji gibanja. Ti poskrbijo, da se luči vklopijo le, ko jih res potrebujete, po nekaj minutah pa se tudi samodejno izklopijo.

Pralni in sušilni stroj samo v nižji tarifi

Privarčujete lahko tudi tako, da večji del tedenskega umazanega perila operete in posušite v obdobju nižje tarife.

Kdaj je nižja tarifa?

Sistem nižje in višje tarife imajo gospodinjstva, ki uporabljajo dvotarifni števec. Nižja tarifa (oziroma mali tok) velja vsak delavnik od 22. do 6. ure zjutraj ter v soboto, nedeljo in med prazniki ves dan. V tem obdobju je cena elektrike občutno nižja.

Izberite dobrega dobavitelja električne energije

Preverite ugodnosti, ki jih ponuja podjetje Elektro energija:

– Elektro energija vam vsaj dvakrat tedensko omogoča dodaten prihranek z vsaj 2-urnim intervalom kar 40 % cenejše elektrike. Ta ugodnost vam bo bistveno olajšala vaša gospodinjska opravila, saj se ob koncih tedna ne boste več kopali v kupih perila, ampak boste lahko prali poceni tudi med tednom. O ugodnih urnih postavkah vas bodo redno obveščali na Facebooku in Twitterju. – Za uporabnike elektronskih računov in izpiskov oziroma uporabnike energetsko učinkovitih načinov ogrevanja (toplotna črpalka, IR paneli) so pripravili še posebne popuste.

Plačajte po porabi in ne pavšalno: tudi če vaš števec še ni vključen v sistem daljinskega zajema podatkov, lahko vsak mesec sporočate stanje na števcu in tako električno energijo plačate po porabi.

– Naročite lahko Zeleno energijo – elektriko iz obnovljivih virov in tako še dodatno pomagate ohranjati okolje.

– Preverite informativni izračun in se prepričajte. Elektro energija ima informativne izračune, kjer lahko s posebnimi popusti ustvarite lasten paket in prihranite.

Ne odlašajte in se odločite za novega ponudnika še danes.

Ne spreglejte